Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

субота, 25 травня 2024 р.

"Життя книги: видавництво, поліграфія, розповсюдження" (до Дня працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження)

25 травня в Україні відзначається День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. Це професійне свято, встановлене для відзначення внеску працівників цих галузей у розвиток культури, освіти та інформаційної інфраструктури країни.

Свято було встановлене указом Президента України в 1999 році і відтоді відзначається щороку. Метою цього дня є визнання важливої ролі, яку відіграють працівники видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження у формуванні культурного середовища та забезпеченні населення якісною друкованою продукцією.

Видавництва займаються підготовкою і випуском друкованих та електронних видань: книг, журналів, газет, навчальних посібників, наукової літератури тощо. Ця діяльність вимагає високого професіоналізму, знань у сфері літератури, журналістики, редактури та дизайну.

Поліграфія охоплює технологічні процеси виготовлення друкованої продукції. Це включає друкування, брошурування, палітурку та інші стадії виробництва. Поліграфічна індустрія постійно розвивається, впроваджуючи новітні технології та матеріали для покращення якості продукції.

Книгорозповсюдження займається доставкою книг та інших друкованих видань до споживачів. Це може включати роздрібну та оптову торгівлю, інтернет-магазини, бібліотеки та інші форми поширення літератури. Важливість цього сегменту полягає в забезпеченні доступності книг для широкого загалу.

Професійна спільнота видавців, поліграфістів та книгорозповсюджувачів є невід'ємною частиною культурного та освітнього життя країни. Вони сприяють розвитку національної літератури, підтримці освітніх програм, інформуванню громадян та збереженню культурної спадщини.

На честь цього свята в різних містах України проводяться урочисті заходи, нагородження кращих працівників, конференції та семінари, присвячені проблемам та перспективам розвитку галузі. Це свято є нагодою для підведення підсумків року, обміну досвідом та встановлення нових професійних контактів.

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження – це визнання важливої ролі цих професій у суспільстві. Від їхньої роботи залежить доступність якісної літератури, розвиток культури та освіти в Україні.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар