Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 15 червня 2020 р.

Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо осіб похилого віку.


15-го червня, рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19-го грудня 2011-го року (резолюція №66/127), відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей.
Як показує практика, літні люди, ті яким за 60-т, також потребують захисту, і це не дивлячись на той факт, що найчастіше вони, на відміну від дітей, мають багатий досвід, відмінні професійні навички та мудрість, якої ще не дістає підростаючому поколінню. І все ж, за інших, здавалося б рівних умовах, вони піддаються дискримінації за віковою ознакою, не рідко опиняючись за межею бідності, у злиднях і не затребувані суспільством по справедливості і набутої вікової гідності. Почастішали випадки зловживань щодо літніх людей. За даними широкомасштабних досліджень, представлених на 89-му пленарному засіданні Організації Об’єднаних Націй, «частка людей у віці 60 або більше років у всій чисельності населення світу складе до 2050 року понад 20 відсотків». Максимальне і найбільш стрімке зростання числа літніх людей очікується в країнах, що розвиваються.
Зловживання щодо людей похилого віку  має найрізноманітніші форми. Воно може бути фізичним, завдавати тілесну шкоду. Може бути моральним або психологічним – наприклад, образа словом, що викликає почуття приниження або страху. Може мати фінансовий характер – коли, користуючись довірою літньої людини, піклувальник незаконно привласнює майно чи гроші старої людини.
Зловживання здійснюються також і в сім’ї: зневажливе ставлення, небажання приділяти увагу, неналежне харчування. Стара людина потребує від близьких підтримки: безпечного і зручного місця в будинку, чистого одягу, якісного медичного догляду, можливості дотримання особистої гігієни та соціального спілкування. Зловживання з боку чоловіка (дружини) можуть приймати різні форми – фізичні, моральні або сексуальні. Фінансова експлуатація або відсутність уваги може тривати протягом усього сімейного життя.

Люди похилого віку страждають від втрати поваги до них з боку членів сім’ї. Результатом може бути нешанобливе, образливе, зневажливе ставлення або ізоляція. Як не сумно, але винуватцями насильства і жорстокого поводження щодо осіб похилого найчастіше стають члени сім’ї, друзі або знайомі.
Те, як суспільство ставиться до своїх людей похилого віку, безпосередньо впливає на стабільність і процвітання всього соціуму. Шанобливе і соціально відповідальне ставлення до стареньких - запорука і гарантія благополуччя для тих, хто так чи інакше стане на їх місце в наступних роках, не будемо про це забувати!

Немає коментарів:

Дописати коментар