Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 18 січня 2022 р.

Мисливці на мікробів.

Добірка «Мисливці на мікробів» для дослідників, які цікавляться мікросвітом, хімічними елементами, реакціями і законами Всесвіту. Дізнаймося більше про будову мікрочастин, з яких складається все у Всесвіті. Довідаємося, як підготуватися до нових інфекційних хвороб, щоб звести їхні наслідки до мінімуму. Познайомимося з чотирма законами термодинаміки, що встановлюють фундаментальні поняття, як-от температура й тепло, виявляють стрілу часу й навіть саму природу енергії.

57

К78 

Крайф, Пол де. Мисливці на мікробів : кн. про головні відкриття у світі мікроорганізмів / П. Крайф ; пер. з англ. М. Солдаткіної ; передм. Ф. Гонсалеса-Круссі. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 368 с.

Книга Пола де Крайфа вважається одним із кращих видань, присвячених першим дослідникам мікросвіту. Перед читачем розгортається безсмертна драма про вчених, які, ризикуючи власним життям, виходили на бій із хвороботворними мікробами (і, на жаль, не завжди перемагали), про їхні злети і розчарування, про вчених, які, власне кажучи, заклали підвалини мікробіології, зберегли не один мільйон людських життів. Здавалося б, де Крайф пише про елементарні речі, але насправді йдеться про фундаментальні наукові відкриття, коли він розповідає і про те, як мікроби були вперше знайдені у прозорій краплі дощової води, і про те, як Луї Пастер зрозумів, що вакцина, атакуючи мікробів, здатна врятувати людину від жахливої смерті, спричиненої сказом. Цей непідвладний часу, перекладений вісімнадцятьма мовами бестселер, що витримав величезну кількість перевидань, безперечно, викличе справжнє захоплення й у сучасних читачів.

57

М31 

Маслова, Ольга. Пригоди клітин (в організмі та поза ним) / О. Маслова ; ред. Б. Романцова ; іл. К. Шебаніц. — Київ : Темпора, 2021. — 152 с. : іл.

Клітини існують всередині й довкола нас. Весь світ складається із крихітних цеглинок, що визначають наші дії, почуття, настрій і навіть наміри. І хоча на перший погляд клітини є лише будівельним матеріалом для живих організмів, насправді вони — самостійні й автономні системи, які не лише виробляють і споживають енергію, а й спілкуються та адаптуються під вимоги середовища. Клітини змушують нас кохати й ненавидіти, дбати про себе і прагнути задоволень. Безсмертні клітини у лабораторіях нескінченно діляться і перетворюються, а стовбурові клітини мають потенціал, про який ми навіть не підозрювали. Тож якщо ви до сьогодні не знали нічого про клітини, саме час почати знайомство з ними.

616

О-76

Остергольм, Майкл. Смертельний ворог. Людство проти мікробів-убивць / М. Остергольм, М. Олшейкер ; пер. з англ.: А. Калинюк, А. Гок. — Допов. вид. із передм. про COVID-19. — Київ : Лабораторія, 2020. — 320 с.

Інфекційні захворювання є однією з найбільш смертоносних та найбільш імовірних причин занепаду людства. Бо ми теоретично здатні вплинути на такі ризики як можливість термоядерної війни чи зміна клімату; а ось поява нових вірусів і бактерій, які постійно еволюціонують швидше за нашу імунну систему, людині непідвладна. Проте, не поспішайте впадати у відчай: наслідки нових інфекційних хвороб можна звести до мінімуму, якщо знати, як до них підготуватися та як їх правильно досліджувати. Лікар-епідеміолог Майкл Остергольм вже понад 45 років бореться з новими викликами в сфері епідеміології. Це його телефон розривається від запитів щоразу, як тільки виникає нова недуга. І він невтомно, з ретельністю слідчого, який ніби викриває місця злочину мікробів, шукає відповіді, здатні врятувати увесь світ. У цій книзі, написаній за допомогою автора Марка Олшейкера, Остергольм розповість і вам, як проходили перші дослідження ВІЛ/СНІД, SARS, гарячки Ебола та інших. А в передмові 2020 року зазначить, чому COVID-19 навряд чи вдасться найближчим часом зупинити, і це не найстрашніша новина — більш масштабні пандемії чекають попереду. Та до жахливих наслідків ще не пізно підготуватися. Поки що.

53

Е88  

Еткінз, Пітер. Чотири закони, що рухають Всесвіт / П. Еткінз ; пер. з англ. М. Мунтянова. — Харків : Ранок : Фабула, 2020. — 176 с. — (#PROScience).

Закони термодинаміки надають руху всьому, що відбувається у Всесвіті. Від раптового розширення хмари газу до охолодження гарячого металу, від розгортання листка до перебігу самого життя — усе рухається або гальмується цими законами. Ця коротка, але дотепна книжка знайомить читачів з одним із наріжних каменів сучасної науки — чотирма законами термодинаміки, що встановлюють фундаментальні поняття, як-от температура й тепло, виявляють стрілу часу й навіть саму природу енергії. Автор, Пітер Еткінз, один з найбільших авторитетів у галузі термодинаміки, простою мовою й майже не застосовуючи математики, пояснює суть цих законів і те, як вони функціонують.

54

К41 

Кін, Сем. Ложка, що зникає: правдиві розповіді з періодичної системи хімічних елементів про безумство, кохання та історію світу / С. Кін ; пер. з англ. Е. Рабинович. — Харків : Фабула, 2021. — 352 с. — (#PROScience).

Через що Магатма Ґанді ненавидів йод? Як радій майже зіпсував репутацію Марії Кюрі? Чому галій є улюбленим елементом хіміків-жартівників? Ці та інші неймовірні оповіді про науку, історію, фінанси, міфологію, мистецтво, медицину тощо розкаже періодична система хімічних елементів. Вона є не лише видатним науковим досягненням, а й скарбницею пригод, зради та одержимості. Книжка містить захопливі факти про багато хімічних елементів, а також їхню роль в історії людства та житті своїх першовідкривачів. Ви дізнаєтеся, що відбувається всередині зорь і до чого тут Великий вибух. І це буде дуже цікаво для допитливих читачів будь-якого віку. 

10 коментарів:

  1. 1XBET - Online Sports Betting | AUS Sportbook
    Bet with 샌즈카지노 the 1XBET online betting site today. 1XBET ✓ Register & get jeetwin latest odds & offers ✓ Fast Payouts.

    ВідповістиВидалити
  2. It is great to see that some people still put in an effort into managing their websites.

    ВідповістиВидалити

  3. Thanks for posting this educative writeup. I do appreciate your efforts.

    ВідповістиВидалити

  4. This website and I conceive this internet site is really informative ! Keep on putting up!

    ВідповістиВидалити
  5. Hello Dear, are you really visiting this web site regularly, if so after that you will definitely obtain pleasant experience

    ВідповістиВидалити

  6. It is very well written, and your points are well-expressed.

    ВідповістиВидалити

  7. That was an excellent article. You made some great points and I am grateful for for your information! Take care!

    ВідповістиВидалити