Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 13 червня 2020 р.

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм


13 червня у світі відзначається Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2014 року. Починаючи з 2015 року, його вирішено відзначати щорічно.
 порушення — альбінізм, відоме ще як гіпопігментація, викликається частковою або повною відсутністю меланіну — пігменту, який відповідає за колір шкіри, очей і волосся. Причина альбінізму — клітинна. Несправні гени не виробляють меланін і їх не можна змусити це робити. У альбіносів рожеві або червоні очі. Колір їх райдужної оболонки варіює від сірого до блакитного і навіть коричневого.
У деяких областях світу альбінізм більш поширений, наприклад, в деяких частинах Африки альбінізм зустрічається у 1 з 3000 людей. За статистикою у одного з 17 000 людей в світі є якась форма гена альбінізму. Приблизно 1 з 70 людей є носієм гена альбінізму. Якщо у обох батьків є ген альбінізму, ймовірність народження дитини з альбінізмом становить 25%.
Люди з альбінізмом стикаються з численними формами дискримінації по всьому світу. Альбінізм досі неправильно розуміють як у соціальному плані, так і в медичному. Нерідко зовнішній вигляд людей, які страждають альбінізмом, стає об'єктом глузувань і помилкових уявлень і міфів, сформованих під впливом забобонів. Все це сприяє маргіналізації та соціальної ізоляції даних осіб, і подає до різних форм дискримінації. В деяких співтовариствах помилкові уявлення і міфи, укорінені під сильним впливом забобонів, постійно піддають ризику безпеку і життя людей, які страждають альбінізм. Ці вікові уявлення і міфи закладені в культурних традиціях та звичаях у всьому світі. Тому в 2013 році Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію, яка закликає держави вживати дієві заходи для ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають альбінізмом. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення інформованості громадськості про це захворювання.
Завдання Міжнародного дня розповсюдження інформації про альбінізм — підвищення обізнаності громадськості про альбінізм, розвінчання поширених стереотипів, пов'язаних з цим пороком розвитку, а також боротьба з дискримінацією людей з альбінізмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар