Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Всесвітній день книголюбів

Щорічно 9 серпня у світі відзначають день книголюбів. Свято зародилось у США (Book Lovers Day) і майже одразу набуло чималої популярності, і в результаті набуло статусу всесвітнього.

Це свято відзначають письменники, поети, літератори, бібліотекарі, видавці, бібліотеки, друкарні і книжкові магазини, ну і, звичайно, читачі – ті люди, для яких книга і створюється. Саме читачеві присвячений Всесвітній день книголюбів.

Без перебільшення можна сказати, що книги допомагають людям краще розуміти один одного, почуватися менш самотніми та висловлювати свої складні емоції словами. Книги настільки сильні, що можуть переносити нас у часі та просторі – у минуле, сьогодення, майбутнє. Вони здатні навіть перемістити нас у далекі світи, наприклад, інші галактики. Причому для таких дивовижних подорожей нам навіть не потрібно вставати з власного дивана.

Читання книг безумовно розширює кругозір людини, робить її розумнішою, добре позначається на пам'яті, а також сприяє збагаченню її внутрішнього світу. Також читання книг збільшує словниковий запас людини (це найбільш очевидно у дітей), сприяє виробленню чіткішого мислення, за рахунок цього ми чітко формулюємо і висловлюємо свої думки. Під час читання серйозних творів ми постійно замислюємося про те, яку ж думку хотів висловити автор. При цьому наші мозкові звивини рухаються швидше і, що дуже корисно, розвивається наше логічне мислення, покращується спостережливість і стає гострішим наш розум.

Проведіть сьогоднішній день, як найбільше читаючи. Візьміть книгу з книжкової полиці або вирушайте до бібліотеки. Ви можете купити нову книгу, яку давно хотіли прочитати, але ще не спромоглися. Цього дня також можна купити подарунки для своїх друзів-книголюбів, присвятити день перестановці книг, взяти участь у книжковому обміні, влаштувати книжкову тематичну вечірку… Як бачите варіантів багато, тож святкуйте, не забуваючи при цьому залучати до читання книг друзів та близьких!

Цікаві факти про книжки

*    Згідно археологічним відкриттям, перші книги з'явилися понад 2 тис років тому та виготовлялися з дерева і воску. Однак, найдавніша книга була написана близько 5,5 тис років тому та називається Папірус Прісса.

*    Усього за всю історію створили приблизно 130 млн книг (ми маємо на увазі кількість творів).

*    Найбільш таємничою книгою вважається рукопис Войнича. Мова йде про середньовічний манускрипт, який, за версією фахівців, описує рослини. Його досі не розшифрували, бо він написаний невідомою мовою, а також там йдеться про рослини, яких немає на Землі.

*    Мільярдер Білл Гейтс придбав на аукціоні за $24 млн "Лестерський кодекс", який написав Леонардо да Вінчі. Вона вкрай цікава тим, що написана дзеркально, тобто для її читання потрібне дзеркало. Також ми розповідали про три найкращі книжки, які останнім часом прочитав Білл Гейтс.

*    Багато батьків читають своїм дітям "Казки тисячі й однієї ночі", але мало кому відомо, що у первісній версії цих казок Аладдін був китайцем.

*    Знаменитий Гарвард має бібліотеку, де знаходиться 4 книги, написані на пергаменті з людської шкіри.

*    Перший літературний роман – "Повість про Гендзі", написана понад тисячу років тому. 

*    Біблія вважається найпопулярнішою книгою, другою – збірник цитат Мао Цзедуна, а третьою – "Володар Перснів".

*    Найпродуктивнішим автором була Барбара Картленд, яка публікувала у середньому два романи щомісяця.

*    Книга "Подорожі Гуллівера" описала деякі закони небесної механіки за сотню років до того, як про них дізналися астрономи.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар