Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 20 січня 2023 р.

Соборність України: особистості і доба.

         В читальному залі Тернопільської універсальної наукової бібліотеки діє виставка до Дня проголошення Акту Злуки «Соборність України: особистості і доба».

Акт Злуки — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання Української народної республіки і Західноукраїнської Народної Республіки у соборну Україну. Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх динамічної самоідентифікації, становлення нації. Ця подія має велике історичне значення, про неї багато написано книг, як документального, так і художнього змісту.

Тернистий, довгий шлях України, як соборної держави, передумови та умови об’єднання в побудову самостійної країни досліджено в таких виданнях.

63.3(4Укр)

Н28  

Нариси історії української революції 1917-1921 років : у 2 кн. / редкол.: В. А. Смолій [та ін.]. — Київ : Наук. думка, 2011. Кн. 1. — 2011. — 388 с.

У книзі розповідається про особливий період у модерній історії України, в ході якого були реалізовані перші в XX ст. українські державотворчі проекти: Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Соціалістична Радянська Республіка.

Розкриваються соціальні, політичні та культурні аспекти революційного часу. Нариси узагальнюють великий історіографічний доробок сучасних українських істориків, які займаються вивченням Української революції.

94(477)

Г85   

Грицак, Ярослав. Подолати минуле: глобальна історія України / Я. Грицак. — Київ : Портал, 2021. — 432 с. : карти.

Поєднання глобального та локального є нагальною потребою для тих, хто намагається знайти вихід із кризи сучасності. Книжка пропонує такий підхід до сучасної України. Автор зазначає, що Україна утворилася внаслідок глобалізації та модернізації, разом із найтемнішими їх сторонами, пов'язаними з масовим насильством. Однак минуле - це не тюрма. Воно завжди залишає місце для вибору. Видання звертається до минулого, аби краще зрозуміти, де зараз є Україна і світ та куди вони могли б рухатися далі. Для чого це видання? Щоб розвінчати міфи, стереотипи та ілюзії про Україну. Відкрити нові горизонти і теми для осмислення минулого. Знайти нові вектори для дискусії про сучасне та майбутнє України. Створити візію майбутнього України. "Подолати" минуле - вийти за рамки національної історії і "перезавантажити" країну через глобальну перспективу.

63.3(4Укр)

Д21  

           
          Дашкевич, Я. Постаті : нариси про діячів історії, політики, культури / Я. Дашкевич ; НАН України. — Львів : Піраміда, 2007. — 808 с.

Книга містить статті, розвідки та есе видатного вченого в галузі гуманітарних наук (передовсім української історії, філології й сходознавства) професора Ярослава Дашкевича. У збірнику представлені історіографічні студії автора про 58 знакових постатей минулого України - від доби середньовіччя до наших днів. Дослідження охоплюють як історичних осіб (король Данило Романович, Ґійом Левассер де Боплан, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Вільгельм Габсбурґ, Євген Коновалець, Роман Шухевич та ін.), так і визначних українських та зарубіжних інтелектуалів (Михайло Грушевський, В’ячеслав Липинський, Михайло Драгоманов, Іван Франко, Андрей Шептицький, Дмитро Донцов, Іван Крип’якевич, Омелян Пріцак, Даніель Бовуа та ін.). Протягом 1949-2006 pp. ці праці автора публікувалися в різних періодичних виданнях, матеріалах конференцій і монографіях в Україні, а також у Вірменії й Польщі українською та, почасти, російською мовами. 14 праць друкуються вперше.

63.3(4Укр)

С60 

            
            Солдатенко, В. Ф. Проект "Україна": 1917-1920 рр. Постаті / В. Ф. Солдатенко. — Кіровоград, 2013. — 511 с.

У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності.

94(477)

С81      

100 років боротьби. Українська революція 1917-1921 : настіл. гра / Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : Львів : Смертига Ю. Л., 2017. — іл. + посіб. до настіл. гри (92 с.). — Проект "Гра-мандрівка" - пізнавальні настільні ігри для усієї родини та друзів.

Українська революція 1917–1921 років повернула нашу батьківщину на мапу світу. Після століть бездержавності українці створили власний парламент, уряд, військо, академію наук, здобули міжнародне визнання. Нинішні символи України – синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн “Ще не вмерла Україна” обрані державними ще тоді.

Революція стала уроком: що треба і чого не слід робити для творення держави. Чи засвоїли ми його? Чи достатньо знаємо про ті буремні роки? Перевірити допоможе пропонована гра.

За основу дизайну взято Оглядову карту українських земель Степана Рудницького, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань. У наборі є спеціальний посібник, розроблений співробітниками Інституту. Після його прочитання грати в настільну гру стає значно легше.

Немає коментарів:

Дописати коментар