Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 29 січня 2023 р.

Крути – двобій між життям і смертю.


29 січня виповнюється 105 років з часу бою між українськими військовими і курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами. 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах майже 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір).

Яким був 1918 рік в історії України та докладніше про події саме того дня читайте у добірці «Крути – двобій між життям і смертю».

63.3 (4УКР)

К 84 

Крути. пам'яті героїв крут / упоряд. О. Зінкевич, Н. Зінкевич. — К. : Смолоскип, 2011. — 64 с.

До брошури «Крути» входить декілька матеріалів, що розкривають історичний перебіг бою під Крутами: статті про значення Крутів в українській історії, частковий перелік «крутянців», а також поезії, їм присвячені. Брошуру створювали в першу чергу для відвідувачів Меморіального комплексу «Пам'яті героїв Крут».

 

 



94(477)

 

М25 

 

Мараєв, Владлен. Україна, 1918: хроніка / В. Мараєв ; худож.-оформ. М. С. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 295 с. : іл. — (Великий науковий проект).     

«Україна, 1918: Хроніка» – це огляд найбільш значущих для історії нашої Батьківщини подій, що трапилися у скорочений календарною реформою рік. Проголошення самостійності Української Народної Республіки, укладення Брест-Литовського миру з Центральними державами, гетьманський переворот і проголошення Української Держави під керівництвом Павла Скоропадського, заснування Української Академії наук, антигетьманське повстання під проводом Директорії та відновлення Української Народної Республіки — такої «програми» цілком могло вистачити на декілька десятиліть, але усе це і навіть більше вмістив у себе короткий 1918-й. Основну увагу приділено тим подіям, які, на думку автора, є найбільш важливими, цікавими й визначальними для подальшого розвитку нашої країни. Популярний виклад матеріалу в поєднанні з ілюстраціями й наведеними історичними джерелами (державними документами, газетними повідомленнями, щоденниковими записами і спогадами військових та політичних діячів того часу) сприяє легкому прочитанню і дає змогу усвідомити, скільки зусиль було докладено для того, щоб Україна стала незалежною.

63.3(4Укр) 

К84    

Крути. Січень 1918 року : документи, матеріали, дослідж., кіносценарій / уклад. Я. Гаврилюк. — К. : Просвіта, 2008. — 840 с.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917 -1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2010 р. Звершує видання кіносценарій «Крути» та доповнення до розділів.

 

63.3(4Укр)

С65 

Сорока, Ю. В. Бій під Крутами, 1918 / Ю. В. Сорока . — Київ : Золоті ворота, 2013. — 120 с.

Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку XX сторіччя, коли у полум’ї революції народжувалась Українська Народна Республіка. Народжувалась, щоб усього лиш на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини, вчинити відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самостійною державою. У нашій книзі мова піде про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави.

63.3(4Укр)

Г39  

Героїка трагедії Крут : спогади / уклад. В. І. Сергійчук. — Київ : Україна, 2008. — 464 с.

У спогадах учасників студентського бою під Кругами 29 січня 1918 року, роздумах сучасників, поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних і військових подій осмислюється героїка подвигу юнаків в ім'я України. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковані раніше тільки в еміграції й часто без повних імен авторів, для всіх, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917—1921 роках.

Читаймо і пам´ятаймо свою історію.

Немає коментарів:

Дописати коментар