Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 20 липня 2023 р.

Морські історії.

 

Здається, спекотне літо досягло свого піку. І так кортить зануритися в озерце, а краще в море або океан. А ще море здавна було стратегічним об´єктом, на його берегах будували порти і процвітала торгівля. Під час воїн противники боролися за панування на комунікаціях. Якщо нині у нас немає можливості поплавати у морі – пірнемо у книжки про море з фонду читального залу ТОУНБ.

502

А92 

Атталі, Жак. Історії про море / Ж. Атталі ; пер. з фр. М. Марченко. — Київ : Ніка-Центр, 2022. — 212 с. — (Viae Humanae ; вип. 12).

Море – колиска всього живого. З моря ми вийшли, і, цілком імовірно, у морі добігне кінця існування нашого виду. Море здається нам незмінним і вічним. Але насправді воно мінливе й парадоксальне – лагідне й водночас жорстоке, щедре й подеколи скупе, гостинне й дуже небезпечне…

Прихильник глобальної історії, ерудит та інтелектуал, радник президентів і всесвітньо відомий письменник Жак Атталі розповідає історію моря від моря, а не від континенту, охоплюючи своїм поглядом увесь Світовий океан. Саме тут упродовж тисячоліть розгортається захоплююча драма народження й занепаду великих цивілізацій. Саме морем тисячоліттями циркулювали не лише товари, а й передові ідеї. Саме тут вирує дух свободи. Завдяки контролю над океанами імперії сягали найамбітніших вершин, а втративши контроль над морями, швидко занепадали. Усі війни, у тому числі обидві мирові, відбувалися на суходолі, але починалися через прагнення панувати на морі.

Майбутній перерозподіл світу, геополітичні несподіванки, поява нових потужних наддержав – ось що готує нам море. Автор стурбований сьогоднішньою долею морів і океанів, і його прогнози на майбутнє зовсім не оптимістичні. Він наводить низку практичних порад, до яких людству варто прислухатись у разі, якщо воно воліє вижити.

55

С28 

Секрети Чорного моря / кол. авт.: Б. Александров, О. Андріанова, Н. Атамась [та ін.]. — Київ : [б. в.], 2020. — 64 с. : іл.

Книга містить 28 коротких розповідей про різні прояви життя Чорного моря: його історію, ресурси та біорізноманіття, нових поселенців та рідкісні види, можливості марикультури та ін. Поряд із досить простими речами, такими як: «чому море світиться?», чи «звідки у морі осетрові риби?», у книзі розповідається про складні наукові проблеми – хімічний склад моря, розподіл температур та вертикальні міграції планктонних організмів, рівень сірководню.

94(4)

Ф84 

Франц, Мацей. Середземноморське перехрестя : монографія / М. Франц, А. Харук ; худож.-оформ. М. С. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 347 с. : іл. — (Великий науковий проект).

Видання присвячено подіям Другої світової війни на Середземному морі, головним аспектом яких стала боротьба противників за панування на комунікаціях. Поряд з конвойними битвами висвітлені також десантні операції, удари по військово-морських базах, операції підводних човнів і сил спеціальних операцій тощо, тобто увесь спектр бойових дій на морі. Проаналізовано технічний рівень флотів супротивників, особливості процесу прийняття рішень, політичні та економічні чинники, які впливали на результат морських битв.

341

К64 

Конвенція про захист Чорного моря від забруднення / редкол.: Т. В. Тимочко [та ін.] ; Всеукраїнська екологічна ліга ; Центр екологічної освіти та інформації. — Київ : СТ-Друк, 2018. — 25 с. — (Європейська інтеграція ; жовтень, 2018, №10).

Немає коментарів:

Дописати коментар