Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 9 січня 2023 р.

Як відновити здоровий режим після свят.

          Буває, що тривалі новорічні свята порушують здоровий режим – харчування перестає бути збалансованим, збивається режим сну, активність різко знижується. Переїдання та сон до обіду впливають на самопочуття, продуктивність і здоров’я. Нагадаємо, що наше здоров’я міститься саме в кишківнику.

Щоб розібратись, як грамотно відновити здоровий режим дня і припинити хаотично доїдати салатики – поради експертів з книжок добірки «Як відновити здоровий режим після свят».

613

Р32  

Регіна Доктор. Здорове харчування у великому місті / Регіна Доктор ; пер. А. Сіненко. — Київ : BookChef, 2020. — 304 с.

Здорове харчування — основа нашого здоров’я. Це не тільки легкість і енергія, чудовий настрій і самопочуття, а й профілактика багатьох захворювань. Однак багато хто думає, що в сучасних умовах великого міста, при шаленому ритмі життя дотримуватися принципів здорового харчування неможливо. Автор цієї книги — лікар-дієтолог, засновник Школи здоров’я «Regina Doctor» і автор популярного блоґу в Instagram про здорове харчування — переконає вас у зворотному. Як правильно вибирати продукти і готувати? Який режим харчування ідеальний і чому? Чи варто приймати вітаміни і БАДи? Як харчуватися у відпустці, щоб не привезти до зайвих кілограмів? Крім того, ви знайдете прості рецепти страв, які допоможуть почати здоровий спосіб життя.

613

О-46

Озерна, Дарка. Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя / Д. Озерна ; наук. ред. Р. Буяновський. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 160 с. : іл.

У книжці зібрані актуальні рекомендації щодо різноманітних налаштувань важливих аспектів нашого життя: раціону, налагодження ваги і сну, управління стресом, фізичної активності та медичних обстежень. Авторка аргументує кожну тезу, спираючись на сучасні наукові дані, медичні рекомендації та протоколи діагностики й лікування. Ви навчитеся зважено і свідомо ставитися до власного здоров’я та способу життя, не впадати у крайнощі, не вірити в чарівні таблетки і не вдаватися до суворих обмежень. Ця книжка написана для і про сучасних українців та українок, з глибоким розумінням і емпатією до їхніх щоденних викликів. Почавши роботу над собою, ви дуже швидко зрозумієте, чого саме потребуєте і як виявити й виправити систематичні помилки. Усе це без жахливих дієт, виснажливих тренувань, смс і реєстрації та не за всі гроші світу.

613

Н20

Найду, Ума. Їжа для ментального здоров'я. Як харчуватися, щоб жити без стресу, депресії і тривожності / У. Найду ; пер. з англ. Н. Яцюк. — Київ : Наш Формат, 2021. — 344 с.

«Шлях до серця чоловіка лежить через шлунок» — ви напевно чули цей вислів. Авторка цієї книжки схиляє до іншої інтерпретації: шлях до ментально здорового життя лежить через шлунок і кишківник. Невже завдяки раціону можна подолати депресію і тривожність? Який зв’язок між їжею і настроєм? Чому кишківник називають «другим мозком» і коли він «засмучений»? Який зв’язок між салямі й біполярним розладом? Що їсти, коли дошкуляють втома й безсоння? Як вплинути на стрес за допомогою меню? Ума Найду аналізує найсучасніші дослідження і пропонує варіанти, як позбутися різних ментальних проблем. У книжці ви також знайдете історії з психіатричної практики авторки та раціони з детальними рецептами: меню для подолання депресії, тривожності, для ідеального сну, зменшення втоми, поліпшення пам’яті, посилення лібідо тощо.

612

М74 

Мозлі, Майкл. Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини / М. Мозлі ; пер. з англ. А. Цвіри. — Харків : Віват, 2020. — 240 с. — (Саморозвиток).

Автор цієї книжки стверджує, що кишківник — наш «другий мозок»: він містить понад сто мільйонів нейронів — приблизно стільки ж, скільки й мозок кішки. Кишківник не вміє розв’язувати геометричних задач і не переймається податками, натомість регулює травлення й нормалізує самопочуття людини. У формі мандрівки травною системою доктор Майкл Мозлі розповість про те, що роблять органи травлення і що стається, коли з ними щось не так. А ще запропонує науково перевірені методи, які допоможуть контролювати харчові вподобання й сприятимуть схудненню. Розкаже, як плекати «хороших» бактерій, що відповідають за нормальне функціонування кишківника, і як боротися з «поганцями», які викликають ожиріння та інші захворювання. Наприкінці книжки ви знайдете рецепти від дієтологині Тані Боровскі та лікарки загальної практики Клер Бейлі — весь арсенал засобів, щоб нормалізувати роботу кишківника й поліпшити загальний фізичний стан.

613

Б90  

Бульсевич, Вілл. Прокачайся клітковиною. Рослинна програма оздоровлення й схуднення / В. Бульсевич ; пер. з англ. І. Павленко. — Київ : BookChef, 2021. — 432 с.

Здоров’я кишечника — ключ до активного метаболізму, балансу гормонів і уникнення запального процесу, який спричинює багато захворювань. А найкоротший шлях до здоров’я кишечника — це клітковина. Гастроентеролог Вілл Булсевич запевняє: для того щоб оздоровити організм і позбавитися зайвої маси тіла, не потрібні обмежувальні дієти. Достатньо наповнити свій раціон багатими на клітковину продуктами харчування. Він докладно й зрозуміло пояснює механізми, які вмикаються або вимикаються під впливом бактерій, що живуть у кишечнику, розповідає, як саме можна запобігти негативним і домогтися позитивних змін, а головне — переконливо доводить: бути здоровим зовсім нескладно.

Немає коментарів:

Дописати коментар