Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятниця, 21 липня 2023 р.

Жити із "зеленим серцем".

 

          Сумна правда в тому, що і ми самі зіпсували своє природне середовище забрудненням. А ще вчені дослідили фактори забруднення та руйнування об’єктів довкілля в результаті воєнних дій в Україні. Люди завжди діятимуть швидше, ніж уряд чи компанії. Наші «лідери» підуть за нами, якщо ми вимагатимемо змін і дотримання міжнародного законодавства захисту довкілля під час воєнних дій, а вибір споживачів впливатиме на пріоритети, продукти й відповідальність корпорацій. Пропонуємо вам добірку книжок, які допоможуть створити суспільство з «зеленим серцем».

504

Б87  

Браун, Гей. Жити із "зеленим серцем". Подбай про себе і планету / Г. Браун ; пер. з англ. Н. Яцюк. — Київ : Наш формат, 2020. — 280 с.

Нам доводиться жити у світі, сповненому пасток вибору. І хоча ми успішно долаємо багато проблем, чимало загроз криється в повсякденних речах і звичках. Яку зубну пасту взяти з-поміж тисячі інших? Яке мило точно безпечне? Та чому шкідливих речовин у вашій спальній більше, ніж на вулиці? Якщо до таких щоденних виборів підходити усвідомлено, ми вплинемо не лише на своє здоров’я та оселю, а й на планету загалом — запевняє екологічна активістка Ґей Браун.. У книжці авторка розповідає, як наші звички та спосіб життя можуть покращити добробут і відновити Землю. Дослідниця просто й доступно пояснює, як вибирати продукти харчування і засоби особистої гігієни, та пропонує рішення, які відповідають вашому бюджету і способу життя.

2

Р 83 

Рудько, Г. І. Україна, яку ми втрачаємо / Г. І. Рудько. — Чернівці : Букрек, 2015. — 280 с.

Про те, як людина в результаті нераціональної техногенної діяльності руйнує довкілля, де жити нашим нащадкам, як запобігти зсувам, повеням та іншим екологічним лихам – про це книга знаного в Україні і за кордоном ученого Георгія Рудька. Вона є своєрідним застереженням від можливих небезпечних аномалій.

2

В63     

Воєнні дії на Сході України – цивілізаційні виклики людству / кол. авт.: О. Мелень-Забрамна та ін. ; Міжнар. благодійна організація "Екологія-Право-Людина". — Львів : [б. в.], 2015. — 136 с.

У посібнику подаються дослідження Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» стосовно впливу воєнних дій на довкілля на сході України, оцінювання шкоди, завданої довкіллю, наводяться основні характеристики стану довкілля Донецької та Луганської областей до початку конфлікту, досліджено фактори забруднення та руйнування об’єктів довкілля в результаті воєнних дій, зокрема, забруднення атмосферного повітря, ґрунтів, води, пожежі у лісах, знищення природно заповідних об’єктів, зроблено аналіз міжнародних досліджень шкоди, завданої довкіллю від воєнних конфліктів, здійснені міжнародними організаціями на території пост-конфліктних країн, наводяться основні аспекти національного та міжнародного законодавства захисту довкілля під час воєнних дій.

502

М 48

Мельник, В. П. Альтернативна економіка / В. П. Мельник. — Івано-Франківськ : НАІР, 2018. — 348 с.

Альтернативна економіка – це така економіка, тобто економічна діяльність, яка має лише дружні стосунки з навколишнім середовищем. Людство впритул наблизилося до тієї межі, коли ігнорування проблемами екології стає загрозою існуванню земної цивілізації.

У виданні розглядаються фізичні, хімічні і біологічні властивості елементів довкілля, різні напрямки господарської діяльності людини, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище або зменшують свою згубну дію. Перш за все це стосується енергетики, базових галузей економіки, сільського господарства, туризму, переробки відходів та багато іншого. Розглядаються основні напрямки екологізації господарської діяльності, способи і технології зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

502

Е45     

Екологічна біотехнологія : навч. посіб. У 2 кн. Кн. 2 / О. В. Швед [та ін.] ; Нац. ун-т "Львівська політехніка". — Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2018. — 368 с.

Висвітлено сучасні принципи екогенетичного моніторингу, використання біотехнологічних методів для захисту довкілля, безпеки живих організмів та охорони здоров’я людини. Розглянуто застосування методів екобіотехнології для очищення стічних вод, повітря та ґрунтів, біоутилізації викидів, відходів агропромислового комплексу і гірничорудної промисловості, біотрансформації ксенобіотиків. Подано відомості про методи отримання біодобрив і біопестицидів, лікарських препаратів та харчових добавок, виробництво альтернативної відновлюваної енергії та моторного біопалива. Викладено мікробіологічні, біохімічні й технологічні основи біотехнологічних процесів, їх технічного забезпечення, засади ведення біоіндикації та біотестування, охарактеризовано екосистеми довкілля та очисних споруд. 

Немає коментарів:

Дописати коментар