Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 27 квітня 2020 р.

Віртуальна виставка «Крим: історія та сучасність»


Упродовж багатьох століть на кримській землі відбувалися бурхливі історичні події. Крим має величезний курортно-рекреаційний потенціал, який забезпечують природні курортні фактори та унікальні ландшафти, славиться численними пам`ятками археології, історії, культури, архітектури та містобудування.
Пропонуємо увазі користувачів найновіші книжки із фондів Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, які розповідають про історію, літературу, культуру та природу Криму.

821(477)
А60
Алядін, Шаміль. Мердивен : кримськотатарська проза українською : пер. з кримськотатарської і російської мови / Ш. Алядін ; упоряд.: П. Сачек, Н. Гончаренко ; ред. О. Гриценко. — Київ : Майстер книг, 2018. — 298 с. : іл.
«Мердивен» — містить три твори письменника, публіциста Шаміля Алядіна. У кожному з них ідеться про важливий період історії кримськотатарського народу. Роман «Запрошення на бенкет диявола» відкриває читачам, якими були часи національного відродження. Автобіографічна повість «Я — ваш цар і бог» присвячена трагедії депортації кримських татар. А публіцистичний нарис «Жертви Кремля» описує долю кількох відомих діячів кримськотатарської політичної верхівки. Усе це окреслює доволі цілісну картину життя кримськотатарського народу протягом ХХ ст.

94(477)
Г87
Громенко, Сергій. 250 років фальші: російські міфи історії Криму / С. В. Громенко ; худож-.оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2019. — 255с. : іл. — (Справжня історія).
Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила й небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації. Невже Крим — споконвічно російська земля? Чи правда, що кримські татари — геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи реально всі кримчани як один проголосували на референдумі за приєднання до Росії? Відповідям на такі запитання й присвячена ця книга.

821(477)
К85
Кримський інжир : антологія / уклад.: А. Алієв ; А. Левкова. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. — 424 с.
Крим — це особливий край, омитий морем та зігрітий сонцем, і здається, що навіть вітер, який не знає кордонів, тут віє по-іншому. Це земля кримськотатарського народу, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світоглядні принципи, творити свою літературу. Ця книжка об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року.
Поезія і проза, переклади українською і кримськотатарською, що увійшли до антології, дуже різні за жанром, стилем і поетикою, проте Крим — це та спільна тема, що їх об’єднує. У кожному творі своя емоційна тональність: біль і глибокий, як море, смуток, але водночас розуміння того, що можна втратити рідний дім, та головне — не втратити власної й національної ідентичності.

94(477)
К90
Кульчицький, Станіслав. Кримський вузол / С. Кульчицький, Л. Якубова. — Вид. 2-ге. — Київ : Кліо, 2019. — 496 с.
У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої «кримської весни» спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло «Крим наш!» і події «кримської весни» стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України.

343(477)
Л84
Луканов, Юрій. Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму / Ю. Луканов ; ред. Т. Печончик ; Центр інформації про права людини. — Київ : КБЦ, 2018. — 176 с.
Це — перша зведена публікація спогадів журналістів про репресії російської окупаційної влади проти засобів масової інформації в Криму.
У книжці задокументовані свідчення понад двадцяти журналістів та медіавласників. Серед них: Мирослав Мамчак, Валентина Самар, Тетяна Рихтун, Стас Юрченко, Олена Механік, Володимир Притула, Гаяна Юксель, Олена Юрченко, Шевкет Наматуллаєв, Сергій Мокрушин, Ярослав Пілунський, Олена Лисенко, Ірина Сєдова, Валерій Кулик, Андрій Сенченко, Ібраім Умеров, Наталія Кокоріна, Микола Семена, Андрій Клименко, Тетяна Гучакова, Осман Пашаєв, Ельвіна Сеітбуллаєва, Анна Андрієвська, Ленур Іслямов, Ельзара Іслямова.
У виданні Юрій Луканов розповідає історію цілеспрямованої боротьби з вільною пресою на півострові. Йдеться про побиття, незаконні затримання, тортури та погрози, пошкодження та вилучення техніки, відкриття сфабрикованих кримінальних справ та інші репресивні дії щодо журналістів, до яких вдалась Росія після окупації Криму.
Книжку видано Центром інформації про права людини. Видання стало можливим завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар