Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 10 січня 2023 р.

10 січня – День своєрідних людей.

           Люди, яких називають "своєрідними", "несхожими", "дивними" або "ненормальними", завжди приводять світ у рух, тому що вони живуть "нестандартно". Незвичайні люди привертають до себе увагу своєю незвичайною поведінкою і характером. Фактично, ми зачаровані ними. День своєрідних людей- це можливість визнати і відзначити тих, хто відмовляється відповідати уявленням світу про нормальність.

Добірка «День своєрідних людей» познайомить вас з уславленими геніями, чия дивакуватість увійшла в історію.

Славетний винахідник і фізик Нікола Тесла був переконаним холостяком й стверджував, що закохався в голубку. Він щоночі по 100 разів згинав та розгинав пальці ніг. Хоча не зовсім зрозуміло, як ці вправи йому допомагали, сам Тесла стверджував, що вони стимулювали його мозкові клітини. Це чи не найзагадковіший вчений в історії.

53

К23 

Карлсон, В. Бернард. Тесла: винахідник електричної епохи / В. Б. Карлсон ; пер. з англ. К. Булкіна. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 416 с. : іл.

Нікола Тесла відіграв визначну роль в електричній революції, яка змінила повсякденне життя людей на порозі двадцятого століття. Його запатентовані винаходи та теоретичні дослідження сформували основу сучасної електрики змінного струму і стали важливим внеском у розвиток радіо та телебачення. Як винахідливий промоутер власних робіт і талановитий шоумен, він підтримував у суспільстві свій імідж ексцентричного генія. У цій книжці В. Бернард Карлсон демістифікує постать легендарного винахідника, поміщаючи його в культурний та технологічний контекст часу й зосереджуючись як на власне винаходахТесли, так і на завоюванні та підтриманні його зіркової слави. Ця ґрунтовна біографія по-новому висвітлює містичний підхід Тесли до винахідництва та бізнес-стратегії, що стояли за його найважливішими технологічними звершеннями

Американський фізик, один з творців квантової електродинаміки, Лауреат Нобелівської премії з фізики Річард Філіпс Фейнман пізно почав говорити, а саме в три роки. Його батько вирішив, що якщо у нього народиться хлопчик, то цей хлопчик буде вченим. Свою першу роботу Фейнман отримав у 13 років, ремонтуючи радіоприймачі. Він здобув популярність серед сусідів, тому що, по-перше, лагодив радіоприймачі швидко і якісно, а по-друге, намагався знайти причину несправності логічно, за симптомами, перед тим, як приступати до розбирання апарата.

53

Г54  

Глік, Джеймс. Геній. Річард Фейнман: життя та наука / Дж. Глік ; пер. з англ. У. Курганова. — Харків : Ранок : Фабула, 2021. — 448 с.

«Геній» Джеймса Гліка — шедевр наукової біографії, справжнє джерело натхнення для всіх, хто прагне до самореалізації. Автору вдалося досягти практично ідеального балансу між приватним життям героя та його діяльністю у сфері теоретичної фізики, причому й те, й інше написано жваво, яскраво, часом іронічно, але завжди глибоко й точно. Перед читачем постає неймовірно привабливий портрет одного з найбільш незвичайних і талановитих науковців XX століття, чиє життя скидається на захоплюючу наукову пригоду, мета якої — пізнання таємниць матерії і парадоксів внутрішнього світу геніально обдарованої особистості.

Дослідження психологів показують, що забобони можуть значно покращити продуктивність людини, оскільки вони насправді зміцнюють ваше почуття впевненості. Коли в 1905 році Теодор Рузвельт був інавгурації президента вдруге, він носив золотий перстень, на якому під прозорим каменем було пасмо волосся Авраама Лінкольна. Протягом усього життя кільце залишалося одним з найцінніших надбань Рузвельта. Після його президентства і перед від'їздом у сафарі -експедицію, Теодор Рузвельт отримав ще один тотем, цього разу його друг і випадковий гість Білого дому, чемпіон з боксу у важкій вазі Джон Л. Салліван подарував Рузвельту золоту кролячу лапу, про яку колишній президент сказав: «Я проніс її під час своєї подорожі по Африці; і мені, звичайно, пощастило ».

94(7)

А42 

Аксельрод, Алан. Теодор Рузвельт / А. Аксельрод ; пер. з англ. Ю. Шекет. — Харків : Віват, 2020. — 240 с. — (Біографії та мемуари).

Теодор Рузвельт, за оцінками істориків, — один з найкращих президентів Сполучених Штатів, перший американець, який здобув Нобелівську премію миру. Що важчі були виклики — чи то в політиці, чи в особи стому житті, — то палкіше Рузвельт кидався долати перепони. Досліджуючи його особисті пріоритети й здобуті досягнення, Алан Аксельрод пропонує новий погляд на життя видатного політика. Автор зосереджує увагу на 7 законах, що характеризують керівництво Рузвельта, і виокремлює 136 неоціненних правил, які допоможуть кожному, хто прагне успіху в бізнесі, реалізовувати власні амбіції й бути лідером.

Викинути газову плиту, бо нема де складати книжки. Вивчити ідиш – за надгробками, а угорську – по радіо. Попросити відсидіти строк замість дисидента Дзюби. Микола Лукаш - дивак та оригінал, який переклав Шекспіра та Гете.

811.161.2

Ж79 

Жолдак, Богдан. Під зіркою Лукаша / Б. Жолдак ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія" [та ін.]. — Київ : Дух і літера, 2018. — 320 с. — (Постаті культури).

Його називали Моцартом українського перекладу, а водночас найбільшим творцем і знавцем житейських анекдотів. Його «Декамерон» і «Дон Кіхот», «Фауст» і «Пані Боварі» не лише виповнили скарбницю національної культури, але й переінакшили розуміння міжкультурного діалогу. Три з половиною тисячі перекладів із 18-ти мов, 6 лексикографічних словників ‒ і це далеко не все з його доробку, а головне – вміння перетворити власне життя на витвір мистецтва. Ця книжка про великого характерника і скромника, що за життя став легендою. Однак в основі її правдиві свідчення, переплетені численними невідомими фактами, дослідженнями й світлинами.

Коли Марк Антоній запрошував царицю Клеопатру на першу зустріч, вона пару разів відмовляла. У той час Клеопатра будувала корабель з червоними вітрилами, всипаний пелюстками троянд, щоб вразити полководця. Марнотратство цариці не мало меж, а її багатства здавалися нечисленними. Саме тому стародавні алхіміки вважали, що Клеопатра володіла філософським каменем, який перетворював метал на золото.

94(3)

Ш65 

Шифф, Стейсі. Клеопатра. Життя / С. Шифф ; пер. з англ. Є. Бондаренко. — Харків : Ранок : Фабула, 2021. — 336 с. — (#PROCreators).

Постать Клеопатри огорнута міфами. Вона увійшла в історію розпусною звабницею, супутницею двох видатних римлян — Юлія Цезаря і Марка Антонія. Але історію цієї єгиптянки писали чоловіки. Що про неї може сказати жінка? Стейсі Шифф спробувала по-новому поглянути на життя єгипетської цариці, показати її окремо від чоловіків і визначити, чи помилялись історики минулого. Це ґрунтовне й цікаве дослідження життя Клеопатри, у якому авторка відокремлює правду від вигадки, а упередження від реальності. І перед читачем постає освічена, неймовірно багата, блискуча жінка, владна правителька великого Єгипетського царства.

Немає коментарів:

Дописати коментар