Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 27 січня 2022 р.

У світі незвичайного.

 Добірка «У світі незвичайного» - про розвиток сучасних наук і результати досліджень. Книжки написані просто і захоплююче для дітей і їхніх батьків, цікава форма подачі відомих фактів у коміксах для підлітків. Науковці також знайдуть у нашій добірці корисну книжку - поринуть у світ феноменології і разом з видатним філософом Едмундом Гусерлем намагатимуться вивести формулу закономірності появи незвичайних явищ і рідкісних фактів, які важко збагнути. До слова, на думку Стіва Сільбермана, геніїв у 21 столітті може побільшати і це стане звичним явищем. Чому? прочитайте його книжку.

59

І-48  

Ілюстрований атлас. Світ тварин : пер. з англ. / Ч. Бамбараденія, Д. Вудрафф, Д. Гінзберг [та ін.]. — Київ : Рідна мова, 2021. — 264 с. : іл.

У цій книзі перед Вами постануть неймовірні картини дикої природи. Ви побуваєте на всіх континентах, у всіх природних зонах: в тундрі та в тропічних лісах, на коралових рифах і у високих горах, познайомитесь з характерними особливостями флори та фауни різних куточків нашої планети.

94(100)

Х20 

Харарі, Ювал Ной. Sapiens. Історія народження людства. Т.1 / Ю. Н. Харарі, Д. Вандермойлен, Д. Касанаве ; пер. з англ. О. Дем'янчука. — Київ : BookChef, 2021. — 248 с. — (Перша графічна історія).

Ви тримаєте В руках перший том епічної, чудово ілюстрованої графічної адаптації світового бестселера Ювала Ноя Харарі «Людина розумна: коротка історія людства», 16 мільйонів копій якого розійшлися 60 країнами світу. Ця графічна серія — радикальний і неймовірно захопливий переказ історії людства. Щедро присмачена дотепами, гумором і яскравими персонажами, вона захопить навіть тих, хто зазвичай не цікавиться наукою та історією. У світі, по вінця наповненому інформаційною плутаниною, ясність — це сила. Як можна осягнути картину цілком, не плутаючись у нескінченній низці дрібних деталей? Лише в один спосіб — відступити назад, щоб побачити справді величне полотно: історію людського виду. Sapiens у коміксах — це оповідь про нічим не прикметну мавпу, яка стала правителем планети Земля, здатним розщеплювати атоми, літати на місяць і маніпулювати генетичним кодом життя. Із Ювалом Ноєм Харарі в якості гіда й у компанії таких персонажів, як доісторичний Білл, доктор Фентезі й детектив Лопес, ви прогуляєтеся дикою частиною історії. Графічний формат пропонує читачеві нове інтелектуальне й художнє дослідження минулого: еволюція людини відтворена у вигляді галасливого телевізійного реаліті-шоу; перша сутичка між сапієнс і неандертальцями досліджується з використанням видатних творів сучасного мистецтва; винищення мамонтів і шаблезубих тигрів переказане як «кінодетектив». Якщо вам цікаво дізнатися, чому нас так ваблять мрії давно померлих людей, — ця книжка ідеально вам підійде.

57

Г65  

Гонік, Ларрі. Біологія / Л. Гонік, Д. Весснер ; пер. з англ. С. Зубченка ; худож. Л. Гонік. — Київ : Рідна мова, 2020. — 312 с. : іл. — (Наука в коміксах).

Ви ціпенієте, коли вчитель просить розрізати жабу? Ви досі думаєте, що ДНК розшифровується як «Дуже НеКомпетентний»? Гадаєте «цикл Кребса» — це ще один сучасний транспортний засіб, щоб гасати містом? Якщо ви відповіли ствердно хоча б на одне з цих запитань, вам не обійтися без «Біології» з серії «Наука в коміксах». Цей пізнавальний і веселий посібник створили популяризатор науки Ларрі Ґонік і біолог Дейв Весснер — випускник Гарвардського університету, професор біології та завідувач кафедри «Здоров’я і людські цінності» при Девідсонському коледжі, який читає курси «Вступ до біології», «Мікробіологія» і «ВІЛ/СНІД». Читаючи цю захопливу книжку, ви дізнаєтеся про «внутрішню кухню» клітин і магію експресії генів, про статеве й нестатеве розмноження, про еволюцію й екосистеми… Байдуже, чи ви вперше заглядаєте в чашку Петрі, чи намагаєтеся освіжити знання після десятиліть їхньої деградації або ж просто цікавитеся тим, що таке біологічне життя — у цій книжці знайдете відповіді на всі запитання.

1

Г96  

Гусерль, Едмунд. Картезіанські медитації. Вступ до феноменології / Е. Гусерль ; передм. і пер. з нім. А. Вахтеля. — Київ : Темпора, 2021. — 304 с. — (Філософія).

«Картезіанські медитації» — твір видатного німецького філософа, засновника феноменологічної філософії Едмунда Гусерля (1859–1938). Відповідно до пропедевтичного наміру, що ліг в основу цього твору, «Картезіанські медитації» розкривають головні аспекти феноменологічного вчення, але особливу увагу автор приділяє феноменологічній концепції інтерсуб’єктивності. Водночас тлом для розкриття феноменологічної методології, теорії конституювання Іншого та досвідчування об’єктивності стає Декартова ідея абсолютного обґрунтування знання, а також концепція трансцендентального ідеалізму, яку Гусерль почав розробляти ще 1913 року в «Ідеях І». В основу твору лягли паризькі доповіді Гусерля 1929 року, а поява 1931 року французького перекладу «Картезіанських медитацій» справила неабиякий вплив на французьких феноменологів Жана-Поля Сартра та Мориса Мерло-Понті.

616.8

С36 

Сільберман, С. Що приховує аутизм. Майбутнє нейрорізноманіття / С. Сільберман ; пер. з англ. Н. Яцюк. — Київ : Наш Формат, 2021. — 512 с. : іл.

Сорок років тому вчені та лікарі фіксували лише 4–5 випадків аутистичного розладу на 10 тисяч дітей. Відтоді показники стрімко зросли, і вже в 2018 році цей стан діагностували в кожної 59-ї дитини. Але що таке аутизм? Люди з цим розладом приречені на самотність, чи це генії з унікальним складом розуму? І що відбувається в їхньому мозку? У цій книжці науковий журналіст Стів Сільберман розповідає історію аутизму, дивовижні факти з життя «людей дощу» та їхні фантастичні досягнення. Автор описує сотні історій про дітей і дорослих з аутистичним розладом, щоб спільство нарешті перестало дискримінувати, а приєдналося до нового руху — за нейрорізноманіття. Стів Сільберман — американський журналіст, понад двадцять років пише на наукові теми для журналу Wired. Його статті були опубліковані в New York Times, New Yorker, Financial Times, Boston Globe та інших ресурсах. Сільберман переглядає історію лікування аутизму від жахливого звинувачення батьків до сучасного руху з позитивного нейрорізноманіття. Якщо цікавитеся психологієюця книжка для вас. Темпл Ґрандін, авторка видань «Мислення в картинках» і «Аутистичний розум» «Що приховує аутизм» — масштабна і глибока історія, подана з надзвичайним співчуттям і чуйністю. Це захопливе видання змінить ваші уявлення про аутизм. Олівер Сакс, невролог, автор книжок «Пробудження» та «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом».

Немає коментарів:

Дописати коментар