Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 21 липня 2021 р.

Роздуми про Україну і українців

Напередодні 30-ї річниці проголошення Незалежності України ми, українці, замислюємося над питаннями: «хто ми», «хто наші друзі, а хто вороги», «чи здійснили мрії прадідів про незалежну державу», «що передамо у спадок своїм дітям». Відповісти на ці питання допоможе добірка «Роздуми про Україну і українців». Автори книжок також шукали відповідь і діляться своїми думками.

37

К58 

Кожевніков, Валентин. Дітям України правдиву національну освіту / В. Кожевніков. — Київ : Юстон, 2017. — 56 с.

Сфера виховання й освіти в кожній самостійній державі є найважливішою, бо саме від неї залежить все інше: політика, економіка, виробництво, культура. А для українського народу, який відновив свою незалежність після майже 800 років бездержавності, вона є визначальною. Допоки не відновимо українські національні цінності: давню народну мову, правдиву історію, стародавні звичаї, обряди та взагалі притаманну нам культуру й не налагодимо національну освіту й виховання, доти не матимемо ані розвиненої економіки, ані сучасного виробництва, ані пристойного рівня життя. Тому українська інтелігенція разом з націоналістичними партіями та організаціями самі мають докладати всіх зусиль, аби змінити ситуацію у сфері виховання й освіти на краще.

37

З-41 

Збірка методичних рекомендацій до відзначення пам'ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах / розроб. і упоряд.: Г. Бейкевич, О. Охрімчук ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Дніпро : Ліра, 2018. — 220 с. : іл.

Видання містить методичні рекомендації, інформаційні, візуальні, та довідкові матеріали, розроблені Українським інститутом національної пам'яті до використання у навчально-виховному процесі.

Матеріали присвячено відзначенню пам’ятних дат та ювілеїв видатних осіб історії України, вшануванню борців за незалежність України у XX столітті, жертв тоталітарних режимів.

94(477)

П15 

Пам'ять онлайн: цікаво, доступно, достовірно: каталог проєктів Укр. ін-ту нац. пам'яті для вільного використання / упоряд.: Н. Позняк-Хоменко, О. Полтавець ; вст. ст. В. В'ятровича ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : Папуга, 2019. — 132 с. : фот.

«Пам’ять онлайн. Цікаво. Доступно. Достовірно» – саме таку назву має каталог проєктів Українського інституту національної пам’яті.

Проєкти згруповано за кількома наскрізними темами-напрямами роботи Інституту. Усі матеріали – у вільному доступі. Шукати їх дуже зручно: обираєте тему чи проєкт, скануєте QR-код, завантажуєте – і користуєтеся.

Це видання є своєрідним підсумком п’ятирічної роботи Інституту – з 2014 по 2019-й, коли його очолював історик Володимир В’ятрович.

37 фотодокументальних виставок, майже 50 видань, плакати, календарі й довідкові матеріали – і це далеко не весь результат роботи Українського інституту національної пам’яті за 5 років.

За цей час Інститут також організував та/чи підтримав проведення понад семи десятків наукових конференцій (у тому числі кількох міжнародних), круглих столів і семінарів. А ще було понад три сотні різноманітних публічних заходів, найпопулярніший із яких – мандрівний фестиваль «Історія.UA».

Саме на популяризації історії було зосереджено чи не найбільше уваги й зусиль команди Інституту впродовж 2014–2019-го. Головними цілями тут було: деконструювати радянські/російські міфи та стереотипи про українське минуле та сформувати в українців власні спільні уявлення про нього – бо це основа національної пам’яті. Реалізувати ці завдання й були покликані презентовані в цьому каталозі проєкти.

323

К58 

Кожевніков, В. П. Українці, нас знищують...: публіцистика / В. П. Кожевніков. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Талком, 2020. — 94 с.

Втративши свій інформаційний простір, український народ став легкою здобиччю спочатку польських, а потім московитських шовіністів.Московити нав’язали нам думку, що ми не лише єдиновірці, а й рідні брати. Хоч вони насправді є спадкоємцями Батиєвої орди й ніколи не були слов´янами. Після 1917 року леніни, бухаріни, троцькі, зіновієви навіяли нам мрію побудувати разом із московитами комуністичний рай під їхнім керівництвом і так загнали нас в колгоспне та фабрично-заводське кріпатство з його голодоморами, постійними репресіями, війнами…

А після 1991 року нас переконали, що ми не здатні збудувати свою державу й мусимо обирати представників нацменшин і жити під їхньою владою. Так ми стали найбіднішим і найбезправнішим народом Європи.

94(477)

С13 

Савченко, Олександр. Антиукраїнець, або Воля до боротьби, поразки чи зради/ О. Савченко. — Нова допов. ред. — Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. — 192 с.

Книга відомого вченого, економіста, громадського діяча, проф. Олександра Савченка присвячена вирішенню найсклад­ніших соціально-економічних проблем України та українців. По-новому трактуючи ключoві моменти історії України, aвтор доходить висновку, що тисячолітня еволюція україн­ського суспільства створила не лише українських героїв, a й їхніх антиподів, антиукраїнців, до яких О. Савченко відносить «малоросів», «хохлів», прихильників Московсько-православної цивілізації, а також корупційну українську еліту. Автор надає конкретні рекомендації українцям, як зробити Україну успішною, а себе — заможними. Книга стане у пригоді мислячим громадянам, і не лише їм: адже зараз Україна займає центральне місце в поки що гібридній війні цивілізацій. Успіх України має заспокоїти Росію — вкрай агресивну державу, — причому для її ж користі. Поразка України може відродити Імперію Зла, проти якої діяльність ІДІЛ здаватиметься дитячою забавкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар