Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 13 липня 2023 р.

Діти, відпочинок і війна.

 

Літо – пора канікул, і саме в умовах війни українські батьки найбільше прагнуть влаштувати своїм дітям цікавий та спокійний відпочинок.

Україна вже майже півтора року у війні, яка змінила все наше звичне життя. Проте саме через це діти, які весь рік жили і вчилися в умовах постійних повітряних тривог, ракетних обстрілів та відключень світла, мають добре відпочити влітку, набратися сил і оздоровитися та хоч трохи відволіктися від тривожних новин.

У добірці «Діти, відпочинок і війна» книжки з фонду читального залу ТОУНБ для психологів про психокорекцію постраждалих під час війни дітей і підлітків, для батьків про психологічну підтримку і відновлення психічного здоров´я їхніх дітей і те, як самим залишатися спокійними, а також поради психологів дітям як знайти своє місце в цьому світі і вільно і невимушено товаришувати.

159.9

Р36  

Рекреаційна психологія дитинства: теорія і практика : колективна монографія / за заг. ред. С. М. Симоненко. — Київ : Центр учбової літератури, 2017. — 320 с.

В монографії розкриваються наукові розробки кафедри психології розвитку і соціальних комунікацій Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського та співробітників психологічної служби УДЦ «Молода гвардія» в галузі рекреаційної психології дитинства. Розкриваються актуальні проблеми, механізми і закономірності відновлення психологічного здоров’я та особистісного розвитку дітей в умовах рекреації.

159.9

Д49 

Діти і війна : монографія / В. Зливков, С. Лукомська, Н. Євдокимова, С. Ліпінська. — Київ : Лисенко М. М., 2023. — 221 с.

Монографію присвячено аналізу сучасних зарубіжних і вітчизняних теоретико-методичних підходів та практичних рекомендацій щодо психологічної допомоги дітям війни. Охарактеризовано особливості психологічної допомоги дітям війни у соціокультурному контексті; охарактеризовано психологічні реакції дітей під час війни, зокрема ПТСР, реакції горювання та травмівної втрати; визначено ключові напрямки організації психологічної підтримки дітей під час війни, зокрема у контексті родини, освітніх закладів та волонтерських організацій, окреслено вітчизняні напрацювання у даній галузі; обґрунтовано теоретичні засади та принципи практичної реалізації психокорекційних занять з дітьми та підлітками, постраждалими від війни.

159.9

Б60  

Бикова, Анна. Самостійна дитина, або Як стати "лінивою мамою" / А. Бикова ; пер. Н. Шайнога. — 4-те вид. — Київ : BookChef, 2018. — 272 с. : іл. — (# Лінива мама).

Усі ми бажаємо своїм дітям щастя. Ми хочемо бачити їх здоровими, успішними, радісними й заради цього з раннього дитинства опікуємося, турбуємося, вирішуємо всі питання. Іноді нам здається, що ми краще за них відчуваємо і знаємо змерзли вони чи потерпають від спеки, ситі чи ще голодні (й тому обов’язково мають доїсти останні дві–три ложки каші). А коли діти підростають, бабусі й дідусі замість них носять ранці до школи, які мама або ж тато старанно зібрали ввечері. А ще ми записуємо наших дітей до секцій і гуртків, які подобаються нам, а потім дивуємося, чому дитина не хоче їх відвідувати. Або чому не завжди виконує домашнє завдання і чому не переймається подальшим навчанням і плануванням свого майбутнього. І взагалі: чому така не самостійна? А навіщо? Для цього ж є батьки, які все придумають, вирішать, заладнають. І тоді ми замислюємося, що зробили не так, що пропустили, що прогледіли. А може просто перестаралися?

Анна Бикова, популярний дитячий і сімейний психолог, наводить приклади зі свого приватного життя і роботи щодо виховання дітей, ділиться спостереженнями і роздумами, запрошує разом поміркувати – чи варто завжди бути супер турботливими батьками, чи потрібно іноді «вмикати ліниву маму», яка залишає дитині простір для самостійного вирішення задач.

5 причин замовити цю книгу:

- Проста і цікава розповідь із дитячої психології;

- книга про те, як легко привчити дитину до самостійності;

- спроба інакше поглянути на методи виховання дитини;

- авторитетна авторка, яка не теоретизує, а розповідає про те, що випробувала зі своїми дітьми;

- книга наповнена кумедними малюнками в скрайбінг-манері.

087

П86 

Психологія для дівчат : [для дітей серед. шк. віку] / за заг. ред. Є. Житник ; уклад. Н. В. Зотова ; іл. А. Л. Савицької. — Харків : Школа, 2020. — 352 с. : кольор. іл. — (Цілком таємно).

Як зрозуміти оточення і себе в ньому? Який тип характеру та темпераменту властивий тобі та твоїм друзям? Як стати цікавим співрозмовником та спілкуватися вільно й невимушено? Чи можна навчитися бути добрим другом і навзаєм мати відданих друзів? Що робити, коли хтось для тебе «більше ніж просто друг»? У цій книзі читачі знайдуть не тільки відповіді на подібні питання, а й різноманітні тести та корисні поради від досвідчених психологів.

159.9

В54 

Вітте, Крістіна де. Посібник з виживання для дівчат: про тіло, школу, кохання й інші труднощі підліткового віку / К. Вітте ; пер. з англ. Н. Сліпенко. — Київ : Книголав, 2020. — 256 с. : іл. — (Дитяча полиця).

Що означає бути дівчиною-підлітком? Це не лише безтурботно й весело жити, а щодня шукати відповіді на важливі питання, розбиратися в емоціях і почуттях, налагоджувати стосунки з людьми, вчитися любити себе та інших, переживати всі падіння та злети дорослішання й робити помилки, які перетворяться на життєвий досвід. Саме тому Крістіна де Вітте створила «Посібник з виживання для дівчат» — книжку, яка не впорається з усіма проблемами підліткового віку юних читачок, але напевне допоможе усвідомити, що всі труднощі можна здолати або ж змінити своє ставлення до них. Читачі зможуть дізнатися, як дорослішають дівчатка-підлітки, що відбувається з емоціями в цей період, як можуть змінюватися стосунки з однолітками та батьками. Крім того, авторка не лишила поза увагою питання безпечного користування інтернетом, питання перших стосунків та першої роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар