Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 12 липня 2021 р.

Суверенна Україна – закономірний вияв історії.

16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР 12-го скликання (Верховна Рада України 1-го скликання) прийняла Декларацію про державний суверенітет — важливий політичний і правовий акт. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу — епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни.

Декларація засвідчила, що народ України має виключне право на володіння, користування та розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі. Актом гарантовано всім національностям, що проживають на території України, право вільного національно-культурного розвитку, визнано пріоритет загальнолюдських цінностей перед класовими, норм міжнародного права перед нормами внутрішньодержавного права. Декларацією проголошено принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку.

Прийняття Декларації про державний суверенітет України стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Документом було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини.

Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акту проголошення незалежності України». 24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР фактично вдруге проголосила Україну незалежною демократичною державою, прийнявши «Акт проголошення незалежності України», підтриманий всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Декларація являла собою правовий фундамент для Конституції, законів України, визначення позиції республіки при укладанні міжнародних угод. 

В читальному залі ТОУНБ протягом липня діє книжкова виставка «Державний суверенітет України: події, думки, висновки». На сайті нашої бібліотеки, перейшовши за посиланням, ви можете переглянути презентацію-огляд присвячену цій події: https://library.te.ua/2021/07/12/suverenna-ukrayina-zakonomirnyj-vyyav-istoriyi-do-dnya-progoloshennya-deklaracziyi-pro-derzhavnyj-suverenitet-ukrayiny/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар