Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 13 травня 2024 р.

70 років членства України в ЮНЕСКО

 

Україна є членом ЮНЕСКО від 12 травня 1954 року.

Організа́ція Об'є́днаних На́цій з пита́нь осві́ти, нау́ки і культу́ри (ЮНЕ́СКО) (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, фр. Organisation des Nations unites pour l'éducation, la science et la culture, UNESCO) — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо.

Головний осередок ЮНЕСКО знаходиться в м. Парижі (Франція). ЮНЕСКО має видавництво Office des Presses de l'Unesco (різними мовами), в якому з'являються 26 періодичних видань, серед них «Кур'єр ЮНЕСКО» (35 мовами), «Культури», «Музеум», «Перспективи освіти» та інші.

За час співпраці з Організацією наша країна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм та проектів. Наприклад, українська ініціатива щодо використання засобів масової інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами дала поштовх до розробки i прийняття у 1978 році Декларації про раси i расові забобони.

На 27-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (1993 р.) Україна виступила з ініціативою розробки «Програми культури миру». Ця ініціатива лягла в основу переорієнтації діяльності ЮНЕСКО в напрямку зміцнення її етичної місії та ролі у формуванні психології культури миру, клімату довіри і толерантності.

В ході 29-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО Україна ініціювала звернення до ООН з метою відзначення Міжнародного року захисту, збереження та відродження культурної спадщини. 56-а сесія Генеральної асамблеї ООН підтримала ініціативу – 2002 рік проголошено ООН Міжнародним роком із захисту світової культурної спадщини.

У 2022 році під час чергової сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО було вперше ухвалено рішення «Програма дій та надзвичайної допомоги ЮНЕСКО Україні». Ухвалення зазначеного рішення, яке забезпечує моніторинг ЮНЕСКО ситуації на всій території України у її міжнародно визнаних кордонах та підтримує імплементацію програми надзвичайної допомоги Україні з боку ЮНЕСКО у всіх сферах мандату Організації, створило умови для подальшої мобілізації міжнародних ресурсів та сприятиме реалізації проектів міжнародної допомоги для відновлення України у сферах компетенції ЮНЕСКО. Зазначене питання продовжує розглядатися Виконавчою радою ЮНЕСКО, яка ухвалює відповідні рішення.

У 2023 році під час 3-го позачергового засідання Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, а також 18-го чергового засідання зазначеного Комітету 25 об’єктам культурної спадщини України надано посилений захист у рамках Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та Другого протоколу до неї 1999 року. Таким чином:

— створені додаткові міжнародні механізми захисту об’єктів культурної спадщини України;

— посилюється міжнародна відповідальність Росії за скоєні злочини проти культурної спадщини України;

— об’єкти мають сильний міжнародний юридичний імунітет від нападів Росії;

— атаки на зазначені об’єкти розглядатимуться як воєнний злочин у сенсі міжнародного кримінального правосуддя;

— створені правові підставі для притягнення Росії до міжнародної кримінальної відповідальності за агресію про нашої держави.

За період членства в ЮНЕСКО Україна чотири рази обиралася до керівного органу Організації – Виконавчої ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар