Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 11 липня 2023 р.

Всесвітній день народонаселення.

 

У грудні 1990 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію і заснувала міжнародне свято - Всесвітній день народонаселення, яке вирішено щорічно відзначати 11 липня, для підвищення обізнаності щодо проблем народонаселення, зокрема їхнього зв'язку з довкіллям і розвитком.

Мета дня - привернути увагу до питань народонаселення, програм спільного розвитку, пошуку вирішення спільних проблем.

Швидке зростання населення у світі стало в 1960-х роках предметом серйозного занепокоєння Організації Об'єднаних Націй. Населення світу з 1950 по 2020 рік збільшилося більш ніж утричі.

У 20-ту річницю Дня п'яти мільярдів - 11 липня 2007 року - чисельність світового населення сягнула позначки в 6,7 мільярда осіб. У 2021 році кількість мешканців Землі становила 7,9 мільярда осіб.

Щорічний приріст у світі становить 83 мільйони осіб. Згідно з усередненими даними за прогнозами ООН, до 2030 року на Землі проживатимуть 8,5 мільярда людей, до 2050-го - 9,7 мільярда і 10,9 мільярда людей до 2100 року, що залежить певною мірою від ефективності програм планування сім'ї.

Докладніше про те, як нас стало 7 мільярдів і якою є демографічна ситуація в Україні – у добірці книжок і журнальних статей з фонду читального залу ТОУНБ.

31

Г54  

Глодзь, Галина. Залюднена планета. Як нас стало сім мільярдів : для серед. і ст. шк. віку / Г. Глодзь ; іл. О. Старанчук. — Київ : Портал, 2020. — 144 с. : іл.

Демографічна наука має чим здивувати і захопити. За статистичними даними про населення світу криються глобальні зв'язки та процеси, що визначають життя кожної людини. Як географічні відкриття впливають на тривалість життя, а освіта — на кількість дітей у сім'ї? Ця книжка дає змогу відчути себе частиною величезного людства й тривалих історичних перетворень — і зрозуміти, яким саме шляхом ми прийшли в нинішню точку розвитку.

 

31

Ж72 

Жінки та чоловіки у Тернопільській області : стат. зб. / за ред. Н. Дідуник ; Держ. служба статистики України, Гол. упр. статистики у Терноп. області. — Тернопіль : Гол. упр. стат. у Терноп. області, 2020. — 144 с.

 

31

Д31 

Демографія та соціальна економіка : наук. журн. № 2 (40) / редкол.: О. А. Грішнова, Т. А. Заяць, І. С. Каленюк [та ін.] НАН України, Ін-т демографії та соц. дослідж. ім. М. В. Птухи НАН УКраїни. — Київ : Академперіодика, 2020. — 168 с. — Текст укр., англ.

 Війна прискорила старіння українців : яких викликів чекати // Пенсійний кур'єр. — 2022. — № 32 (10 серп.). — С. 1, 6.

Яцевський, В. Демографічні чинники післявоєнного відновлення нашої країни / Віталій Яцевський // Голос України. — 2022. — № 191 (17 верес.). — С. 4-5.

Немає коментарів:

Дописати коментар