Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 22 січня 2022 р.

Як перемогти Росію у війні майбутнього.

 Україна зіткнулася і веде війну з сильним, зловісно безпринципним ворогом – ядерною Росією. Вистояти в конфронтації і успішно стримати натиск її непримиренності і агресії – дуже серйозне завдання для цього покоління українців. «Саме результативне стримування буде означати для України перемогу», - стверджують спеціалісти. У книжках з добірки «Як перемогти Росію у війні майбутнього» найавторитетніші фахівці в області безпеки і оборони, історики та дипломати розмірковують про сильні і слабкі сторони Росії і України.

327

Г67  

Горбулін, Володимир. Як перемогти Росію у війні майбутнього. / В. Горбулін ; ред. К. Великородна. — Київ : Брайт Букс, 2021. — 243 с.

Академік Володимир Горбулін, один з найавторитетніших фахівців в області безпеки і оборони, присвятив свою книгу окресленню єдиного для перемоги шляху – відродження і зростання оборонного потенціалу країни, створення і розвитку в Україні асиметричного арсеналу стримування російської або будь-якої іншої потенційної агресії. На думку автора, невід'ємним елементом такого асиметричного арсеналу є: трансформовані розвідки, перекроєна в контррозвідувальний орган Служба безпеки України, спеціально підготовлені структури інформаційної боротьби, кардинально модернізована армія, вивірене, законодавчо оформлена територіальна оборона, створення і розгортання нової ракетної техніки, нові підходи в розвитку Сил спеціальних операцій, оперативне переозброєння ЗСУ з акцентом на сучасні технології.

327

М17 

МакФол, Майкл. Від Холодної війни до Гарячого миру. Американський посол у путінській Росії / М. МакФол ; пер. з англ.: О. Чупи, Г. Василенко. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 496 с.

Колишній посол США в Росії, науковець Майкл МакФол аналізує відносини між двома країнами — Росією та США — у їхньому тридцятирічному розвитку. Ще у 1980-х автор уперше відвідав Росію й щиро полюбив радянських громадян за їхнє прагнення демократичних змін. Пізніше МакФол став першою особою при президентові Обамі, яка просувала політику Перезавантаження в американо-російських відносинах, а потім — і послом у Росії. Однак, попри неймовірні докладені зусилля, усі сподівання на покращення взаємин між двома державами-антиподами не справдилися. Що сталося? Чому Росія, демонструючи позірну прихильність до демократичних цінностей, почала згортання свободи слова, вторглася в Україну, дозволила собі втручання у вибори президента США? Чому Сполучені Штати Америки так і не змогли втілити стратегію Перезавантаження в життя попри її палку підтримку серед самих росіян? Де й коли дипломатія в колись холодних відносинах стала такою нестерпно гарячою? У книжці «Від Холодної війни до Гарячого миру» Майкл МакФол подає детальну історію розвитку й занепаду американо-російських відносин і розглядає причини, які могли призвести до такого невтішного результату.

94(4)

Ф40 

Фельштинський, Юрій. Від Червоного терору до мафіозної держави : спецслужби Росії в боротьбі за світове панування (1917-2036) / Ю. Фельштинський, В. Попов ; пер. з рос. С. Громенко. — Київ : Наш Формат, 2021. — 624 с.

Ця книжка розповідає про історію захоплення влади в Росії державною безпекою як інститутом і простежує всі етапи цього захоплення — від грудня 1917 року, коли було утворено ВЧК під керівництвом Фелікса Дзержинського, до сучасності, коли через каскад неконституційних маневрів влада в Росії опинилася в руках ФСБ, а крісло президента здобув колишній директор ФСБ Володимир Путін. Читач виявиться свідком смертельної і кривавої боротьби між держбезпекою та компартією, яка завершилася перемогою КГБ над КПРС у 1991 році й над усією країною — у 2000-му, коли президентом, навічно, став Путін.

94(477)

В91 

В'ятрович, Володимир. Нотатки з кухні «переписування історії» / В. В'ятрович. — Київ : Наш Формат, 2021. — 528 с.

Це книжка не про переписування історії. Вона — про спроби українців написати історію власної держави. Звільнитися з полону думок «старшого брата» й досягнути справжньої незалежності — коли можеш розповідати свою історію від першої особи. Як історію України, а не Росії, Польщі чи ще когось на нашій землі. У ній автор зібрав низку власних публікацій — від початку 2000-х до нашого часу — та доповнив їх сучасним наративом. Це статті, колонки, інтерв’ю, у яких ідеться про національну самосвідомість, Голодомор, визвольну боротьбу й «людей волі», Помаранчеву революцію і Євромайдан, матеріали під грифом «цілком таємно», які одного дня стали «цілком нетаємними». Значну частину цієї історії автор ретельно дослідив, а ще частину — допомагав творити. Ось чому це книжка про минуле — автора, українців, минуле загалом, про історію як history і story, про колективне й особисте.

329

М64 

Мирончук, Владислав. До ліктя лікоть : нарис історії Української народної самооборони (1989-2019 рр.) / В. Мирончук. — Київ : Темпора, 2021. — 284 с. : іл.

Ця книжка розповідає про історичну долю та бойовий шлях Української народної самооборони, широковідомої як УНА — УНСО. У ній вперше в такому обсязі подаються різні аспекти діяльності організації, для висвітлення яких було використано багато ексклюзивного матеріалу. Видання присвячується 30-й річниці створення УНСО.

Немає коментарів:

Дописати коментар