Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 29 травня 2024 р.

Видання отримані від Українського інституту книги


Роман Береза. Відомий культурно-просвітницький діяч, митець, багаторічний очільник народної творчості Львівщини. Розумний і талановитий, відповідальний і справедливий. Усе, чого досяг, виключно власними силами. Музична школа, Львівське державне училище культури, армія, «Ансамбль пісні і танцю Прикарпатського військового округу», Рівненський державний інститут культури, викладацька робота – успішні етапи його життєвого шляху до мистецьких і творчих вершин.


008

Б 48

Береза, Роман Духовна велич України / Р. Береза. — Львів : Апріорі, 2023. — 440 с. : іл.

У книзі у форматі есеїв-портретів представлено біографії і творчість 50 українських митців, серед яких, як відомі, так і маловідомі особистості. Автор у хронологічному порядку детально і описово викладає значущість кожної постаті, розкриваючи її роль, місце та внесок у скарбницю української національної духовності. Книга є своєрідним продовженням праць Романа Берези, зокрема, видання «Мистецька слава України: У пошуках євшан-зілля».

Гортаючи сторінки книги, знайомимося з геніальними постатями майстрів слова, співаків, композиторів, музичних виконавців, акторів та діячів театру і кіно. Ось, до прикладу, як Роман Береза розповідає про Богдана Ступку – його баритон густого тембру – впізнавальний крізь час. Його майстерність справжнього володаря театральної сцени та кіноекрана й досі залишається таїною, яку розгадуватиме ще не одне покоління. Палітра створених ним образів варто того, щоби за ними вивчати історію України та цілих епох, які людськими долями пронеслися над світом, а найкраще були відтворені саме ним.

Дмитро Бушуєв. Політичний діяч, спічрайтер, експерт з політичних комунікацій. Співпрацював з урядом України, деякими українськими політиками та міжнародними організаціями. Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну написав низку матеріалів для західних ЗМІ, осмислюючи феномен російського фашизму та «русского міра»: «Як Європа проспала піднесення російського фашизму».

 

 

94(477)

Б 94

Бушуєв, Дмитро. Історія нескорених. Україна на захисті європейської цивілізації / Д. Бушуєв. — Київ : Кліо, 2023. — 248 с.

Російсько-українська війна стала найбільшою війною в Європі після завершення Другої світової, вона була обумовлена самою природою Росії і тим, яке місце Україна посідає в російському імперському міфі. Невідворотною її зробила відмова колективного Заходу помічати зростання російського імперського ресентименту й попередження про перегляд сфер впливу, які робив Володимир Путін.

Історія взаємин України та Росії є постійним намаганням останньої знищити українську ідентичність, підкорити Україну власним імперським амбіціям і використати її людські, інтелектуальні, наукові та промислові ресурси для подальшої експансії на Захід. Тож ця книжка розкриває ключові події україно-російських взаємин протягом ХІІІ — початку ХХІ століть, даючи відповіді на питання, коли відбулося цивілізаційне розходження між майбутніми українцями та росіянами, чому Росія стала антиєвропейською державою і як сформувався російський ексепціоналізм, що неодмінно входив у конфронтацію з ідеєю вільної та суверенної України.

Зінаїда Васіна -  членкиня Національної спілки художників України, театральна художниця, графік, художниця-етнограф, науковиця. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, факультет театрально-декоративного мистецтва.

Творчість мисткині тісно пов’язана з українською культурною спадщиною, а ґрунтовні наукові дослідження – з етномистецтвознавством та історією українського костюма. Відтворюванням вбрання населення давніх культур на території України мисткиня довела стійкість системи трансмісії матеріальної спадщини в культурі й традиціях нашого народу упродовж тисячоліть, яка викристалізувалася в генетичний код існування української нації.

391

В 19

Васіна, Зінаїда. Вбрання Київської Русі / авт. тексту та іл. З. Васіна. — Київ : Мистецтво, 2023. — 112 с. : іл.

У цьому виданні представлено найяскравішу сторінку історії українського національного вбрання, а саме костюм доби Київської Русі. Авторка не тільки подає опис вбрання всіх верств тогочасного суспільства, а й підкріплює його власним ілюстративним матеріалом. Таке всебічне унаочнення теми забезпечує найкраще візуальне сприйняття вбрання цього періоду всіма віковими категоріями нашого суспільства. Значна інформативність матеріалу може бути цікавою для поглиблення подальших наукових знань з історичного костюма для художників, модельєрів, ювелірів, у театральній та кіноіндустрії. Вбрання доби Київської Русі є невичерпним джерелом пізнання нашої історії, яка на всіх етапах її формування була в авангарді загальноєвропейських цивілізаційних здобутків.

Ця багата і невичерпна тема має підняти освітній рівень у всіх верстах нашого суспільства, особливо серед молоді, всіляко стимулювати наукову й творчу її діяльність, допоможе захоплюватися і пишатися нашою багатою історичною спадщиною, поширювати її у світі.

І́гор Ги́рич — київський історик та журналіст. Шеф-редактор журналу «Пам'ятки України: історія та культура». Фахівець з проблем історії культури та політичної думки, джерелознавства, передусім епістолології, історіографії, зокрема грушевськознавства, липинськознавства, києвознавства. Доктор історичних наук. Автор понад 700 наукових і науково-популярних статей та документальних публікацій, до 30 книжок. Відповідальний секретар багатотомної серії «Михайло Грушевський. Твори: У 50-ти томах».

94(477)

Г 51

Гирич, Ігор. Сіячі. Українські інтелектуали, які пробудили ідею незалежності : [зб. інтелектуальних біогр.] / І. Гирич. — Київ : Кліо, 2023. — 416 с.

Ця праця є збіркою інтелектуальних біографій десяти визначних українських істориків-мислителів другої половини ХIХ — початку ХХІ століть, які підготували ідейні основи для здобуття Незалежності нашою державою та розвивали національну державницьку думку в часах російської окупації України — від Російської імперії до СССР.

Автор розповідає про історіософський внесок в українську суспільно-політичну думку Михайла Грушевського, Ольґерда Бочковського, В’ячеслава Липинського, Володимира Антоновича, Олександра Кониського, Євгена Чикаленка, Сергія Єфремова, Андрія Жука, Ярослава Дашкевича, Сергія Білоконя.

Олександр Гуржій — український історик, дослідник історії України XVII—XIX ст., вивчає переважно аспекти соціально-економічного розвитку та політичного становища України, історіограф і джерелознавець. Дослідник історії  України ХVII-XIX ст., історіограф і джерелознавець. Доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки  України. Лауреат премії ім. М. С. Грушевського НАН України. 

 

94(477)

Г 95

Гуржій, Олександр. У лабіринтах української дипломатії : від князівської доби до початку ХХ століття / О. Гуржій, О. Реєнт. — Київ : Арій, 2023. — 352 с. : фот.

У новій книзі знаних українських істориків О. І. Гуржія та О. П. Реєнта схарактеризовано історію українських дипломатичних відносин із різними державами впродовж тривалого періоду, починаючи від часів Київської Русі й завершуючи добою Української Держави Павла Скоропадського й Української Народної Республіки. Основну увагу приділено внутрішнім і зовнішнім чинникам, які визначали особливості української дипломатії. Проаналізовано успіхи й невдачі вітчизняної зовнішньої політики. Осмислено внесок багатьох державних діячів у становлення української дипломатії.

Микола Дорошко, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародного регіознавства Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Автор понад 240 наукових і навчально-методичних праць з історії України, міжнародних відносин, геополітики та регіональних студій, у т. ч. 23 наукових монографій(«Голод 1932-1933 років в Україні: причини та наслідки»).

 

94(477)

Д 69

Дорошко, Микола. Геноцидні війни Леніна - Сталіна - Путіна в Україні / М. С. Дорошко. — Київ : Ніка-Центр, 2023. — 272 с.

Український історик Микола Дорошко аналізує геноцидні війни, що їх упродовж останніх понад сто років ведуть проти нас, українців, сусіди-зайди, ті, хто вкрав у нашого народу власне ім’я, назву держави «Русь», привласнив нашу історію, видаючи її за свою, й уже більше року методично знищує нас як головних і останніх конкурентів у боротьбі за спадщину києворуської держави.

Війни Леніна проти українських національних урядів у 1917–1920 роках були війнами на знищення державності українського народу. Війни Сталіна проти українських селян і культурної еліти української нації стали війнами на знищення української ідентичності.

Війни Путіна проти незалежної України з 2014 року мають на меті «остаточне вирішення українського питання». Автор переконаний, що усі ці війни можна вважати геноцидними, тобто такими, що спрямовані на знищення української державності і української політичної нації.

Ця книжка-послання має нагадати світові, що російський імперіалізм становить найбільшу загрозу міжнародній безпеці, адже сутність московської імперії полягає в її маніакальному потязі до зовнішніх завоювань.

Стане у пригоді всім, хто цікавиться причинами і наслідками злочинів російського імперіалізму в Україні.

Павло Єремєєв - кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства.

Народився в м. Харків, закінчив історичний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, навчався в аспірантурі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, захистив кандидатську дисертацію ««Старообрядці Харківської губернії (1825–1917): соціальна структура та кількісні характеристики». Науковий керівник – професор кафедри історії України історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктор історичних наук Людмила Юріївна Посохова.

Працює на посадах викладача, старшого викладача, доцента кафедри історії Східної Європи історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. З 2015 по 2021 рр. обіймав посаду старшого наукового співробітника Музею історії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. З 2021 р. – на посаді доцента кафедри українознавства філософського факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Автор однієї та співавтор двох монографій, автор понад 60 наукових статей.

94(477)

Є 70

Єремєєв, Павло.    Міфи та фейки з історії України : 33 спростування / П. Єремєєв. — Харків : АССА, 2023. — 144 с. : іл.

Історія сповнена міфів та фейків. Якісь із них виникли випадково, інші були створені, щоб заперечити існування українців як окремої нації. Пропагандистська машина працювала вправно, але настав час дізнатися справжню історію, яка захопить та зруйнує застиглий набір стереотипів.

У книжці ви прочитаєте, чому запорозькі козаки цікавіші за спрощений образ селян-утікачів; чи правда, що паризький аеропорт названий на честь українця; чи існує золото Полуботка; хто ж створив Велесову книгу і багато іншого! 33 спростування, які змінять ваш погляд на історію.

Наведені у книзі спростування існуючих міфів дають змогу не лише більш адекватно зрозуміти історичний шлях України крізь століття, але й прищепити смак до самого процесу наукового пошуку, перевірки інформації та співставлення фактів.

Яна Іваницька – доктор філософії, письменник-документаліст, перекладач-драматург, журналіст із 30-річним досвідом роботи в українській та міжнародній пресі, сценарист документальних фільмів.

Авторка стала свідком воєнного Києва, який не полишала навіть під час штурму столиці. Ніхто не знав, чи увірветься дика російська навала до міста? У перші дні наївно думалося, що війна – це коли військо йде на військо, коли бомблять лише стратегічні обєкти. Лякала техніка – танки і винищувачі. А слід було остерігатися самих росіян. Адже кияни навіть не здогадувалися, що в кількох кілометрах від них піддають тортурам зв’язаних мирних мешканців, ґвалтують жінок, розстрілюють цивільні автомобілі…

94(477)

І 19

Іваницька, Яна. Війна очима киянки. Рік перший. Лютий / Я. Іваницька. — Київ : Саміт-Книга, 2023. — 420 с. : фот.

Отже, ця книга — про життя воєнного Києва, про те, як змінювалося внутрішнє «я» киян під тиском обставин, як гартувався Дух. Про людей, події, думки, переживання, ідеї, культурне життя столиці під час війни і навіть гумор. Про ЖИТТЯ всупереч поставлених путіним задач його знищити!

Також на цих сторінках опубліковано есе Я. Іваницької, написані під час війни і про війну, які ілюструються серією документальних фотографій автора, Валентини Волкової та Ігоря Захаренка, на яких зафіксовані найстрашніші злочини армії рф.

    

 


502

К 14

Казанська, Ольга. Зелена енергія / О. Ю. Казанська ; ред. Л. Сук ; іл. М. Ласійчук. — Київ : Фастбінд Україна, 2023. — 64 с. : іл.

Мультимедійні, інтерактивні й 3D-технології створили цифровий світ із новими видами комунікації. Для дітей таке середовище вже стало “рідним” та звичним, розповідає Ольга Казанська.

Багато (якщо не сказати всі) учнів користуються ґаджетами: комп’ютерами, планшетами, мобільними телефонами із цілодобовим доступом до інтернету. Чи могла залишитися осторонь система освіти? Очевидно, що ні.

За словами Ольги, зараз цифрові технології та штучний інтелект конкурують за увагу учнів зі звичайними підручниками. Вчителі нерідко скаржаться, що ґаджети відволікають дітей, втрачається увага та концентрація. Але просто заборонити користуватися ними не вийде, адже це частина сучасного світу.


“Аби зробити навчання цікавішим і водночас не відмовлятися від цифрових технологій, ми вирішили поєднати класичну книжку з ІТ-технологіями – розробляємо посібники із доповненою реальністю (AR).

AR – це технології, які доповнюють реальний світ. З їхньою допомогою ілюстрації в книжках оживають, можуть рухатися, розмовляти. Також у посібниках є навчальні відео.

Діти можуть взаємодіяти з героями, слухати звуковий супровід до віршів, казок, навчальних предметів, переглядати досліди тощо. У такий спосіб читання та навчання можна вдало поєднати із грою і водночас довше утримувати увагу дітей”, – пояснила Ольга Казанська.

 


Для роботи з таким підручником учні мають встановити на iOS чи Android безплатний мобільний додаток видавництва. Він дає змогу отримувати тривимірні зображення – варто навести камеру ґаджета на сторінку книжки й ілюстрації оживуть.

Питання щодо заощадження природних ресурсів – масштабне завдання для виживання людства. Що таке "зміна клімату"? Як вимірюється швидкість вітру? Чи залежить швидкість випаровування від розміру площі поверхні? Чому вам стає холодно, коли ваша шкіра волога?

Книга, яку ви тримаєте в руках, прийде на допомогу та надасть відповіді на багато запитань. Прості експерименти допоможуть зрозуміти, як використовувати безкоштовні види енергії ефективно та з користю для людини та світу.

Майбутнє нашої планети залежить від наших дітей. Тому ми, закладаючи у свідомість дитини принципи турботи про довкілля, виховуємо любов до природи, людей, тварин. Це також наш дієвий внесок у збереження планети.

 

Алла Киридон, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво».

Сфера наукових зацікавлень: дослідження теоретичних проблем історичної науки та студії пам’яті, енциклопедистики, інтелектуальної історії XX-XXI ст., історіографії та джерелознавства, історії України, історії державно-церковних відносин, історії міжнародних відносин та ін.

Автор близько 600 наукових, науково-популярних і навчально-методичних праць.

94(477)

К 43 

Киридон, Алла. Українська пастка для російського Левіафана / А. Киридон, С. Троян. — Київ : Ніка-Центр, 2023. — 400 с.

Цікаве й обґрунтоване історичне дослідження відомих українських істориків Алли Киридон і Сергія Трояна присвячене найважливішим аспектам, характеру і специфіці сучасної зовнішньої політики України, розглянутим під кутом зору агресії, яку Росія чинила на теренах колишнього СРСР від серпня 2008 до весни 2023 року. Головна увага приділена передумовам, причинам, характеру, урокам і наслідкам війни РФ проти Грузії (серпень 2008 р.) і України (2014–2023 рр.). Важливий акцент зроблено на аналізі загрози російської агресії для сучасного світопорядку та практиці реалізації Росією імперського курсу щодо нових незалежних держав.

Самовіддана боротьба українського народу за незалежність відіграє роль молота, а прагнення світової спільноти до відновлення міжнародно-правового порядку виступає ковадлом, між якими опинився агресивний російський Левіафан, який неодмінно має бути розчавлений.

Інна Ковалишена - сучасна українська письменниця та історикиня з Вінницької області, відома своїми пізнавальними творами для юних читачів й фентезійними творами для дорослих.

Освіту майбутня письменниця здобувала на історичному факультеті ВДПУ ім. Коцюбинського, згодом викладала в середній школі.

Один з перших творів письменниці, оповідання «Два світи» побачив читачів на сторінках збірки «Брама. Багряні ночі», згодом письменниця напише та видасть ще декілька творів, найвідоміші з яких:

    «Дгарма»;

    «Крута історія України. Від динозаврів до сьогодні»;

    «Крута історія перемог»;

    «Ключ від всіх дверей» (співавторка оповідання).

Книги Інни Ковалишеної стали квінтесенцією авторської любові до історії, давніх цивілізацій та фентезі.

94(100)

К 56 

Ковалишена, Інна. Крута історія перемог / І. Ковалишена ; іл. CH Galochka. — Київ : Моя книжкова полиця, 2023. — 164 с. : іл.

Не завжди і не всюди перемагає сила, часто єдність, продумана робота та впевненість у собі допомагають слабшим здобути перемогу над сильнішим супротивником. У книзі представлені 9 історій перемог ХХ століття.

Ці дев'ять історій доводять, що перемога залежить від багатьох факторів, але вона точно можлива. У ХХ столітті було чимало лих, але й існувало не менше перемог. Саме про них йдеться у цій книжці. Перший зимовий похід армії УНР, битва за Британію, арабські повстання, перемоги Південної Кореї, Сакартвело, бунти українців у концтаборах — ці події нагадують нам, що правда завжди перемагає силу. Історії висвітлюють несподівані деталі кампаній, доленосні рішення, показують, що інколи одна людина може все змінити, а часом і навпаки — зусиль цілої нації недостатньо, але поки ми живі — надія лишається.

Україні в останні дні Першої світової війни дуже пощастило: нація, яку півтора століття розділяли дві імперії, зуміла тоді створити дві держави – УНР і ЗУНР, які Актом Злуки 22 січня 1919 року об’єдналися в єдину Українську Народну Республіку.

Хоча після Першої світової війни незалежна Україна не протрималася довго, це зовсім не означало, що українці змирилися і склали зброю. Існує думка, що українці взагалі не дуже вміють миритися з обставинами.

У 1921-му ветерани перших визвольних змагань заснували Українську військову організацію, УВО. Очолив її полковник Євген Коновалець, учасник оборони Києва від більшовиків.

Кримські татари – корінний народ півострова Крим і один з корінних народів України.

Оскільки Крим – це півострів, який дуже глибоко вклинюється в Чорне море, і повз нього проходить єдина протока, що веде до моря Азовського, то з портів цього півострова можна, по суті контролювати мореплавство у двох морях. Дуже важко плавати Чорним морем, уникаючи Криму. Майже неможливо це робити, плаваючи морем Азовським. Через це, а ще через прагнення Росії контролювати ці два моря, кримські татари в минулому втратили свою державу. Кримське ханство захопила Російська імперія.


 


 


 


 




Немає коментарів:

Дописати коментар