Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 10 липня 2023 р.

Тесла: винахідник електричної епохи.

 

10 липня 1856 року народився Нікола Тесла, всесвітньовідомий американський винахідник і фізик.

За легендою, Нікола Тесла народився точно опівночі дуже грозової ночі. Це сталося в селі Сміляни біля Госпича в Хорватії (Австро-Угорщині). Його батько — Рев Мілутін Тесла — був священником православної церкви. Мати — Джука Тесла (Мандік) — була донькою православного священника. Вона знала багато народних пісень, але не була писемною, що в той час було досить поширеним. У сім'ї було п'ятеро дітей — двоє хлопців і троє дівчат, Нікола був четвертою дитиною.

Нікола Тесла — автор близько 800 винаходів в сфері електро- та радіотехніки. Серед найвизначніших відкриттів — змінний струм, флуоресцентне світло, бездротова передача енергії.

Тесла вперше розробив принципи дистанційного керування, основи лікування струмами високої частоти, побудував перші електричні годинники, двигун на сонячній енергії й багато іншого.

Нікола Тесла створив генератор змінного струму, опираючись на принципи обертання магнітних полів, і тим самим надав людству можливість широкого використання електрики.

53

К23 

Карлсон, В. Бернард. Тесла: винахідник електричної епохи / В. Б. Карлсон ; пер. з англ. К. Булкіна. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 416 с. : іл.

Нікола Тесла відіграв визначну роль в електричній революції, яка змінила повсякденне життя людей на порозі двадцятого століття. Його запатентовані винаходи та теоретичні дослідження сформували основу сучасної електрики змінного струму і стали важливим внеском у розвиток радіо та телебачення. Як винахідливий промоутер власних робіт і талановитий шоумен, він підтримував у суспільстві свій імідж ексцентричного генія. У цій книжці В. Бернард Карлсон демістифікує постать легендарного винахідника, поміщаючи його в культурний та технологічний контекст часу й зосереджуючись як на власне винаходах Тесли, так і на завоюванні та підтриманні його зіркової слави. Ця ґрунтовна біографія по-новому висвітлює містичний підхід Тесли до винахідництва та бізнес-стратегії, що стояли за його найважливішими технологічними звершеннями.

53

Т36  

Тесла, Нікола. Мої винаходи : автобіографія / Н. Тесла ; пер. з англ. О. Гординчук. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. — 132 с.

Книга Ніколи Тесли «Мої винаходи» допоможе читачеві підняти завісу таємниці, що огортає ім'я цієї геніальної людини. Вперше його спогади були опубліковані в журналі «ElectricalExperimenter» 1919 року. Нікола Тесла в передмові до своєї книги зазначав, що для правильного розуміння і сприйняття його діяльності він змушений зупинитися на враженнях, обставини та подіях своєї юності. Тому що саме вони визначили вибір його професії. Це одночасно і автобіографія, і опису його винаходів, оскільки сам автор вважав, що вони і є його життя. Але технічні подробиці, описані так просто і цікаво, що проковтуються читачем, як захопливий детектив. Знайомство з його батьками і братом пояснює, звідки Тесла отримав такі незвичайні здібності. Правда, не розкриває загадку незвичайних обдарувань цієї сім'ї. У цій книзі подано найбільш повні відомості про Николу Теслу як про людину, його внутрішнє життя, характер і сприйнятті світу. Неможливо переоцінити вплив його відкриттів на життя людства. На його винаходах ґрунтується вся енергетика ХХ століття. Але багато фактів його життя і більшість розробок так і залишилися таємницею. Тому що Тесла вважав, що суспільство поки не готове до величі й добра, тож буде використовувати його винаходу на шкоду собі. Через понад сто років людство почало використовувати дещо, що здавалося раніше фантастичними серед ідей цієї незвичайної людини. Наприклад, бездротове перенесення енергії та інформацї на великі відстані. Відгуки читачів про книжку «Мої винаходи» захоплені й здивовані. Ті, хто вперше познайомився з Ніколою Теслою, вражені тим, що дізналися. А його геній так і залишився нерозгаданим.

53

Н72 

Новеллі, Лука. Тесла та машина на космічній енергії. / Л. Новеллі ; пер. з італ. П. Кожушна. — Київ : К.І.С., 2018. — 112 с. : іл. — (Спалах думки).

Мрійник, геній, винахідник та альтруїст. Нікола Тесла – батько багатьох технологій, якими ми користуємося щодня. Він винайшов змінний струм та електродвигуни, радіозв’язок та пульт дистанційного керування. Навіть радар та літаки вертикального злету спроектував наш неймовірний Нікола. Тепер він, на жаль, не дуже відомий, хоча багато хто вважав, що його називатимуть найвизнач­нішим науковцем двадцятого століття, а може й найбільшим науковцем усіх часів. Після низки корисних винаходів, які одразу увійшли в ужиток, Тесла направив свої сили на дослідження системи, здатної надати всій планеті невичерпне джере­ло екологічно чистої та абсолютно безплатної енергії! Перед вами його життя. Історія його перемог і поразок. А також деякі його неймовірні винаходи. Переклад та підготовка видання здійснені в рамках просвітницького благодійного проекту ЛакіБукс за підтримки БФ «Я Майбутнє України» та IT-компанії Lucky Labs. Наразі це перша книжка про Теслу, видана для підлітків українською мовою.

53

О-60

Опанасенко, Ольга. Нікола Тесла / О. Опанасенко. — Київ : Агенція "ІРІО", 2017. — 112 с : іл. - (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

Мотивувальну біографію «Нікола Тесла» написано спеціально для дітей. Теслу називали володарем блискавок. Він зробив важливі відкриття в електроніці, радіотехніці та передбачив технології майбутнього. Його життя неймовірне і загадкове. Це справжня пригода, в яку із задоволенням поринають юні читачі.

Хлопчик, який стане геніальним інженером, народився в простому сербському селі. Усю юність і молодість він боровся за визнання та право займатися винаходами. Нікола пережив непросту еміграцію в США, підступи конкурентів і довів, чого вартий насправді.

Завдяки Теслі ми користуємося змінним струмом й електричними моторами. Винахідник експериментував із блискавками й радіозв’язком. Він намагався передавати енергію без дротів. Тесла передбачив появу мобільного зв’язку, безпілотників, інтернету та інших технологій. Він влаштовував дивовижні шоу зі струмом, щоб популяризувати науку.

Постать Тесли овіяна легендами й загадками. Його пов’язують із містичними експериментами й навіть тунгуським метеоритом. Що з цього правда, а що вигадка?

Як синові простого священника вдалося стати геніальним інженером? Які риси характеру йому в цьому допомогли? Як Тесла робив свої дивовижні винаходи? Що він іще знав про майбутнє? Про все це можна довідатися із захопливої біографії винахідника.

Інженери на зразок Тесли народжуються раз на сторіччя. Їхні винаходи дивують і вражають. А їхній життєвий шлях надихає і мотивує жити активно, йти до мети та долати всі перешкоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар