Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 28 квітня 2020 р.

Українська культура, народні вірування та традиції


Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.
Звичаї народу — це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. Саме тому народна творчість нерозривно зв’язана зі звичаями народу.
Пропонуємо увазі користувачів книжки, що розкривають неповторність й унікальність української національної культури, традицій та вірувань українського народу.

398(477)
Б90
Буйських, Юлія. Жіночі образи української міфології : Колись русалки по землі ходили... / Ю. Буйських ; іл. О. Чернік. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 320 с.
Здавна й дотепер українці вірили в русалок, відьом та потерчат, уважали, що «нечистий» дух передчасно померлих змушує їх «ходити» після смерті й шкодити живим, а лісами сновигають звабники-перелесники. Доля та Смерть в уявленнях людей були цілком реальними створіннями, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П’ятниця… Розмаїття надприродних істот, чиє походження, вигляд і функції тісно пов’язані із повсякденням людей, становить складну систему міфологічних уявлень населення України.
Ця книжка — поєднання наукової інтерпретації міфологічних вірувань і уявлень українців та «живих» усних текстів, записаних авторкою від носіїв традиції в різних регіонах України. Традиційні жіночі постаті української міфології проаналізовані разом із такими явищами культури, як народна релігійність і народна медицина.

398(477)
К67
Корній, Дара. Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи / Д. Корній ; худож. А. Канкава. — Харків : Віват, 2019. — 352 с. : іл. — (Оберіг).
Книжка поведе нас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ми дізнаємось про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомимося із добрим покутнім, який нашепче нам своє благословення, зазирнемо на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо поталанить, привабимо духа щастя з удатною сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з нами. Однак стережімося роздоріжжя, бо там духи-перевертні заманюють у потойбіччя стомлених мандрівників.
Перед нами постане величний шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній.

398(477)
К67
Корній, Дара. Чарівні істоти українського міфу: духи природи / Д. Корній ; худож. А. Канкава. — Харків : Vivat, 2018. — 320с. : іл. — (Оберіг).
Ця книжка — чарівна. Ми не просто погортаємо її сторінки — ми поблукаємо стежками правічного лісу, почуємо його дихання, подивимося в очі старенькому лісовикові, послухаємо чугайстрову сопілку. Може, нам щось прошепоче мавка або побалакає з нами поважний цар Ох… Ми постоїмо біля річки — заскочимо русалок за їхніми пустощами, а звідти недалеко й на гостину до суворих болотяника й болотяниці. А далі — прогулянка полем і луками, де нас зустрінуть і польовик, і спориш, і луговик… Та й вітри з повітрулями супроводжуватимуть нас під час мандрівки. І насамкінець свої таємниці відкриють духи пір року.
Перед нами постає величезний і дуже цікавий шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній.

398
М65
Містерія Різдва : [12 страв, віршів, коляд] / упоряд. та світлини С. Савки. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. — 84 с.
Із приходом зими всі ми чекаємо на Різдво. Але як зробити це свято ідеальним? Що приготувати? Що читати та співати?
«Видавництво Старого Лева» підготувало для нас найкращий рецепт затишного сімейного Різдва! Дванадцять страв до столу, дванадцять віршів для настрою та дванадцять колядок для душі під однією обкладинкою в чарівному святковому оформленні.




           398(477)
П57
Попельницька, О. О. Сто великих міфів і легенд України / О. О. Попельницька, М. В. Оксенич. — Київ : Арій, 2009. — 400 с. — (100 великих).
Ця книжка є спробою реконструкції в популярній формі українських міфів на основі згадок у літописах та інших творах давнього і середньовічного письменства, фольклорі, топоніміці й т. ін. Прагнучи хоча б побіжно охопити усі аспекти української міфології, починаючи з найдавніших часів до сьогодення (адже найбільше залишків міфологічних сюжетів українці зберегли в своїх обрядах та ритуальних звичаях — колядках, щедрівках, веснянках, купальських піснях, замовляннях тощо), і, враховуючи той факт, що на книжковому ринку вже існує ціла галузь подібної літератури, автори вважали за потрібне ознайомити читача переважно з міфами і легендами, не відомими широкому загалу, і свідомо уникати дублювання вже достатньо добре висвітлених тем (космогонічні та есхатологічні міфи, слов'янський пантеон тощо). При цьому вони намагались якомога повніше представити різні регіони країни та різні історичні епохи.

39
Р49
Рідна моя Україна : [обряди, повір'я, пісні, прикмети, прислів'я, прикази] / уклад. І. І. Сметана. — Харків : Віват, 2019. — 532 с. : іл. — (Оберіг).
У книжці наведено відомості про чудові, цікаві, неймовірно захопливі українські звичаї та обряди, давні повір’я, важливі прикмети, дивовижні символи, народні знання та таку прекрасну й глибоку українську творчість, про побут і працю українців, а також тексти пісень, народних усмішок, скоромовки, лічилки, прислів’я і приказки.
Це видання — прекрасна збірка народної мудрості та цінного досвіду старших поколінь.
  
398(477)
С28
Северинюк, Валентин Матвійович. Популярні українські прислів'я та приказки : тематичний коментований словник : для всіх небайдужих до народної мудрості, образного мислення та українського слова / В. М. Северинюк. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2019. — 176 с.
Структура словника тематична. Він має 16 розділів, визначених відповідно до головних сфер життєдіяльності людини — духовно-культурної, економічної, соціальної, суспільно-політичної. Прислів’я та приказки згруповано за різними значеннями, що пов’язані з людською індивідуальністю, звичками, рисами характеру, особистим та колективним досвідом, моральністю, освітою, соціальними цінностями, трудовою діяльністю, родинними зв’язками, історичною пам’яттю, релігією тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар