Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 5 червня 2020 р.

«Захистимо довкілля» (до Всесвітнього дня охорони довкілля)


Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони довкілля. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.
Охорона довкілля — система заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження особливо цінних та унікальних природних комплексів і забезпечення екологічної безпеки.
У нашому житті охорона довкілля має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою, і коли йдеться про охорону природи, то мають на увазі не тільки рослинний і тваринний світ, а й процеси, то відбуваються в кругообігу енергії, води, вуглецю тощо, зміни в атмосфері, гідросфері, грунті, в організмі людини. Люди все більше почали усвідомлювати, що у світі, де так багато негараздів та стан довкілля надалі погіршується, неможливі здорове суспільство та економіка.
Господарська діяльність людини змінює ландшафти, порушує зв'язки в природі, що встановлювалися протягом мільйонів років. І природа часто не в змозі відновити порушену рівновагу.
Усім нам, мешканцям невеликої, прекрасної, але вкрай переобтяженої шкідливими плодами людської діяльності планети, необхідно почати діяти. Ми мусимо активно рятувати природне середовище, зберігати й «ремонтувати» свій дім, колись прекрасний, який почав розвалюватися з нашої ж вини. Але робота ця — надзвичайно складна, важка, відповідальна. І вона лише тоді дасть позитивні наслідки, коли ми виконуватимемо її не тільки сумлінно, з душею і серцем, але, що дуже важливо, професійно, грамотно, з урахуванням законів природи.

2
Г93
Губарець, Василь. Світ, який не повинен загинути : людина і довкілля : сучасний аспект / В. В. Губарець, І. А. Падалка. — Київ : Техніка, 2009. — 320 с.
Викладено найважливіші аспекти сучасного стану навколишнього природного середовища, показано суть боротьби за збереження довкілля в Україні. Детально аналізуються факти недбалого ставлення людини до рослинного і тваринного світів.


67
Д 58
Довідник чинних міжнародних договорів україни у сфері охорони довкілля / авт.-упоряд. А. Андрусевич. — Львів : Суспільство і довкілля, 2009. — 204 с.
Довідник містить коротку характеристику та довідкову інформацію про чинні міжнародні угоди України у сфері охорони довкілля. У довіднику, зокрема, наводяться дата прийняття, набрання чинності, перелік сторін, короткий аналіз кожної угоди та її імплементації в Україні.






502/504
М48

Мельник, В. П. Альтернативна економіка / В. П. Мельник. — Івано-Франківськ : НАІР, 2018. — 348 с.
Альтернативна економіка – це така економіка, тобто економічна діяльність, яка має лише дружні стосунки з навколишнім середовищем. Людство впритул наблизилося до тієї межі, коли ігнорування проблемами екології стає загрозою існуванню земної цивілізації.
У виданні розглядаються фізичні, хімічні і біологічні властивості елементів довкілля, різні напрямки господарської діяльності людини, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище або зменшують свою згубну дію. Перш за все це стосується енергетики, базових галузей економіки, сільського господарства, туризму, переробки відходів та багато іншого. Розглядаються основні напрямки екологізації господарської діяльності, способи і технології зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Немає коментарів:

Дописати коментар