Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 7 серпня 2024 р.

«Соловій буковини» – Юрій Федькович, (190 років від дня народження Осипа-Юрія Адальбертовича Федьковича (1834-1888))

Видатний український народний письменник, поет, просвітитель та громадський діяч Юрій Федькович народився 8 серпня 1834 року у Сторонці-Путилові Вижницького повіту (нині смт.Путила). Дитинство провів у рідному селі. Батько його — спольщений шляхтич — займав на час народження сина та пізніше незначні урядові посади. Мати походила з сім'ї українського священника, проте в побуті дотримувалася селянських звичаїв — цю рису перейняв від неї й майбутній письменник. Початкову освіту здобув приватним способом у селі Киселиці.

Творчість Федьковича характеризує коло наскрізних тем і мотивів: краса гуцульських звичаїв зображена ним у багатьох поезіях і більшості оповідань, у драмах "Керманич" та "Сватання на гостинці"; тяготи жовнірського життя представлені в ряді ліричних творів перших років, у поемах "Новобранчик" і "Дезертир", в оповіданнях "Три як рідні брати", "Штефан Славич"; мотив дезертирства втілено в трьох поетичних творах однієї назви "Дезертир". Мотив цей, представлений як романтична ідея втечі від казенного, офіційного світу, наявний також в інших творах письменника. Постійною для творчості Федьковича була тема опришківства. Чимало творів присвячено розробці теми кохання як "люби — згуби", ситуаціям вибору суспільної ролі героєм тощо.

Самобутність ідейно-тематичної, образно-художньої палітри Федьковича-поета демонструють твори про народних месників («Довбуш», «Лук’ян Кобилиця»), громадянська лірика з ідеологічним підтекстом («Україна», «До мого брата Олекси Чернявського…», «Нова Січа»), соціально-побутові полотна («Циганка», «Свекруха», «Волошин»), інтимна поезія («До неї», «Кінець», «Дві пісні рожеві» та ін.), вірші, присвячені дітям, тощо.

Риси романтичної та реалістичної поетики поєднує проза Федьковича: авторські (суб’єктивні й етнічно марковані) народні оповідання родинно-побутового змісту («Люба — згуба», «Серце не навчити», «Безталанне закохання», «Три як рідні брати»); зразки популярної літератури, написаної спеціально для простолюду, а також казки (з використанням мотивів фольклору, творів Г. К. Андерсена, братів Грімм, В. Гауфа), придабашки (смішинки), морально-дидактичні оповідки для дітей та ін.

Перекладав німецькою українські народні пісні та свої твори, українською — Й. В. Гете, Ф. Шиллера, Г. Гейне, Л. Уланда та ін.

1945 в м. Чернівцях засновано літературно-меморіальний музей із філією в с-щі Путилі. Поблизу філії музею встановлено бюст Федьковича (1985), пам’ятники споруджено в с-щі Путилі (2004) і в м. Чернівцях (2014).

Ім’ям письменника названо Чернівецький університет (з 1989).

Засновано іменні премії: 1994 від Чернівецької міської ради та 2014 від Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар