Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 5 серпня 2024 р.

"125 років від дня народження Б. Д. Антоненка-Давидовича (1899-1984)", українського письменника, мовознавця

Борис Антоненко-Давидович (літературні псевдоніми Богдан Вірний і Б. Антонович) народився 5 серпня 1899 року в передмісті міста Ромни — Засуллі (тепер Сумської обл.) в родині машиніста-залізничника Дмитра Олександровича Давидова і Юлії Максимівни Яновської (одночасно є псевдонімом і прізвищем його прадідів — реєстрових козаків Антоненків).

Закінчивши 1917 р. Охтирську гімназію, майбутній письменник вступає на природничий відділ Харківського університету, але невдовзі переводиться на історико-філологічний факультет Київського університету. Через матеріальні нестатки та безперервну зміну влади офіційно він так і не здобув вищої освіти, і йому довелося опановувати науку самотужки "в бібліотеках та з великої книги життя". 1920-1921 рр. ще зовсім юному Б.  Антоненку-Давидовичу випало завідувати Охтирською повітовою наросвітою. В цей час, як свідчать його спогади, він "майже не бував у своєму "комісарському" кабінеті й більше крутився по школах, дитбудинках і садках, терся між селянами й ходив з рушницею в загоні ЧОНу проти Махна та місцевих повстанських ватаг, збирав продрозкладку й проводив вибори до Рад". Проте поступово стан ейфорії змінювався глибокими роздумами над особистими спостереженнями, пережитим і побаченим.

Перший період творчої діяльності ( 1923 – 1933). Перший період становить 14 книжок, окремі нариси, рецензії, замітки. Найважливіші твори: «Запорошені силуети», «Тук-тук», «Синя волошка», «Смерть», «Справжній чоловік», «Печатка», «Землею українською». Лишились незавершеними романи «Січ-мати» і «Борг», доля останнього невідома.

1927 року в журналі "Життя й революція". (№ 10-12) надруковано повість Б. Антоненка-Давидовича "Смерть". У "Смерті" письменник прагне дослідити й показати "незбагненну" більшовицьку силу й джерела її утвердження. Ця книжка стала значною подією в літературному процесі 20-х і завдала письменникові багато прикрощів, які значною мірою спричинилися до його двадцятирічних поневірянь. Понад шість десятиліть пролежала повість у спецсховах і лише у 1989 р. знову побачила світ. Своє ставлення до гострих проблем письменник виявляє через скрупульозний психологічний самоаналіз головного персонажу Костя Горбенка, який постійно перебуває в становищі дволикого Януса — думає і почуває одне, але партійний обов'язок та обставини (об'єктивні чи спричинені його ж діяльністю) змушують чинити всупереч його почуванням, переконанням і національним почуттям. Зрештою, дійшовши висновку, що нове життя, "купується кров'ю", "добувається смертю", і що "це новий негласний, суворий закон, якого не обійти", Кость вирішує стати "вольовим більшовиком", відкидає "к чорту всякі нерви й легкодухість". З нелюдською жорстокістю вбиває заручника… і стає йому від того "одразу порожньо всередині, навіть, по-особливому легко…"

Другий період творчості від 1957 до 1984 року. До другого періоду творчості належать «Золотий кораблик», «Образа», «Так воно показує», «Слово матері», «Вибрані твори» Видав мово- й літературознавчі праці: збірки статей «Про що і як», «В літературі й коло літератури», літературно-критичні й теоретичні нариси «Здалека й зблизька», роздуми над культурою української мови «Як ми говоримо». Залишив спогади про С. Васильченка, Є. Плужника, Б. Тенету, М. Рильського, В. Сосюру, процес СВУ. В 1966 вийшов друком перекладений Антоненком-Давидовичем українською мовою з російської роман Г. Ф. Квітки-Основ'яненка «Пан Халявський».

До самої смерті Б. Д. Антоненко-Давидовича, що настала 9 травня 1984 року, тривало принизливе цькування та замовчування письменника, який був змушений животіти на скромну пенсію. В той же час за кордоном, зокрема, в Болгарії, Польщі, Англії, Канаді, США і навіть далекій Австралії його твори видаються окремими книжками, широко відзначаються ювілеї письменника. Нарешті через 5 років після його смерті в Україні виходить його книга художньої прози — "Смерть. Сибірські новели. Завищені оцінки" — за яку йому посмертно в 1992 р. присуджено Державну премію ім. Т. Г. Шевченка.

Твори Бориса Антоненка-Давидовича, що вийшли окремими виданнями:

В Україні: "Лицарі абсурду" (драма,), "Запорошені силуети" (оповідання, повісті, нариси,), "Тук-тук", "Смерть", "Справжній чоловік", "Шкапа", "Крижані мережки", "Печатка", "Землею українською", "Синя волошка", "Люди й вугілля", "Крила Артема Летючого", "Паротяг Ч-273", "Збруч", "В сім'ї вольній, новій", "Золотий кораблик", "Слово матері", "За ширмою" (роман), "Про що і як" (збірка статей), "В літературі і коло літератури", "На довгій ниві", "Як ми говоримо", "Смерть", "Сибірські новели", "Завищені оцінки".

За кордоном: "Смерть" (Лондон), "Землею українською" (Філадельфія), "За ширмою" (Мельборн), "Як ми говоримо" (Балтимор, Нью-Йорк), "Печатка" (Мельборн), Двісті листів Б. Антоненка-Давидовича" (Мельборн,).

Іншими мовами: російською — "Крылья Артема Летуна"; польською — "Za parawanem"; англійською — "Behіnd the Curtіan", "Duel".


 

Немає коментарів:

Дописати коментар