Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділя, 25 серпня 2024 р.

"Золоте перо української літератури"(100 років від дня народження Павла Архиповича Загребельного (1924-2009), українського письменника))

Класиком української літератури по праву вважають Павла Загребельного.

Пройшовши довге, нелегке життя, він зумів створити шедеври. Визнаний одним з кращих авторів української літератури, його повісті включені в шкільну програму навчання як обов'язкові, володар цілого ряду премій.

Отримав орден Героя України за внесок у розвиток культури і мистецтва, нагороджений кількома радянськими орденами, лауреат премії ім. Т. Шевченка, а також володар почесної грамоти Кабінету Міністрів України. І на цьому список заслуг письменника не закінчується. Його книги не тільки розглядають у навчальних закладах, але деякі також були екранізовані кращими кіностудіями України.

Народився майбутній письменник у невеликому селищі Полтавської області. Будучи шістнадцятирічним юнаком потрапив в армію в якості добровольця, так як почалася Велика Вітчизняна війна. Під час війни йому довелося зіткнутися з випробуваннями такими як поранення, перебування в полоні, знущання з боку фашистів та іншими.

Всі ці події знайшли своє відображення на сторінках книг письменника. У повоєнний час Загребельний починає письменницьку діяльність, він закінчив філологічний факультет у Дніпропетровському університеті, після чого працював тривалий час в якості журналіста і кореспондента кількох видань. У 60-х він сам стає редактором одного з українських журналів.

Дебютні роботи письменника почали виходити під кінець його навчання в університеті, вже тоді помітили його талант і оцінили по достоїнству. Як кажуть деякі рецензії, свій талант Павло проявив з перших рядків своїх робіт. Кожен новий твір зустрічало позитивні відгуки як з боку читацького кола, так і з боку представників літературного товариства і кінорежисерів.

Найвідомішими його працями, які віднесені до розряду великих літературних творів, вважаються: "Диво", "Євпраксія", "Роксолана", "Первоміст" та інші.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар