Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 6 квітня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Пропонуємо увазі користувачів цікаві книжки з політології та соціології, що надійшли у відділ за 2020 рік.

316
М31

Масао, Кітамі. Самурай без меча. Як бути мудрим лідером і досягати перемог / К. Масао ; ред. та передм. Т. Кларка ; пер. з англ. Д. Лученкової. — Київ : BookChef, 2019. — 240 с.
У будь-які часи амбітній людині не обов’язково брати в руки меч або зброю. Розум, вивчення та аналіз свого оточення, ефективні власні стратегії перемоги у конфліктах глобального масштабу можуть творити чудеса. Кітамо Масао, автор книжки, описує час Епохи Воєн, коли світом правив хаос і проливалися ріки крові. У такі часи єдиним законом є закон меча. Але простому непримітному хлопцю Хідейосі, обділеному зростом, силою та статусом у соціумі, вдалося перехитрити супротивника і стати правителем нації. Командувач величезних армій своїм життєвим прикладом допоможе будь-кому досягти перемог.


327
П20
Патрикаракос, Дейвид. Війна у 140 знаках : як соціальні медіа змінюють військовий конфлікт ХХІ ст. / Д. Патрикаракос ; пер. з англ. І. Рудько. — Київ : Yakaboo Publishing, 2019. — 352 с.
Навесні 2014 року британський журналіст Дейвид Патрикаракос потрапив на війну нового типу у місці, де світ конфліктів старого типу остаточно поступився новому світові: в Україні. Саме тут він зрозумів, що природа конфліктів змінилася: як пише автор, можливо, важливішою є перемога у війні слів та наративів, аніж те, хто має найпотужнішу зброю, кордони між політикою та війною ніколи не були такими розмитими, а політика — такою нестабільною. Так ця книжка стала «інтимним і детальним портретом війни ХХІ століття, а також людей і технологій, які її видозмінюють».
Хочемо цього чи ні, але всі ми вже у кібер-траншеях нової глобальної війни, тож мусимо навчитися воювати і жити в створеному цією війною світі.

323
П60
Портников, Віталій. Дзвони майдану : [політична публіцистика] / В. Портников. — Харків : Акта, 2018. — 502 с.
Тритомовик Віталія Портникова охоплює події становлення української держави, зокрема обидва Майдани, й надає змогу читачеві ретроспективно осягнути явища та процеси української історії як в українському, так і в загальносвітовому контексті. У частині 3 журналістського публіцистичного циклу «Дзвони Майдану» охоплено період нашої історії з жовтеня 2011 року по січень 2018.





           316
Т29
Тегмарк, Макс. Життя 3.0. Доба штучного інтелекту / М. Тегмарк ; пер. з англ. З. Корабліна. — Київ : Наш формат, 2019. — 432 с.
За час свого існування життя на Землі трансформовувалося кілька разів — від бактерій, чий розвиток повністю закодований у ДНК, до складніших організмів і зрештою людини, яка має вибір та майже миттєво пристосовується до нового середовища. Ця гнучкість дала людству змогу запанувати на Землі. Та попри значні прориви — мову, писемність, друкарський верстат, сучасну науку, комп'ютери, — усі відомі нам життєві форми залишаються заручниками своєї біологічної «оболонки». Наступний етап це доба штучного інтелекту. Життя 3.0, що звільниться від біологічних кайданів еволюції і стане господарем власної долі.
У цій книжці професор Макс Тегмарк аналізує, якими будуть економічні, правові, військові та соціальні наслідки появи штучного інтелекту і що ця технологія дасть людству.
 
32
Т32
Темелкуран, Едже. Як втратити країну. Сім кроків від демократії до диктатури / Е. Темелкуран ; пер. з англ. І. Возняка. — Харків : Віват, 2019. — 240 с. — (Історія та політика).
Навіть якщо ми вирішимо триматися якомога далі від політики, прибічники популізму все одно знайдуть нас. Озброєні власним набором цінностей і технологій, вони проникають до урядів і керують життями мільйонів, маскуючи диктатуру під демократію. Дебати, домовленості, аргументи та контраргументи — на прикладі різних країн Едже Темелкуран простежила загальну картину зростання правого популізму й визначила «сім кроків лідера-популіста» — сім кроків, щоб перетворитися з блазня на диктатора. Авторка поєднала досвід держав, які вже постраждали від цього божевілля, з досвідом західних країн, чий опір триває. Політичний світ потребує співпраці та глобального діалогу. Він вимагає реальної демократії, а не її ерзаців. І саме ця книжка скромно закликає розпочати цю розмову.

323
Т65
Трансформація української національної ідеї / упоряд. О. Доній. — Київ : Наш формат, 2019. — 464 с.
У цій книжці формулюється дефініція української національної ідеї, розкриваються її три попередні етапи та моделюється наступний, четвертий, «конкурентний» етап. Видання для тих, хто хоче розібратися в українських цінностях і готовий до їхнього оновлення.
У цій збірці 30 відомих українських істориків, філософів, політологів, культурологів дають власні відповіді на питання про те, як розвивалася «українська ідея», чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб «українська ідея» знову стала «українською мрією». 





355/359
Х22
Харченко, Геннадій. Щоденник артилериста / Г. Харченко ; передм.: Ю. Є. Бутусова, А. С. Рінгіс ; худож.-оформ. М. С. Мендор. — Харків : Фоліо, 2019. — 284 с. : іл. — (Воєнні щоденники).
У створенні книжки авторові допомогали бійці 55-ї окремої артилерійської бригади і волонтери фонду «Сестри Перемоги». Книжка оповідає про людей, котрі вирішили взяти в руки зброю, щоб відстояти свою честь і своє право жити вільно на своїй землі, про найважливіші події періоду активної участі артбригади в АТО. А також про тих, хто брав найактивнішу участь і надавав допомогу в становленні і розвитку підрозділів Запорізької бригади.
«Щоденник артилериста» розповідає про війну без пафосу, надриву і високих нот. Автор майже не вживає слово «герой», не тому, що таких поряд з ним не було. Просто війна — важка робота.

Немає коментарів:

Дописати коментар