Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 18 червня 2020 р.

Книжковому гурману


Суспільство — це не просто сукупність людей, які проживають, наприклад, у певній країні. Сутність суспільства, його стан виявляється у соціальній взаємодії людей. Саме вступаючи в соціальні взаємодії, кожна людина є одночасно і «продуктом» суспільства, і його «творцем». Кожен із нас упродовж свого життя засвоює окремі переконання та моделі поведінки, які існують у суспільстві, але водночас своїми щоденними діями та взаємодіями долучається до творення поточного стану суспільства, пропонуючи щось нове або відтворюючи існуюче.
Пропонуємо увазі користувачів книжки, що розповідають про місце сучасної людини у суспільстві, про основні закони розвитку суспільства та про вплив сучасного суспільства на людину.

316
А29
Аджемоглу, Дарон. Чому нації занепадають : походження влади, багатства та бідності / Д. Аджемоглу, Д. Робінсон ; пер. з англ. О. Дем'янчука. — 2-ге вид., випр. — Київ : Наш формат, 2017. — 440 с.: іл. — (Світоглядна література).
Чому деякі нації багаті, а інші — бідні? За яким критерієм це визначати: добробут та злидні, високий та низький рівень охорони здоров'я, достатня кількість їжі та її нестача? Яка цьому причина — культура, кліматичні умови, географія? Чи, може, неправильна політика? У світі існують нації, які протягом своєї історії так і не змогли досягнути успіху. Вони постійно говорять про свої кроки на шляху до достатку, але результату немає. Натомість ми бачимо інші країни, які постійно ростуть та розвиваються, і рівень життя у таких країна є значно вищим, ніж у інших. Чому так стається? Які процеси та рішення впливають на це? Саме ці питання досліджують автори і саме на них пропонують свою власну відповідь.
Книжка ґрунтується на п'ятнадцятирічних дослідженнях. Її рекомендують читати Білл Гейтс та Марк Цукерберг.

316
А58
Альтер, Адам. Нездоланні : Про збільшення кількості технологій, які призводять до звикання, і про бізнес, який тримає на гачку / А. Альтер ; пер. з англ. О. Бабушко. — Київ : BookChef, 2017. — 352 с.
Недарма назва книжки «Нездоланні», мається на увазі сучасні технології. Відеоігри, Faсеbook, Instagram, Twitter заполонили наше життя, здебільшого витіснивши звичайні людські стосунки. Автор наводить розповіді людей, яким дивом вдалося позбутися залежності від відеоігор, соціальних мереж, а також результати досліджень, які проводили по всьому світу, з метою з’ясувати, як на нас впливають ґаджети. Виявляється, що навіть така звична справа, як перевірка електронної пошти, може бути небезпечною А залежність від інтернету — страшніша, ніж від наркотичних речовин, адже ми живемо в такому світі, де без опанування персонального комп’ютера і користування глобальною мережею і на роботу важко влаштуватися. Тож людина повсякчас мусить мати справу зі всесвітньою павутиною.
Адам Альтер наголошує, що слід бути дуже пильними і контролювати процес використання дітьми телефонів, комп’ютерів й інших пристроїв. Приміром, Стів Джобс не дозволяв своїм дітям брати до рук iPad «Тим, що продаєш, не зловживай!» — правило наркодилерів, якого, на думку автора, неухильно дотримуються люди, котрі виготовляють сучасні технічні пристрої, оскільки знають, що залежність від технологій може обернутися катастрофою.


316
В66

Вокер, Нікі. Чому виникають конфлікти? : Причини. Етапи. Розв'язання. Наслідки / Н. Вокер ; пер. з англ. Г. І. Базецької. — Харків : Віват, 2018. — 80 с.
Потік новин двадцять чотири години на добу, журналістика, інтернет, подорожі земною кулею… Наш великий світ стає дедалі ближчим і доступнішим, ніж то було колись, — включно з конфліктами й війною. Незалежно від того, чи стосується конфлікт вашої країни, будь-яке протистояння, будь-яка війна певним чином впливає на життя кожного. Така кількість конфліктів у світі примушує замислитися: чому ж вони виникають?
Ця книжка допоможе зрозуміти, що часто конфліктам не можна запобігти, проте уникнути війни можливо. Ми дізнаємося, як невеликі розбіжності загострюються й перетворюються на великі та серйозні, що спільного в усіх конфліктах, а також про вплив упереджень в історії, дипломатії, географії, економіці на ці події. Порівнюючи глобальні конфлікти із суперечками з власного життя, зможемо уважно й критично розглянути свої конфлікти.

316
Д42
Джонсон, Спенсер. Хто взяв мій сир? : дивовижний спосіб упоратися зі змінами / С. Джонсон ; пер. з англ. О. Асташова. — Київ : Наш формат, 2018. — 72 с. : іл.
Це метафорична розповідь про наші життєві поривання — роботу, гроші, велику оселю, сім’ю та віднайдення балансу. Вони і є Сир, за яким ми женемося все життя. Час від часу Сир зникає з нашого поля зору, його в нас цуплять або ми не встигаємо за ним. Інколи ми вчасно бачимо можливості, миттєво кидаємося за ним, іноді - опираємося будь-яким змінам, хоча й знаємо, що вони приведуть до мети.
Ця книжка вчить приймати незвідане, вдало маневруючи у лабіринті мінливих життєвих обставин.

316
Е70
Еріксон, Томас Гілланд. Сміття і люди. Зворотній бік споживання / Т. Г. Еріксон ; пер. з норвез. І. Сабор. — Київ : Ніка-Центр, 2019. — 224 с.
Це видання — розгляд різних аспектів співіснування людської ойкумени та світу відходів. Попри свою назву, це зовсім не екологічна розвідка й не інструкція порятунку світу від забруднення та різних відходів.
Автор розглядає сміття як невід'ємну рису людського способу існування. Мало хто знає зазвичай, скільки реально сміття ми виробляємо. Мало кому відомо, що під час створення одиниці більшості пластикових предметів продукується більший об'єм відходів, аніж об'єм самої тієї речі. Усвідомити і відчути реальність сучасного виробництва та, що головне, споживання — ось те, що пропонує нам Еріксен, і, звичайно ж, пуститись у роздуми разом із ним.
У цій книжці ідеться про хаос і порядок, загальнолюдську відразу до всього гидкого, а також про те, що ми робимо у мінливих обставинах, аби утримувати цей темний — і смердючий — бік життя подалі від себе.

316
І-92
Іто, Джой. Передбачення: що нам готує найближче майбутнє : як добути бажаного від майбутнього: 9 ключових принципів / Дж. Іто, Дж. Хау. — Харків : Віват, 2018. — 352 с.
Цілком новий погляд на знання й освіту, синтез технічних, природничих і гуманітарних наук! Автори не зациклені на тому, що чекає наше суспільство, а вже міркують, як готуватися до майбутніх викликів, і пропонують дев’ять основних принципів, з усвідомлення яких сучасній людині разом з однодумцями варто розпочинати будь-який проект. Завдяки неймовірним практичним прикладам і даним передових досліджень та філософських концепцій, почерпнутих в Media Lab MIT і за її межами, ця книжка допоможе нам адаптуватися й досягти успіхів у сучасному непередбачуваному світі.

316
Н83
Норт, Дуглас. Насильство та суспільні порядки : основні чинники, які вплинули на хід історії / Д. Норт, Дж. Волліс, Б. Вайнгест ; пер. з англ. Т. Цимбал. — Київ : Наш формат, 2017. — 352 с. 
Усі суспільства стикаються із проблемою насильства, і вирішують вони її по-різному. У цій книжці стверджується, що економічна й політична поведінки соціуму тісно пов’язані між собою. Більшість суспільств, які ми називаємо природними державами, обмежують насильство за допомогою політичного маніпулювання економікою. Це формує привілейовані класи, які, своєю чергою, обмежують застосування насильства певними авторитетами. Проте це сповільнює як економічний, так і політичний розвиток держав. А сучасні суспільства, навпаки, створюють відкритий доступ до економічних і політичних організацій, сприяючи політичній та економічній конкуренції.
Автори дають основу для розуміння того, чому суспільства відкритого доступу розвиваються краще як із політичного, так і з економічного погляду. А також розповідають про 25 країн, які здійснили перехід від природного типу до держав із відкритим доступом.

316
Р32
Рева, Ірина. Місія третього покоління / І. Рева ; ред. Л. Марченко. — Київ : Темпора, 2018. — 564 с. : іл.
Видання присвячене трансформаційним змінам у свідомості українців періоду Євромайдану та сучасної війни з Росією. Автор відштовхується від тези про те, що більшовицькій окупаційній владі завдяки Голодомору та репресіям вдалося нав’язати частині українців свої цінності та моделі поведінки. Євромайдан та війну авторка розглядає як етапи усвідомлення та подолання наслідків історичної травми. На підставі великої кількості інтерв’ю з бійцями, волонтерами, учасниками Майдану дослідниця розмірковує над мотивацією українців, які ішли на фронт під час перших хвиль мобілізації, фіксуючи зростання української національної свідомості та значні зміни в системі цінностей, рефлектує над проблемою повернення суб’єктності та особливостями властивого для української ментальності ставлення до «Іншого», розумінням справедливості тощо. У надрах колективного несвідомого культуролог намагається відшукати матрицю «органічного українця» — українця, який би він був, не зазнавши терору голодом та інших історичних травм.

316
Ф43
Фергюсон, Ніл. Площі та вежі : Соціальні зв’язки від масонів до фейсбуку / Н. Фергюсон ; пер. з англ. К. Диса. — Київ : Наш формат, 2018. — 552 с. : іл.
Традиційний опис історичних процесів подає історію людства як ієрархічну структуру, вершина якої — правителі у високих вежах. За цією концепцією, зміни відбулися із приходом технологій, які поставили на перше місце мережеве суспільство. Історик Ніл Ферґюсон переконує: мережі — не новий феномен нашого часу. Інтернет лише пришвидшив і підсилив їхню роль, ставши новим варіантом утілення громадських площ.
Автор аналізує роль мереж в історії людства, споконвічне протистояння між мережами та ієрархічними структурами, а також пропонує засвоїти уроки, які дає історія поширення мереж.

316
Ф73
Флорида, Річард. Криза урбанізму : чому міста роблять нас нещасними / Р. Флорида ; пер. з англ. І. Бондаренко. — Київ : Наш формат, 2019. — 316 с.
Сучасні міста колонізували заможні й успішні люди, залишивши далеко позаду жителів сіл і містечок. Хаби, коворкінги і хайтек-інновації поглинули парки, магазини та кав’ярні. Розбудова міст і міських районів призвела до нестримного збільшення орендних плат і концентрації багатства.
У цій книжці економіст і соціолог Річард Флорида розглядає кризу, що спричинила нинішній тип урбанізації, аналізує вплив сучасної урбанізації на економіку всього світу та пропонує варіанти, як подолати виклики сучасних міст.

316
Х-20
Харарі, Ювал Ной. 21 урок для 21 століття / Ю. Н. Харарі ; пер. з англ. О. Дем'янчука. — Київ : BookChef, 2018. — 416 с.
У 21 главі автор досліджує актуальні виклики сучасності: від розвитку технологій, націоналізму, імміграції до тероризму і фейкових новин. Приєднуймося до дискусії про майбутнє людства, шукаймо відповіді самостійно, поки все не вирішили за Нас!
Бестселер # 1 «New York Times», видання року за версією «Financial Times», краща книга «Amazon» (вересень 2018) провокує та мотивує осмислити бурхливі події сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар