Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 13 січня 2022 р.

За пів кроку до перемоги.

 На долю українського народу випало чимало випробувань. Левова частина жахіть припала на першу половину ХХ століття. Війни, голодомор, голокост та культ особистості. У книгах з добірки «За пів кроку до перемоги» свідчення очевидців і роздуми авторів наскільки професійний історик може бути незалежним від впливу політики і настроїв суспільства, зокрема з позиції власного досвіду. Погляньте на історію очима сучасності, а на сучасність очима історії.

94(477)

Г16  

Галущак, Михайло. За пів кроку до перемоги : військове будівництво та операції Галицької Армії в 1918-1919 роках / М. Галущак. — Львів : Апріорі, 2020. — 280 с. : іл.

З-поміж значної кількості літератури про Західно-Українську Народну Республіку ця книга є унікальною. Адже вона поєднала наукове дослідження історії Галицької Армії та особистий досвід автора, здобутий під час сьогоднішньої російсько-української війни на Донбасі. Михайло Галущак проводить численні історичні паралелі у війні з Польщею століття тому й сучасною війною з Росією. Основою праці стала захищена кандидатська дисертація на тему «Військово-політична думка ЗУНР/ ЗОУНР (листопад 1918 р. – липень 1919 р.)». Проаналізовано питання розбудови збройних сил, розподілу повноважень ключових органів державного керівництва та військового командування. Розглянуто найважливіші воєнні операції армії галицької республіки – і ті, які були втілені, й ті, яким судилося залишитись у планах. Окреслено альтернативні варіанти перебігу польсько-української війни 1918–1919 рр., вплив внутрішніх та зовнішніх чинників на еволюцію стратегії збройної боротьби. Автор уперше в історіографії обґрунтував доцільність використання терміна «Українське Військо» щодо збройних сил ЗУНР.

94(477)

К28 

Касьянов, Георгій. Розрита могила : голод 1932–1933 років у політиці, пам'яті та історії (1980-ті–2000-ні) / Г. Касьянов ; худож.-оформ. М. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 298 с. — (Великий науковий проект).

Георгій Касьянов — український історик, доктор історичних наук, професор. Стажувався і викладав в університетах Європи, США, Канади, Австралії, Японії. Автор близько двохсот наукових розвідок, опублікованих українською, російською, білоруською, польською, німецькою, англійською, фінською мовами. Саме про те, як представлений Голодомор в історіографії, політиці, пам’яті, міжнародних відносинах, внутрішньополітичній боротьбі в Україні, — ця книга. Автор задається питанням, наскільки професійний історик може бути незалежним від впливу політики і настроїв суспільства. Політика впливає на історіографію чи історіографія на політиків? Як формується і чи змінюється історична пам’ять під дією сучасних політичних процесів? Ці та інші питання розглядаються на прикладі становлення та поширення історичного образу Голодомору 1832—1933 років в Україні.

94(100)

Б48  

Берген, Доріс Л. Війна та геноцид. Коротка історія Голокосту / Д. Л. Берген ; пер. з англ. К. Диси ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2021. — 408 с. : іл.

Досліджуючи одну з визначальних подій ХХ століття, Доріс Л. Берґен розглядає Голокост у його історичному, політичному, соціальному, культурному та військовому контекстах. На відміну від багатьох інших підходів до вивчення Голокосту, в цьому виданні розглядаються переслідування не лише євреїв, але й інших груп, що постраждали від нацистів: роми, гомосексуали, поляки, радянські військовополонені, люди з інвалідністю та інші групи, визнані небажаними. Доріс Л. Берґен аналізує дві взаємопов’язані цілі, які рухали нацистську програму завоювання та геноциду — очищення так званої арійської раси та розширення її життєвого простору — та обговорює, як ці цілі вплинули на перебіг Другої світової війни. Авторка залучає численні свідчення злочинців, жертв та свідків. Книга є актуальною та суспільно важливою.

94(100)

Р54  

Ріс, Лоренс. Гітлер і Сталін.Тирани і Друга світова війна / Л. Ріс ; пер. з англ. К. Диси. — Київ : Лабораторія, 2021. — 544 с.

Лоренс Ріс — автор історичних книжок на тему нацизму, Голокосту та Другої світової. Колишній керівник історичних телепроєктів на BBC TV. Лауреат Премії Пібоді, Британської книжкової премії, BAFTA та двох нагород «Еммі».

Автор 30 років проводив дослідження з приводу постатей Гітлера та Сталіна, а для цієї книжки навіть опитав очевидців (!) подій Другої світової, які працювали з цими діячами. Тож книжка — результат колосальної роботи.

Книжка показує особливості правління цих двох тиранів та визначає спільні риси, які дають відповіді на те, як цим двом вдавалося змушувати людей йти за їхньою волею. Сталін більше використовував залякування, Гітлер — енергійний магнетизм, який вводив у своєрідний гіпноз і мотивував до дій. Однак чи цього достатньо, аби одержати безапеляційну владу?

94(477)

П39 

Плохій, Сергій. Magistra Vitae. Розмови про історію з Сергієм Плохієм : [зб. інтерв'ю] / С. Плохій ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 368 с.

Уроки історії, які нам ще треба вивчити – головна тема збірки інтерв’ю історика Сергія Плохія, які він дав українським медіям протягом останніх років. Розмови історика з провідними журналістами та науковцями України – це не тільки погляд на історію очима сучасності, але також погляд на сучасність очима історії, захоплива подорож за лаштунки створення книжок з історії, які стали бестселерами в Україні та поза її межами. Нарешті, це відповіді на питання, які сьогодні турбують світ, коли він дивиться на Україну з перспективи свого власного досвіду та своєї історії.

11 коментарів:

  1. I gained much unknown information, the way you have clearly explained is really fantastic.

    ВідповістиВидалити
  2. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.

    ВідповістиВидалити
  3. Whoah this weblog is great I like studying this articles.

    ВідповістиВидалити
  4. Thank you so much, I was searching for the information the whole day. Thanks for this

    ВідповістиВидалити
  5. That is the type of information that are meant to be shared around the net

    ВідповістиВидалити