Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділя, 23 січня 2022 р.

Україна це Європа.

 Українці є європейцями за географією, цінностями і прагненнями. Змінюючи нашу державу, будуючи незалежність і наше майбутнє, захищаючи східний кордон Європи, ми готуємося увійти в Європейський Союз. Про політичні кризи у Європі, виклики і зміни, які є свідченням того, що світ змінюється – у добірці «Україна це Європа».

94(4)

М57 

Мідделаар, Луук ван. Нова політика Європи. Десять років політичних криз / Л. Мідделаар ; пер. з англ. Панича. — Київ : Дух і Літера, 2021. — 408 с.

Луук ван Мідделаар — нідерландський історик і політичний філософ, який від 2010 до 2014 року був найближчим помічником Германа ван Ромпея, першого постійного голови Європейської ради. Цю його книжку було вперше видано нідерландською 2017 року під назвою «Нова політика Європи»; авторизована й оновлена французька версія вийшла друком у 2018 році під назвою «Коли Європа імпровізує: десять років політичних криз»; авторизована англійська версія — 2019 року під назвою «Метушня: політичні імпровізації на європейській сцені». Автор продовжує міркування, розпочаті його попередньою книгою «Перехід до Європи: як континент став союзом» (2013; українське видання — 2019); у новій книжці він аналізує, як Європейський Союз змінився за останні десять років (2009–2018), з якими головними викликами ЄС стикається сьогодні та як можна найефективніше відповісти на ці виклики. За рекомендацією автора, український переклад книги зроблено з останнього масового англійського видання 2019 року, з урахуванням французького видання 2018 року.

316

К63 

Комарек, Станіслав. Європа на роздоріжжі / С. Комарек ; пер. з чес. О. Крушинської. — Львів : Апріорі, 2020. — 496 с.

У цій книзі відомий чеський інтелектуал Станіслав Комарек міркує про загальну кризу, до якої наблизилося європейське суспільство і яка залишається непоміченою, «маскуючись» під кризу фінансову і демографічну. Автор аналізує роль традиційної релігії, витісненої релігією економічного зростання, добробуту і споживання, що ґрунтується на дедалі глибшому індивідуалізмі — як і небачений спад народжуваності. Травми, завдані Європі Другою світовою війною, призвели до постання піклувальної держави, яка виховує інфантильних і слухняних громадян, нездатності чинити опір, запровадження орвеллівської «мови політкоректності» тощо. Розглянуто історичне коріння демократії і причини падіння її ефективності у наш час. Автор порівнює «шлях до вгасання», яким прямує західне суспільство, із життєздатнішими системами функціонування ісламського світу та Китаю, що вже починають «тиху колонізацію» Європи, — і наостанок змальовує кілька можливих сценаріїв її розвитку. Як і всі книжки професора Комарека, зокрема й «Чоловік як еволюційна інновація?», «Європа на роздоріжжі» написана у неповторному «комареківському» стилі — легкому, дещо провокативному, сповненому гумору та іронії.

94(477)

П53 

Польська солідарність з майданом / за ред.: І. Берлянд, Л. Фінберга, О. Андреєвої ; Нац. ун-т «Києво-Могилянська академія» [та ін.]. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 400 с. — (Бібліотека спротиву, бібліотека надії).

Ця книга певною мірою продовжує книги «Майдан. Свідчення» (2016) і «Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність» (2018). У ній ідеться про ставлення Польщі й поляків до української Революції Гідності 2013–2014 років. Жодна країна не продемонструвала українській Революції Гідності такої підтримки на всіх рівнях: республіканської влади, територіальних громад воєводств і міст, громадських організацій, приватних осіб і компаній, як Польща. Про мотиви такого ставлення до Майдану, про характер допомоги – дипломатична підтримка, громадянська солідарність, гуманітарна допомога, лікування в Польщі поранених майданівців, підтримка сімей загиблих тощо – розповідають люди різних поколінь, політичних переконань і занять: дипломати, бізнесмени, журналісти, урядовці, представники українських громад у Польщі, волонтери, громадські діячі й активісти, священники, медики. Видання містить різноманітні матеріали: статті, уривки з книг, записи свідчень, тексти, спеціально написані для цієї книги. Різноманітні за характером і стилем, за часом створення, але об’єднані темою, тексти дають стереоскопічну картину ставлення Польщі і поляків до Майдану.

94(477)

Ш79

Шор, Марсі. Українська ніч : історія революції зблизька / М. Шор ; пер. з англ. О. Буценка. — Київ : Дух і Літера, 2018. — 264 с.

Захід сприйняв Революцію Гідності та війну на сході України як один із епізодів світової політики. Для українців це були виклики, що показали світові цивілізаційний вибір України. Книжка Марсі Шор, дослідниці новітньої історії Східної Європи з Єльського університету, заснована на оповідях активістів і бійців, батьків і дітей, розгортає контексти їхніх власних інтерпретацій пережитого та бачення майбутнього України.

Немає коментарів:

Дописати коментар