Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 6 травня 2024 р.

«Можливості – обмежені, здібності – безмежні» (до Міжнародного дня боротьби за права інвалідів)

 

5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Це важливе свято призначене для привернення уваги до проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, та для підтримки їх прав на рівність, повагу та повноцінну участь у суспільстві.

Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади, суспільства, громадських організацій незалежно від національності, релігії, матеріального стану, стану здоров’я.

Метою Дня боротьби за права інвалідів є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав інвалідів. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.

На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють інвалідів можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.

Хоча інваліди обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.

Історія цього свята пов'язана з ухваленням рішення Генеральної Асамблеї ООН у 1992 році про проведення Міжнародного дня інвалідів. Цей день призначено для підвищення уваги до проблем інвалідності, а також для стимулювання дій з удосконалення ситуації людей з інвалідністю в усіх сферах життя.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів є часом для оцінки досягнень у галузі захисту прав людей з інвалідністю та для визначення подальших кроків для їхнього соціального включення та підтримки. Це також може включати сприяння інклюзивним заходам та ініціативам, які сприяють створенню суспільства, де кожна людина, незалежно від її здоров'я або фізичних обмежень, має можливість реалізувати свій потенціал та брати активну участь у житті спільноти.

Немає коментарів:

Дописати коментар