Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 15 серпня 2024 р.

"Файне місто Тернопіль"


Тернопіль – одне з найцікавіших міст Західної України. Файне місто ввібрало неповторний колорит Галичини з австрійською архітектурою, красу Поділля та спокій Волині. Його люблять за спокій вулиць та затишок кав’ярень. Одне з небагатьох міст, де перехожі посміхаються один одному на вулиці. В Тернополі можна почути на вулицях галицьку говірку, пройтись по так званій «стометрівці», сучасному бульварі Тараса Шевченка, що була колись місцем зустрічей чи не для всіх жителів міста, та відчути плин років, що невпинним потоком несуться на хвилях часу.

День міста у Тернополі вперше відзначатимуть 15 серпня. Таке рішення було прийняте у зв'язку з переходом на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Традиційно День міста відзначався в день християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке є храмовим празником у місті. Раніше українці його відзначали 28 серпня, цьогорічне – святкування відбудеться 15 серпня.

Рахунок віку міста ведуть з 1540 року, коли в літописах натрапили на першу згадку про Тернопіль. Місто пережило турецько-татарські навали, що хвилями накочувались на тутешні землі, пекло Першої та Другої світової війни, бомбардування, коли по всьому місту вціліли лише п’ятнадцять відсотків будівель, часи радянської перебудови. 

В буремні дев’яності саме в Тернополі вперше підняли жовто-блакитний стяг незалежної України.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар