Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 18 січня 2023 р.

Культ предків.

          Напередодні свята Богоявлення , 18 січня - Водохресний святвечір. На наступний день відзначають Водохреще, і сьогоднішня дата є підготовкою до нього. На Водохресний святвечір дотримуються посту і припиняють будь-які веселощі. За традицією на «Голодну кутю» виконуються ті ж самі обряди, що й на «Багату», але вже не так урочисто.

У Водохресний святвечір наші предки відмовлялися від м'ясної та молочної їжі, щоб підготувати тіло до Хрещення Господнього. На столі головною стравою була голодна кутя. Також в цю дату старанно молилися. 18 січня починали святити воду - для цього приносили до церкви приносили ємності з водою. Вважали, що водохресна вода приносить здоров'я і благополуччя, тому її берегли на особливі випадки і вмивали нею дітей. Вважалося, що на водохресний святвечір вся вода в річках і озерах стає святою і чистою, тому таку воду набирали для господарських потреб і для домашньої худоби.

Другий святвечір – чудова нагода більше дізнатися про українські обряди, повір’я, світогляд. Для вас добірка книжок з фондів читального залу «Культ предків».

39

Ф66 

Фіцич, Наталка. Культ предків. Нетуристичні звичаї України / Н. Фіцич ; фот.: Р. Альмухамедова, А. Павлиніва, С. Цимбала. — Харків : Фоліо, 2017. — 170 с. : іл.

Відома журналістка, авторка телевізійних проектів: документального циклу «Відкрита зона» (соціальні, історичні, культурологічні явища та персони), «Майстер-клас» (народні ремесла та майстри), «ПроОбраз» (видатні діячі культури), Наталка Фіцич цілий рік подорожувала Україною, фіксуючи за допомогою фото- і відеокамери старовинні обряди і традиції різних регіонів нашої країни. Ця книжка - результат роботи багатьох людей, яким не байдужа спадщина наших предків.

39

Р49  

Рідна моя Україна : [обряди, повір'я, пісні, прикмети, прислів'я, прикази] / уклад. І. І. Сметана. — Харків : Віват, 2019. — 532 с. : іл. — (Оберіг).

У книжці наведено відомості про українські звичаї й обряди, повір’я, прикмети, символи, народні знання і творчість, про побут і працю українців, а також тексти пісень, народних усмішок, скоромовки, лічилки, прислів’я і приказки.

 

39

Ч-90

Чумарна, Марія Іванівна. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців / М. Чумарна ; обкл. Р. Крамара. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2021. — 304 с. : іл. — Вид. присвячене 30-й річниці Незалежності України. — На обкл. використано іл. Олега Шупляка. На шмуцтитулах використані іл. Івана Сколоздри.

Книжка вводить читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що зароджувалась і відроджувалась з покоління в покоління під дахом «солом’яного храму», яким була українська хата. Автор розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь. Україна — не зовні, вона — в кожному з нас. Для найширшого кола читачів.

39

К72 

Костенко, Катерина. Slavs not slaves  : [фотокнига] : пер. з англ. / К. Костенко, І. Семиряга. — Київ : Саміт-Книга, 2021. — 176 с. : кол. іл. — Видання присвячене 30-річниці Незалежності України.

SLAVS not SLAVES являє собою візуалізовану історію витоків слов’янської ідентичності, ДНК загадкової слов’янської душі. SLAVS not SLAVES — це роздуми на тему слов’янського стилю в сучасному динамічному світі, уособлених в шести яскравих самобутніх образах. SLAVS not SLAVES — це фотокнига про витоки краси та сили, загадковості та волелюбності, зухвалості та непередбачуваності — рисам характеру, які так притаманні більшості сло- в’янських жінок.

39

В48 

Винницька, Ярина. Ковчег "Україна" / авт. ідеї, текстів, кураторка проекту Я. Винницька ; пер. англ. А.-Ю. Франка ; худож.-дизайнери: Ю. Табенська, О. Сметана, М. Білінська [та ін.] ; Укр. культурний фонд. — Львів : Ковчег, 2021. — 160 с. : іл., фот.

Натхненні традиційним, ми творимо нове – знакові мистецькі продукти, що стануть “культурними візитівками” України у світі.

Для нас традиція - це "не поклоніння попелу, а передавання вогню" наступним поколінням. Ми отримали велику спадщину – все те, що створили українці за тисячоліття свого існування. Тепер це наша відповідальність – зберегти, примножити і передати далі "духовний скарб" нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар