Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 8 січня 2022 р.

Бути Окей.

             Нам важливо «бути окей». Адже від психічного здоров’я залежить наш фізичний стан, здатність про себе подбати, бути успішними в своїй професії та задоволеність життям загалом. Про психічне здоров’я в Україні досі говорити соромно, думати лячно, звернутися до лікаря дорого – і не відомо навіть, як його знайти. З книжок добірки «Бути Окей» ми дізнаємося як сприймати свої емоції, позбутись комплексу жертви, зцілитись від дитячих травм, переживати втрати та горе, як виходити з конфліктних ситуацій чи не потрапляти у них, прийняти і полюбити себе, позбутися відчуття вини, навчитись контролювати свої страхи та впоратись з тривожністю.



          
 616.8

О-46

Озерна, Дарка. Бути окей : що важливо знати про психічне здоров'я / Д. Озерна ; наук. ред.: М. Царенок, Р. Буяновський ; іл. О. Дегтярьової. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 256 с. : іл.

У книжці «Бути окей: Що важливо знати про психічне здоров’я» ви знайдете не лише базову інформацію про психічне здоров’я із посиланнями на медичні протоколи, а й певну систему орієнтирів. Авторка орієнтується на український контекст: що в нас про що кажуть, які існують стереотипи, які виникають проблеми, що їх спричиняє та які їхні можливі наслідки.

У першій частині зібрана загальна інформація про психічний стан людини, його зв’язок із фізичним станом, а також описані принципи роботи мозку і прояви емоцій. У другій – розглянуто найпоширеніші психічні розлади. Завершується книжка «Бути окей» розглядом історичної травми як чинника, що впливає на колективне психічне здоров’я.


           796

Г23  

Гатчінсон, Алекс. Витримати все : розум, тіло та навдивовижу гнучкі межі людської витривалості / А. Гатчінсон ; вступ М. Гладвелла ; пер. з англ. Л. Павловської. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 336 с.

«Витримати все. Розум, тіло та навдивовижу гнучкі межі людської витривалості» - захоплююче і вичерпне дослідження науки про витривалість і максимальну продуктивність.

Згідно столітніх підручників з фізіології, межі витривалості криються в розмірі вашого серця, ємності ваших легенів і силі ваших м'язів. Але хвиля вражаючих відкриттів за останнє десятиліття повністю перевернула наше розуміння людських обмежень. Алекс Гатчінсон вперше представляє радикально нову науку про витривалість широкій аудиторії і призводить до дивовижного висновку: саме мозок диктує ваші межі, а це означає, що вони завжди можуть бути відсунуті набагато далі, ніж ви звикли вважати.

159.9

Е28   

Егер, Едіт Іва. Дар. 12 уроків, які врятують ваше життя / Е. Егер, Е. Ш. Вайганд ; пер. з англ. Х. Радченко. — Київ : Книголав, 2021. — 216 с. — (Полиця нон-фікшн).

Едіт Еґер написала цю книжку на прохання читачів її бестселера «Вибір» і це практичний посібник як подбати про своє ментальне здоров’я – як жити повноцінно і не застрягати у в’язниці власного розуму.

Це своєрідні 12 сеансів від видатної психотерапевтки, які дають підказки як сприймати свої емоції, як позбутись комплексу жертви, зцілитись від дитячих травм, переживати втрати та горе, як виходити з конфліктних ситуацій чи не потрапляти у них, як прийняти і полюбити себе, як позбутися відчуття вини, як навчитись контролювати свої страхи та впоратись з тривожністю.

У кожному розділі докторка Еґер ділиться історіями з власного життя та історіями своїх пацієнтів, а в кінці пропонує ключі до звільнення від проблеми. Це установки, вправи або питання, які допоможуть знайти шлях з наших ментальних в’язниць до свободи і радіти життю.

159.9

С82  

Стороні, Міту. Стресостійкість : прості поради, як жити в сучасному світі / М. Стороні ; пер. з англ. О. Замойська. — Київ : Книголав, 2021. — 272 с. — (Полиця нон-фікшн).

Надмір інформації з різних гаджетів, багатозадачність, дедлайни, існування в умовах пандемії та ізоляції – як впоратись з невгамовним стресом у цьому шаленому світі? Міту Стороні глибоко дослідила це питання і знайшла шлях до подолання стресу, пояснюючи його механізм на рівні нервової, гормональної, імунної системи. І її книжка – своєрідна інструкція як зберігати спокій і покращити своє життя. Це практичні поради, як протистояти стресу за допомогою зміни харчування, фізичної активності, сну, роботи над емоціями, медитації, сеансів масажу і навіть комп’ютерних ігор. Будь-який маленький крок наблизить до стресостійкості.

Міту Стороні, MD, PhD – кандидатка медичних наук, нейробіолог, офтальмолог-хірург, викладачка йоги. Здобула медичну освіту в Кембриджському університеті, захистила кандидатську працю в галузі нейроофтальмології, проводила дослідження в цій галузі у науково-дослідному колективі Національної клініки неврології і нейрохірургії у Лондоні. Міту Стороні спостерігала за тим, як через хронічний, невгамовний стрес її друзі та колеги позбувалися захоплень, життєвої енергії, гостроти розуму й успішних кар’єр. Це спонукало її написати цю книжку.


          159.9

М 31  

Маслова, Ольга. Коли я нарешті висплюся? : як засинати і прокидатися із задоволенням / О. Маслова, В. Бєльська. — Київ : Віхола, 2021. — 208 с. — (Наукпоп).

Коли я нарешті висплюся? Це питання ми ставимо собі роками, переконуючи самих себе в тому, що ось уже незабаром (після школи/іспитів/роботи/на старості) налагодимо цей процес. Переконуємо себе так, наче в цьому є щось складне, а у нас — необмежений запас часу. Погані й гарні новини разом: часу в нас мало, але, на щастя, у наших біологічних ритмах немає жодної магії. Сон і біологічний годинник, за яким ми живемо, — хай які складні в роботі механізми, та все ж їх можна налаштувати. Достатньо лише зрозуміти, як усе це працює. Саме ці процеси у книжці «Коли я нарешті висплюся? Як засинати і прокидатися із задоволенням» пояснюють біологині Ольга Маслова та Ніка Бєльська. Авторки описують, як працюють біологічний годинник і циркадні ритми, що таке хронотипи, як налагодити режим сну в дорослих і дітей та чи варто спати вдень.

Немає коментарів:

Дописати коментар