Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 20 травня 2024 р.

Геноцид кримських татар — злочин проти людяності

     

18 травня – це 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом. Цього дня, 1944 року розпочалася спецоперація військ НКВД зі звільнення Кримського півострова від корінного населення. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

 

Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей. Було знищено цілі родини.

Нині росія є наслідувачем цих злочинних практик. Вона продовжує репресивну політику, жертвами якої уже стали тисячі мешканців тимчасово окупованих територій України. Поки адекватно не оцінено злочини проти людяності, геноцид кримських татар – завжди є загроза повторення страшної практики знищення національних спільнот, що й здійснює сьогодні країна-окупантка.

Геноцид кримських татар є складовою російської колонізаційної політики, злочином проти людяності.

У цей день ми згадуємо всіх, хто постраждав від дій злочинних режимів срср та рф. Пам’ять про минуле робить нас стійкішими та зміцнює нашу волю!

 

Віримо в ЗСУ, які наближають день звільнення Криму від окупації.

Немає коментарів:

Дописати коментар