Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 6 січня 2023 р.

Містерія Різдва.

         Традиція святкування Різдва об'єднує різні країни, проте кожен народ може похвалитися своїми особливими звичаями, які більше ніде не зустріти. Часто такі традиції віддзеркалюють особливі риси характеру цього народу. Українське Різдво – родина за святковим столом, дідух, кутя, колядки, вертеп, а головне світла атмосфера і наші думки і мрії, які відображають цінності і визначають напрямок нашого розвитку. Створити таємничу містерію свята нам допоможуть поради, зібрані в книжках добірки «Містерія Різдва».

398

М65 

Містерія Різдва : [12 страв, віршів, коляд] / упоряд. та світлини С. Савки. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. — 84 с.

Ця книжка — про тепло і затишок родинного свята. Про цінності та традиції, що єднають покоління. Бо Різдво — найтаємничіше та найочікуваніше свято для українців. Ця книжка, немов та торба міхоноші, наповнена рецептами святвечірніх страв, колядками і віршами, без яких немислиме свято-дійство Різдва. Вона стане чудовим подарунком вашим рідним та близьким і допоможе власноруч створити атмосферу свята у вашому домі.

398

Г37  

Гербіш, Надійка. Велика Різдвяна книжка / Н. Гербіш, Я. Грицак ; іл. К. Борисюк, Ю. Несмеянової, Л. Стецькович [та ін.]. — Київ : Портал, 2020. — 200 с. : іл.

Різдво — свято з особливою атмосферою надії та дива. В історії чимало зворушливих прикладів, як-от перемир’я під час Другої світової, коли по обидва боки фронту звучала та сама колядка. Голоси двох авторів переплітаються, щоразу додаючи нових смислів та інтонацій у розмову про найсвітліше свято. Історичні факти, роздуми про народження Бога, традиційні та комерційні символи, Різдво в маскультурі — мозаїка тем, що витворює особливе різдвяне співзвуччя.

398

Ф79 

Форсайт, Марк. Різдвяний ріг достатку. Історії, які ховаються за традиціями коляди / М. Форсайт ; пер. з англ. Х. Кунець ; худож.-оформ. О. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 107 с. — (Шедеври нон-фікшн).

Марк Форсайт у книзі «Різдвяний ріг достатку» заглиблюється у витоки Різдва та значення, що стоять за традиціями та історіями, які ми сприймаємо як звичайні під час свят. Чи знаєте ви, чому ми приносимо мертве дерево в будинок і прикрашаємо його? Чому відлічуємо дні до Різдва з Адвентом? І чому ми відзначаємо цей день 25 грудня? Багато людей припускає, що ці традиції є сучасними варіантами язичницьких, але цей міф насправді дотепно спростовується автором. Як каже Марк Форсайт на початку своєї книги: «Якби треба було пояснити, що таке Різдво, комусь, хто про нього ніколи не чув — скажімо, …інопланетянину — спочатку б це його, напевно, спантеличило, а потім він підірвав би всю нашу планету — щоб не ризикувати».

63.5

C56 

A christmas carol : Cristmas book. — New York, 1984. — 162 p.

Ілюстрований класичний твір Чарльза Діккенса без скорочень. Ебенезер Скрудж – зла, літня людина, яка ненавидить усе, навіть Різдво. Але, коли його відвідують три духи, Скрудж відряджається у подорож в своє минуле, теперішнє і майбутнє, яка змінить його назавжди. У книжці міститься біографія Чарльза Діккенса та інтернет-покликання, щоб знайти більше інформації онлайн.

 

84(4Укр)

У 68

Ураїнський вертеп : вертеп у драматургії, прозі та поезії хіх - хх ст.: збірник / упоряд. М.М.Сулима. — К. : Дніпро , 2010. — 608 с.

Вертеп після його "відкриття" в 1840-х р.р. залишається чи не найуніверсальнішою мистецькою формою. Двоповерховість, поєднання сакрального й профанного, трагічного й комічного перетворили дерев'яну скриньку з ляльками на одну з моделей світу. Від часу виникнення вертепу, а особливо після публікації тестів та наукових описів цього пересувного театру, в ньому відзеркалилися майже всі суспільні зміни, які сталися в Україні. Та й саме слово "вертеп" набуло додаткових значень. Біля витоків цих процесів, як не дивно, стояли П. Куліш та Л. Глібов: один підказав способи модернізації вертепу, другий, назвавши місто "вертепом добра і зла", зробив перший внесок у розширення семантичного гнізда лексеми "вертеп".

Пропонуючи вашій увазі цей збірник, де зібрано зразки багатьох з перелічених видозмін, які сталися з вертепом, сподіваємося, що він послужить імпульсом для подальших пошуків - і на папері, і на сцені.

Немає коментарів:

Дописати коментар