Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 4 січня 2023 р.

Дрібниці мають значення.

         4 січня - День дрібниць. Накшалт…Крокодил не може висунути язика. Більшість людей не можуть облизати свій лікоть. Серце креветки знаходиться в голові. Гаряча вода перетворюється на лід швидше, ніж холодна. Ці кумедні дрібниці напевно нагадають вам про те, яким цікавим місцем може бути світ.

Коли йдеться про кумедні факти і випадкові дрібниці, будь-яка пора року- слушна нагода, щоб вразити друзів і близьких своїми знаннями про все дивне і дивовижне. Ми говоримо про тварин, їжу, музику та інші приголомшливі теми, про які варто знати. Ці факти на вагу золота, тож приготуйтеся вразити своїх друзів, поділившись цими фантастичними відомостями.

Дізнавайтеся більше про світ навколо нас разом з дітьми, змінюйте життя на краще разом з книжками з добірки «Дрібниці мають значення».

59

М77 

Монтгомері, Сай. Душа восьминога: неймовірне дослідження див свідомості / С. Монтгомері ; пер. з англ. В. Стельмаха. — Харків : Ранок : Фабула, 2021. — 288 с. — (#PROScience).

Якось Сай Монтгомері, авторка цієї книжки, погладила в океанаріумі восьминога — і до нестями закохалась у цих тварин. Восьминоги розумні та допитливі, а їхня нервова система настільки не схожа на нашу, що ми й досі не знаємо, як саме вона працює. Авторка розказує про різні етапи життя восьминогів, спираючись на спеціальну літературу, розмови з дослідниками і власний досвід спілкування з цими унікальними тваринами — спочатку в океанаріумі, а потім і в природному середовищі. Зрештою, авторка змушує зовсім під новим кутом поглянути й на інших водних мешканців, бо ж і вони мають якусь свою, особливу свідомість. Ця книжка сповнена любові до всіх істот на Землі, нагадуючи, що людина — просто ще одна форма життя, до того ж, можливо, не найрозумніша. Цю першість Сай Монтгомері без вагань готова віддати восьминогам.



          53

О-65

Орзел, Чед. Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному / Ч. Орзел ; пер. з англ. К. Булкіна. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 384 с.

Уявіть собі звичний ранок - ви прокидаєтеся від дзвінка будильника, заварюєте собі філіжанку запашної кави, підсмажуєте хрумкий тост, гортаєте стрічку новин на смартфоні... А чи підозрюєте ви, що просте, повсякденне існування усіх цих речей - будильника, тостера, запаху кави, смартфона і навіть твердої поверхні кухонного стола - залежить від найхимерніших і найдивовижніших законів, які визначають взаємодії фундаментальних частинок на квантовому рівні? Фізик та популяризатор науки Чед Орзел простою мовою ви-кладає найскладніші речі, над розплутуванням і поясненням яких працювали найвидатніші генії ХХ століття - і показує, як найбільш екзотичні квантові взаємодії пронизують наше життя на повсякденному рівні.

57

М31 

Маслова, Ольга. Пригоди клітин (в організмі та поза ним) / О. Маслова ; ред. Б. Романцова ; іл. К. Шебаніц. — Київ : Темпора, 2021. — 152 с. : іл.

Клітини існують всередині й довкола нас. Весь світ складається із крихітних цеглинок, що визначають наші дії, почуття, настрій і навіть наміри. І хоча на перший погляд клітини є лише будівельним матеріалом для живих організмів, насправді вони — самостійні й автономні системи, які не лише виробляють і споживають енергію, а й спілкуються та адаптуються під вимоги середовища. Клітини змушують нас кохати й ненавидіти, дбати про себе і прагнути задоволень. Безсмертні клітини у лабораторіях нескінченно діляться і перетворюються, а стовбурові клітини мають потенціал, про який ми навіть не підозрювали. Тож якщо ви до сьогодні не знали нічого про клітини, саме час почати знайомство з ними.

52

Ж51 

Железняк, Галина Василівна. Таємничий космос : [для дітей шк. віку] / Г. В. Железняк. — Харків : Юнісофт, 2019. — 96 с. : іл. — (Енциклопедія для допитливих).

Для справжніх дослідників світу! Енциклопедія «Таємничий космос» познайомить читачів з одвічними мандрівницями — кометами, розповість найцікавіші факти про планети і супутники, зірки і пульсари, дивовижні небесні тіла. Відкриє незнані простори і дозволить розглянути унікальні фото, зроблені за допомогою космічних апаратів і найбільших телескопів світу.


           316

М16 

Макрейвен, Вільям. Застеляйте ліжко : Дрібниці, які можуть змінити ваше життя, а можливо, і світ / В. Г. Макрейвен ; пер. з англ. Т. Заволоко. — Київ : КМ-Букс, 2018. — 128 с.

У цьому невеличкому виданні адмірал Вільям Г. Макрейвен, командувач Військово-морських сил США у відставці, визначив десять правил, яких він особисто завжди намагався дотримуватися і які допомогли йому з честю подолати чимало життєвих негараздів. Оригінально сформульовані правила на кшталт "не боятися акул", "не вдаряти передчасно у дзвін", "щоранку застеляти ліжко" мають глибокий підтекст.

Автор розкриває суть кожного правила, розповідає цікаві історії про людей, які свого часу надихали його власною дисципліною, наполегливістю, благородством і мужністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар