Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 8 травня 2024 р.

«Пам’ятаємо – перемагаємо!» (до Дня пам'яті та примирення, присвячений жертвам другої світової війни)

День пам'яті та примирення, який щорічно відзначається у багатьох країнах світу, присвячений вшануванню пам'яті жертв Другої світової війни. Цей день, який зазвичай припадає на 8 травня, є символом пам'яті та визнання тих, хто втратив життя від рук війни, а також вшанування тих, хто прожив у періоди страждань і невизначеності.

Друга світова війна, яка тривала з 1939 по 1945 рік, забрала мільйони життів по всьому світу. Вона стала найбільшою трагедією ХХ століття, перетворивши життя мільйонів людей на болісну історію втрат та страждань.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню,  усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це путінська росія, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно і ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. У 1939–1945 ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Із сумом можна констатувати, що невивчені уроки історії, самозамилування та імперські амбіції перетворили сучасних росіян із спадкоємців перемоги над нацизмом у нових нацистів.

Після перемоги у російсько-українській війні, наша держава та Український народ отримає нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство, а Україна перейде виключно до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам'яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни.

Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі спільними зусиллями країн антигітлерівської коаліції зі зброєю в руках у самовідданій боротьбі врятували нашу Батьківщину, Європу і світ від нацизму.

Пам’ятаємо, вшановуємо і віримо у перемогу та відновлення миру на нашій благословенній землі!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар