Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 13 серпня 2024 р.

«Шульга – вирок чи особливість»( до Міжнародного дня шульги)


 

Всесвітній день ліворуких започаткований 13 серпня 1976 року організацією Left-handers International. Проголошений у 1984 році Міжнародною конфедерацією шульг. Вперше відзначили «День шульги» в 1992 році за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного 1990 року.

Активно йдуть дослідження генетичної природи ліворукості. Сучасні медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів. Така природа підтверджується статистично: у праворуких батьків народжується 9% лівш. Якщо один з батьків лівша, ймовірність підвищується до 19%, якщо обоє – ймовірність 26%.

Серед лівшів більше чоловіків, ніж жінок. В середньому лівші досягають статевої зрілості пізніше, ніж правші.

Довгі роки це свято ігнорувалося на території колишнього СРСР: лівш переучували ще в ранньому дитинстві, у школі, що викликало психологічні стреси та знижувало успішність учнів. Україна однією з перших на пострадянському просторі приєднується до святкування Міжнародного дня лівші.

Досвід багатьох зарубіжних країн показав, що дбайливе ставлення до ліворуких дітей сприятливо позначається на їх подальшому розвитку, а значить, на успіхах суспільства в цілому.

У багатьох країнах є спеціальні магазини для ліворуких людей, де можна придбати ножі і ножиці, різні пристосування, спортивне приладдя, швейні машинки, холодильники, фотоапарати, комп’ютери з клавіатурою, пристосованою для ліворуких, моделі комп’ютерних мишок для шульги мають відповідний вигин і інше розташування кнопок, ніж на звичайних мишках.

Для шульг створюються спеціальні музичні інструменти – наприклад, гітари. На заводах і фабриках є верстати для ліворуких. Існують навіть спеціальні чекові книжки для шульги.

Цікаві факти про ліворуких

Чим пізніше жінка стає матір'ю, тим більша ймовірність того, що у неї народиться лівша.

Коли немовля кладуть на живіт, правші повертають голову праворуч. Лівші зазвичай повертають голову ліворуч або не віддають перевагу жодній стороні.

Поміж лівшів більше чоловіків, ніж жінок.

В середньому лівші досягають статевої зрілості пізніше, ніж правші.

Люди, крім руки, мають також такі домінуючі частини тіла, як око, нога і вухо.

Швидкість зв'язку між лівою і правою півкулями кори головного мозку у лівшів набагато вища, що означає їхні переваги під час роботи з великою кількістю імпульсів.

Ліворукі люди зазвичай малюють зображення, на яких погляди намальованих істот спрямовані вправо.

Сьогодні Всесвітній день шульги. Шульги – люди творчі, креативні, що мають сильний характер. Цьому є підтвердження на прикладах багатьох знаменитих людей – світових політиків, письменників, музикантів, акторів і режисерів. Ми ж бажаємо всім шульгам успіхів в досягненні мети!


 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар