Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 19 січня 2022 р.

Лідери в часи війн і миру.

 Які особливості характеру людини роблять її лідером, спроможним вести за собою тисячі і мільйони людей і приймати доленосні рішення?

Добірка «Лідери» присвячена сильним особистостям, які досягли вершин за доби великих суспільних, культурних і політичних змін. Про мрії, надії, долю, випадок і обов’язок. Дослідіть феномен лідерства разом з авторами світових бестселлерів.

4(100)

Р58  

Робертс, Ендрю. Лідерство в часи війни : головні уроки від творців історії / Е. Робертс ; пер. с англ. Я. Войтко. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 216 с.

Коли на кону постає питання війни і миру, найважливішою постаттю в його розв'язанні стає людина, яка, демонструючи мужність і відвагу, бере на себе всю відповідальність за здолання ворога. Завдяки особистим рисам характеру та державницькому масштабу мислення така людина спроможна вести за собою тисячі і мільйони. Лідер у часи війни не лише сам твердо вірить у перемогу, а й надихає такою впевненістю своїх воїнів та прихильників. На прикладі видатних воєначальників і політичних діячів XVIII-XX століть - Наполеона Бонапарта, Гораціо Нельсона, сера Вінстона Черчилля, Шарля де Ґолля, Джорджа Маршалла, Дуайта Ейзенхауера, Марґарет Тетчер - відомий британський історик у захопливій формі досліджує феномен лідерства, знайомлячи нас із маловідомими чи зовсім не відомими фактами з життя цих історичних постатей та їхнім розумінням лідерства. Водночас автор аналізує, чим відрізняються від них такі кровожерливі лідери-тирани, як Гітлер і Сталін, як їм завдяки підступу, обману й маніакальним ідеям вдавалося вести за собою народи своїх країн. В основу цієї книги лягла серія лекцій британського історика Ендрю Робертса про те, як війна породжує і виявляє найкращі та найгірші риси лідерів. Автор зосередився на дев'яти великих лідерах та виділив ті особливості їхнього характеру, які дозволяють називати їх лідерами, адже у них є досить спільних рис, аби винести головні уроки, які можна було б застосувати і в мирний час.

4(4)

С50 

Сміт, Саллі Беделл. Її Величність королева Єлизавета. Життя сучасного монарха / С. Б. Сміт ; пер. з англ. Я. Войтка. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 592 с. : 32 окр. арк. іл. — (Бестселер "Нью-Йорк Таймс").

Англійську королеву Єлизавету ІІ, найвідомішу та найшановнішу жінку у світі, по праву називають живою легендою. Вона уже понад 65 років править однією з найстаріших монархій! Чи легко сьогодні бути королевою? Чи потрібна монархія в наш час і в чому полягають її функції? Скільки прем'єр-міністрів змінилося за час перебування королеви при владі? Як можна зберігати тисячолітні традиції та водночас вести свою країну і Співдружність уперед? І, зрештою, чи справді "все можуть королі?" Читач дізнається багато цікавого про Єлизавету ІІ як монарха і "жінку на тлі престолу". Що відбувається в її родині й чи має вона час на своїх рідних? Чи не пора Її Величності поступитися короною молодшим представникам королівської династії? Чи буває у королеви вільний час і що вона у такому разі робить? Про це читачеві розповідає американська журналістка Саллі Беделл Сміт — авторка біографічних книг про Джона та Жаклін Кеннеді, Білла і Гілларі Клінтонів, Памелу Черчилль Гарріман, Вільяма Пейлі та принцесу Уельську Діану, видань, що стали бестселерами.

94(4)

Л42 

Лейсі, Роберт. Корона . Кн. 1. Єлизавета ІІ, Вінстон Черчилль. Становлення молодої королеви (1947–1955) / Р. Лейсі ; пер. з англ. Б. Носенок. — Харків : Фоліо, 2021. — 317 с. : фот.

Роберт Лейсі, відомий британський історик та біограф, пише про королеву Єлизавету II та її надзвичайне життя вже понад сорок років. Тож його участь як консультанта у серіалі від Netflix «Корона» цілком закономірна. Проте тут його голос був радше дорадчим, бо телевізійний образ монарха Великої Британії, послуговуючись законами жанру, створив сценарист Пітер Морган. Однак глядачеві завжди хочеться зазирнути за лаштунки, побачити те, що за кадром, і королівський біограф Роберт Лейсі задовольнив цю цікавість, написавши роман «Корона: історія із серця подій», в якому додає до подій серіалу експертних оцінок та глибоких деталей, змальовує реалії Букінгемського палацу та Давнінг-стріт, 10. Загалом обидва автори роблять нас свідками непростої історії, як мрії й надії початку життя згодом підпорядковуються лише обов’язку. Єлизавета Маунтбеттен й подумати не могла, що батько помре так рано, і їй, ще зовсім молодій і недосвідченій, доведеться зійти на трон, щоб правити найбільшою світовою імперією за доби великих суспільних, культурних і політичних змін. На час коронації, у 27 років, вона вже була дружиною та матір’ю, однак її становлення як королеви тільки починалося.

94(7)

О-29

Обама, Барак. Мрії мого батька : історія про расу і спадок / Б. Обама ; пер. з англ. Н. Валевської. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 448 с.

«Мрії мого батька» — перша книжка Барака Обами, який на час її виходу 1995 року був відомий лише як громадський діяч та перший в історії чорношкірий президент журналу Harvard Law Review. Саме цьому фактові, точніше, спричиненому цим фактом зацікавленню видавців до постаті Обами, Барак Обама завдячує своїм письменницьким дебютом, а книжка — визначеним, «замовленим», фокусом на його біографії. Ця доволі докладна розповідь про молоді роки майбутнього політика, а згодом — президента США, є дуже нетиповою, далекою від стереотипів історією чорношкірого американця: дитинство у білій сім’ї матері та навчання у престижній школі, життя у далекій екзотичній Індонезії, а отже — від ранніх літ обізнаність з дуже різними суспільствами, відкритість до життя у дуже різних прошарках суспільства, довга і виснажлива історія стосунків із батьком, подорож до Кенії, зустріч і прийняття африканської частини свого роду. Проте, парадоксальним чином, це універсальна історія про виклики модернізації і родинні травми, колоніалізм і самотність, в якій українські читачі можуть побачити значно більше знайомого, болючого, оплакуваного і гаряче обговорюваного, ніж можна було очікувати від американського автора.

94(5)

М45 

Меїр, Голда. Моє життя / Г. Меїр ; пер. з англ. Я. Стріха. — Київ : Наш Формат, 2021. — 424 с. — (Єврейська бібліотека).

Історія життя Голди Меїр — це дивовижна казка про Попелюшку, яка народилася в бідній єврейській родині, яка пережила дві еміграції, і послідовно стала послом, міністром, а потім і главою уряду суверенної держави. Її батько був простим теслею, а вона стала третьою жінкою в новітній історії людства, яка очолила кабінет міністрів суверенної держави. До неї лише на Шрі-Ланці та в Індії уряд очолювали жінки: Сірімаво Бандаранаїке і Індіра Ганді. Пізніше жінки очолювали вищі органи виконавчої влади в багатьох країнах: у Великобританії (Маргарет Тетчер) і Норвегії (Гру Харлем Брутланд), Пакистані (Бе-назир Бхутто) і Туреччини (Тансу Чиллер), Франції (Едіт Крессон) і Німеччини (Ангела Меркель) ... Голда Меїр була однією з перших, і її внесок в те, що стежка для жінок до вершин державної влади була протоптана, вельми і вельми значний.

Немає коментарів:

Дописати коментар