Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Книжки, що допоможуть у вихованні


Пропонуємо увазі користувачів другу частину добірки книжок відомих світових та вітчизняних психологів і педагогів, які допоможуть виховати наших дітей добрими, порядними та психічно здоровими, а також порадити, як підтримувати з дітьми гармонійні стосунки у сім'ї, бути завжди авторитетом для своєї дитини та виховати гармонійну особистість.

159.9
К39
Кілбі, Елізабет. Розблоковане батьківство : Як виростити здорових і щасливих дітей в епоху інформаційних технологій / Е. Кілбі ; пер. з англ. Р. Ладохіної. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 248 с.
В останнє десятиліття комп'ютери перетворилися на невід'ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися досягненнями новітніх технологій — комп'ютерами, планшетами, айфонами тощо. Однак як це може позначитися на їхньому здоров'ї та розвитку? На які небезпеки наражає? А чи дає використання комп'ютерів якісь переваги дітям дошкільного та раннього шкільного віку?
На прикладі реальних випадків із власної практики авторка пояснює, як зробити віртуальний світ надійним помічником у вихованні, як прищепити дитині здорові навички користування цифровими пристроями і повернути інтерес до активного життя. У книжці докладно розповідається, які можливості та переваги забезпечує комп'ютер для навчання, як скерувати цікавість дитини на поданий у мережі корисний контекст, скільки часу діти віком до 11 років можуть витрачати на комп'ютерні розваги.

88
Л 44
Леман, Кевін. Як виховати дитину і не збожеволіти : пер. з англ. / К. Леман. — Львів : Свічадо, 2012. — 272 с. — (Порадник для батьків).
Навчіться видобувати зі своїх дітей те, що в них є найліпшого, не дозволяючи вилазити вам на голову! У такий спосіб зможете виховати відповідальних, щасливих дітей, не побоюючись надмірного тиску на них! Кевін Леман — відомий американський психолог і письменник. Автор понад двадцяти порадників на теми подружнього життя і виховання дітей, що розходяться мільйонними тиражами. Автор цього бестселера і батько п’ятьох дітей описує, як діє практична дисципліна. Зокрема, дотепно й доступно, на основі цікавих життєвих прикладів розповідає:
- як реагувати на вибухи злости у дітей;
- як зменшити суперництво між ними;
- як навчити дітей бути відповідальними;
- як умовити дітей робити те, що їм кажеш;
- як бути рішучими та вимогливими батьками, водночас даючи дітям зрозуміти, що любимо їх і переживаємо за них.

37
М15
Мак-Давел, Джош. Бути героєм для своїх дітей / Дж. Мак-Давел, Д. Дей ; пер. І. Дух. — Львів : Свічадо, 2014. — 224 с.
На перший погляд, поєднання слова «герой» зі словами «батько» або «мати» може видатися безглуздям. Батьки мають стільки обов’язків, пов’язаних з дотриманням дисципліни, годуванням і витиранням носів! Яке ж тут геройство? Однак на думку дітей, їхні батьки — герої.
І щоби не розчаровувати дітей у їхньому переконанні, автор пропонує батькам замислитися:
Чому потрібні сьогодні такі герої у наших сім'ях більше, ніж коли-небудь раніше?
Чому мільйони сімей з покоління в покоління потрапляють на гачок взаємної залежності?
Чому ми повинні бути героями для своїх дітей?
Як план позитивного батьківства може сприяти побудові щасливої і стабільної родини?
Чому «герой» ніколи не повинен зраджувати довіру своєї дитини?

159.9
Р18
Райман, Гереон. Потреби чи забаганки? Що дозволяти і чого не дозволяти дітям? / Г. Райман ; пер. Т. Різун. — Львів : Свічадо, 2012. — 168 с. — (Порадник для батьків).
- Розпещування починається підступно. Але коли?
- Як діти можуть керувати матір’ю й батьком, а батьки самі ускладнюють собі життя
- Шляхи виходу із зачарованого кола розпещування
Розпещування, надмірна увага й поблажливість до дітей є виховною проблемою для багатьох родин. Деякі батьки ще не цілком усвідомлюють наслідки цієї проблеми, інші ж не знають, як собі дати раду з нею. А тим часом діти, які завжди все мають, які можуть робити все, що завгодно та яким не висувають майже жодних вимог, стають «малими тиранами» у сім’ї.
Автор пропонує такі способи виховання, що відповідають глибоким, справжнім потребам дітей, дають їм змогу пізнати власні здібності та сприяють їхньому розвиткові.

159.9
Ф12
Фабер, Адель. Як слухати, щоб діти з нами говорили. Як говорити, щоб діти нас слухали / А. Фабер, Е. Мазліш ; пер. О. Мандрика. — Львів : Свічадо, 2013. — 300 с.
Кожна людина протягом життя має опанувати багато мистецтв. Одним із них є мистецтво спілкування, зокрема — з дітьми. Таким собі чарівним ключиком до цього мистецтва, як стверджують авторки книги, є особливе вміння слухати дітей і говорити з ними.
Кожному з батьків відома вічна проблема батьків і дітей, адже нове покоління завжди відрізняється від попереднього, що часто призводить до конфліктів і непорозумінь в сім'ї. Деякі просто ігнорують це, що згодом призводить до серйозних сварок і дитячих травм.
Адель Фабер та Елейн Мазліш пропонують нові методи спілкування з дітьми, дають практичні вправи та поради, перевірені як на власному досвіді, так і на досвіді вже багатьох тисяч сімей. Адже ця книжка — світовий бестселер!

Немає коментарів:

Дописати коментар