Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 8 липня 2021 р.

Російсько-українська війна. Цінності. Мотивації. Смисли.

 Яку подію можна вважати точкою відліку для початку конфліктів народів? Як саме Росія вела експансію і захоплення українських земель? Які особливості сучасної війни та форми її ведення? Книжки, які увійшли до добірки «Російсько-українська війна. Цінності. Мотивації. Смисли.» - спроба дати лаконічні й комплексні відповіді на ці питання. Вона для тих, хто прагне знайти витоки російсько-українського протистояння та з’ясувати історичний контекст нинішньої війни.

355/359

К90 

Кулик, Роман. 2014: початок російсько-української війни. / Р. Кулик, М. Майоров ; над проектом працювали: В. В'ятрович, В. Тиліщак, Г. Байкєніч [та ін.] ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — [Б. м.] : [б. в.], [200?]. — 41 с. : фот.

Брошура «2014: початок російсько-української війни» - проект, який народився з інформаційних матеріалів Інституту «До 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України». Напрацьовані матеріали були суттєво розширені Романом Куликом та Максимом Майоровим і стали брошурою, яку можна поділити на два наративні боки: перший - це історичний контекст і передумови російської агресії 2014 року. Другий - хронологія початку російсько-української війни, від окупації Криму до підписання так званого «Мінську-1».

94(477)

М69 

Михед, Олександр. «Я змішаю твою кров із вугіллям». Зрозуміти український Схід / О. Михед. — Київ : Наш формат, 2020. — 368 с. : іл.

          Наприкінці 2016 року Олександр Михед вирушив у подорож шістьма містами Донецької та Луганської областей, досліджуючи тамтешнє життя, а також історії, заховані в архівах. Проте найважливіше для автора — почути голоси місцевих жителів. Розкопуючи пласти історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію Сходу, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі. Як одна з найстаріших черепах у світі пов’язана із заснуванням Донецька? Якою ціною дається кожна тонна видобутого вугілля? І які історії заховано у вільних степах Дикого поля? Олександр Михед ділиться унікальними розмовами з відомими письменниками, митцями, істориками, які народилися на Сході: Сергієм Жаданом, Алевтиною Кахідзе, Ігорем Козловським, Романом Мініним, Володимиром Рафєєнком та Оленою Стяжкіною. Людьми, які від часу війни допомагають осмислювати жах нової повсякденності та зрозуміти багатоголосся українського Сходу.

94(477)

В65 

Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли : [спогади] / упоряд. і авт. передм. І. Рева ; Укр. ін-т нац. пам’яті [та ін.]. — Київ : К. І. С., 2020. — 358 с. : іл. — На обкладинці зазначено авт. І. Рева.

Книга Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли» містить спогади одинадцяти дніпрян, учасників російсько-української війни на Донбасі, які служили у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2015 роках. Це транскрибовані аудіозаписи проблемних інтерв’ю, записаних у 2017 році, в яких ідеться про будні військової служби, цінності та життєві засади бійців. До початку подій на сході України тільки двоє з героїв книжки мали бойовий досвід, решта працювали в «мирних» сферах: хтось – учителем, хтось – інженером, хтось мав свій бізнес. Пережите змінило їх самих, перевернувши шкалу цінностей та цілей.

Розповіді доповнені фотографіями з особистих архівів героїв книги.

355/359

П45 

Подобна, Євгенія. Дівчата зрізають коси. Книга спогадів / російсько-українська війна / Є. Подобна ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — 2-ге вид., стер. — Київ : Люта справа, 2020. — 346 с.

Книга містить спогади 25 жінок-військових, що брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки тощо. Це розповіді про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

355/359

В61  

Вовк, Ірина. Ізоляція. Таємні в'язниці Донбасу в оповідях врятованих від тортур та смерті / І. Вовк, Д. Бура ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 348 с. : іл. — (Хроніка).

Спогади тих, хто пройшов пекло і вижив: бранців донецьких і луганських підвалів, сумнозвісної «Ізоляції» та донбаських колоній. Це оповіді тих, кого вдалося обміняти 29 грудня 2019 року, тих, хто втішився відчуттю української землі на КПВВ «Майорськ». Про життя «до» і «після», про життя Донбасу в часі війни, про звірства і злочини бойовиків, про жахи і тортури в полоні в цій книзі розповідають українські військовики, журналісти, блогери, помічники військових, медики й місцеві мешканці.

Немає коментарів:

Дописати коментар