Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 21 червня 2020 р.

Вітаємо медичних працівників!


21 червня вітаємо лікарів, медсестер, акушерів, санітарів, лаборантів та фельдшерів із професійним святом — Днем медичного працівника!
Святкування Дня медика було започатковане 3 червня 1994 року відповідним указом першого президента України Леоніда Кравчука. Згідно із ним, датою його відзначання визначено третю неділю червня.

Нині з огляду на ситуацію, що склалася в Україні та світі через поширення коронавірусу, професія медиків набула особливої важливості і значення. Сьогодні мільйони медпрацівників рятують життя, в тому числі, і заражених на коронавірусну хворобу. Нерідко вони й самі стають жертвами цього захворювання.
Шановні медичні працівники, прийміть найщіріші вітання з професійним святом!
Ваша праця завжди потрібна людям, адже Ви стоїте на варті здоров’я народу, повертаєте надію людям, допомагаєте зціленню хворих. Тож у день професійного свята прийміть найщиріші слова вітання і побажання великого щастя, благополуччя Вам і Вашим родинам. Хай у Вашому домі завжди панують мир і злагода у серці — доброта, а у справах —– мудрість та виваженість.

Цікаві факти про медиків та медицину
Лікарі не носили білі халати до XIX століття. Так, у другій половині вказаного століття з подачі хірурга Единбурзької королівської лікарні Джозефа Лістера в передових клініках у медичний ужиток починають входити білі халати.
Спеціальні екіпажі для перевезення лежачих хворих з'явилися у великих містах наприкінці XIX століття. Їх і стали називати «каретами швидкої допомоги».
В італійського нейрохірурга Клаудіо Вітале під час операції, яку він проводив, стався інфаркт. Однак він продовжив операцію й лише через кілька годин попросив допомоги у колег і також був прооперований.
«Батько медицини» Гіппократ, перш ніж призначити хворому ліки, рекомендував лікувальне голодування, поки не відновляться всі функції організму.
Першу успішну пересадку серця від людини до людини виконав 3 грудня 1967 року Крістіан Барнард, який керував кардіохірургічним відділом лікарні Гроот Шур у Кейптауні (ПАР).
Структура ДНК була виявлена у 1953 році Френсісом Криком і Джеймсом Уотсоном.
Близько 64% медиків у світі працюють понаднормово. Деякі лікарі можуть працювати аж 60 годин на тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар