Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 13 січня 2023 р.

Щедрий вечір.

           13 січня – Щедрий вечір, преподобної Меланії або Маланка. Це свято церковно-народне, деякі звичаї та обряди прийшли до нас ще з дохристиянських часів. Нинішнє ж свято, переддень Старого Нового року, з’явилося в Україні через розбіжності в юліанському та григоріанському календарях. В цей день родини збираються за святковим столом, а колядники прославляють господаря і родину. Докладніше про українські звичаї для тих, хто цікавиться культурологією, етнографією і фольклором у нашій добірці «Щедрий вечір».

63.5

А86  

Артюх, Л. Звичаї українців у народному календарі / Л. Артюх ; відп. ред. Ю. Ференцева. — Київ : Балтія-Друк, 2012. — 224 с.

23 розділи книжки присвячені святам календарного року українського народу - від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні (загалом близько 300). Читач познайомиться зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України.

86

С 66 

Сосенко, К. Різдво-коляда і щедрий вечір : Культурологічна оповідь / К. СОСЕНКО . — К. : Укр.письменник, 1994. — 286 c. — (Староукраїнські свята).

Оця глибинна і прониклива народознавча розвідка, написана видатним українським церковним діячем і вченим Ксенофонтом Сосенком, видана накладом автора у Львові 1928 року під назвою «Культурно-історична постать староукраїнських свят Різдва і Щедрого Вечора», а присвячена - «на честь усім, що потрудились для української етнографії і зберегли великі цінності української давньої культури». Знайти і нині та прочитати в академічних бібліотеках - удача рідкісна, майже неможлива. Тож видавнцтво «Український письменник» робить чудову для читачів послугу, повертаючи життя такому раритетові.

84(4Укр)

В61  

Вовк, Віра. Коляда на Щедрий Вечір / В. Вовк. — Львів : БАК, 2008. — 114 с.

Віра Вовк народилася у Бориславі у родині лікаря й археолога. Росла на Гуцульщині в містечку Кути. Навчалася в гімназії у Львові, потім у середній дівочій школі імені Клари Шуманн у Дрездені. В еміграції з 1945 року. Студіювала германістику, музикологію і порівняльне літературознавство у Німеччині. Є лауреатом Національної премії України імені Т.Шевченка 2008 року за книги «Сьома печать», «Ромен-зілля» та переклади творів української літератури португальською мовою. 2003 року нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня.

84(4Укр)

Л13  

Лавренко, М. Щедрий вечір : збірка оповіданнів з життя / М. Лавренко. — Нью-Йорк : Рідний край, 1976. — 250 с.

Михайло Теодорович Лавренко (1901, Чернігівщина – після 1980, м. Нью-Йорк, США) – письменник, художник-аматор. Як вояк першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького брав участь у бою під Крутами (1918), в якому був поранений. Учасник українського повстання у м. Борзна (нині Черніг. обл.). За свідченням П. Василенка, у роки 2-ї світ. війни воював у лавах УПА (псевд. Тло). Після війни жив у Франції, потім у США, мешкав у Брукліні. Писав поезію, прозу, драматургію, публіцистику. Автор книги спогадів «Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут», яку упорядкували О. та Н. Зінкевичі (К., 2008), ліричної збірки «Перша копа», «Брама золота», драматичних творів «Пархимові ласощі, або “Бачили очі, що купували – їжте, хоч повилазьте”» (усі – 1970), «Арсенал» (1976). Голодомору 1932–33 в Україні присвятив прозові книжки «Два колоски» (1973), в якій йдеться про реальні події в с. Стетківці Янушпіл. р-ну Бердичів. округи (нині Чуднів. р-ну Житомир. обл.), оповідання «Дивні діла твої, Господи!» (1975), «Щедрий вечір» (1976; усі – Нью-Йорк). Графічне оформлення усіх книг – в авторському виконанні. Писав також оповідання, присвяч. воякам УПА («В житах золотавих»), гуморески («Як я гусаками торгував»).

 85.7

Х93  

Християнські зимові свята : Історія свят. нар. звичаї. церк. обряди та молитви. домашні клопоти. колядки та щедрівки. вертепи. / Уклад.: Є. Дісс, О. Кривич. — Х. : Торсінг , 2005. — 253 с.   

Книжка містить сценарії зимових дійств, рецепти страв та детальний опис українських звичаїв.



Немає коментарів:

Дописати коментар