Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Книжки, що допоможуть у вихованні

Неважливо, яке за вікном століття, основи виховання не змінюються з часом. Усі батьки намагаються виховати успішних, щасливих дітей, але далеко не всі знають, як це правильно робити. Деякі покладаються на власні знання і вміння, інші орієнтуються на приклад свого виховання. І ті, і інші часто припускаються помилок. 
Щоб цих помилок було якомога менше, пропонуємо увазі користувачів книжки відомих світових та вітчизняних психологів і педагогів. У виданнях можна знайти кілька надійних та перевірених стратегій, які допоможуть виховати дитину доброю, порядною та психічно здоровою, а також поради, як підтримувати з дітьми гармонійні стосунки у сім'ї, бути завжди авторитетом для своєї дитини та виховати гармонійну особистість.

37
Б88
Бронсон, По. Батьки в шоці: новий погляд на виховання / П. Бронсон, Е. Меррімен ; пер. з англ. І. Семенюк. — Харків : Фабула, 2018. — 400 с.
Як ви виховуєте свою дитину? Читаєте спеціальну літературу, слухаєтеся власних батьків, радитеся з сусідами? А може, покладаєтесь на інтуїцію й життєвий досвід? А раптом вам скажуть, що всі звичні уявлення про виховання хибні?
По Бронсон та Ешлі Меррімен написали саме про це — про стереотипні принципи виховання, що насправді не дають очікуваного ефекту. Вони говорять про похвалу, обман і складний підлітковий вік. А також про те, чи потрібно розмовляти з немовлятами і що робити, якщо під час сімейного обіду почалася сварка. Спираючись на численні дослідження, автори спробували відповісти на найпоширеніші питання та зосередитися на типових ситуаціях, з якими стикається більшість батьків.
Книжка «Батьки в шоці» розкриває стереотипні принципи виховання дітей, що насправді не дають очікуваного ефекту. Натомість автори наводять більш ефективні, сучасні підходи до виховання дітей.
Бестселер New York Times.

37
В12
Ваґнер, Тоні. Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя / Т. Ваґнер ; пер.з англ. Н. Борис. — Вид. 2-ге. — Київ : Наш формат, 2018. — 312с. : іл.
Піклуючись про майбутнє наших дітей, ми вимагаємо від них найвищих оцінок у школі, змушуємо їх вступати до найпрестижніших вишів і показувати найкращі результати з усіх дисциплін. Та чи дає статус відмінника гарантії, що дитина матиме всі потрібні навички, щоб стати гармонійно розвиненою особистістю, активним громадянином і побудувати успішну кар’єру? Усталена система освіти давно застаріла й не відповідає вимогам сьогодення. Більшість занять не мають нічого спільного зі справжнім навчанням. Викривлене оцінювання успішності не мотивує до отримання знань, а в гонитві за дипломом студенти не набувають досвіду та життєво важливих навичок.
«Мистецтво навчати» презентує варіант альтернативної освіти, яка розвивала б креативні навички, ініціативність і допомагала би підготувати нові покоління до вимог сучасної економіки.

37
Г80
Гресь, Анна. Такі різні діти : книга для батьків, яких ніхто не навчав педагогіки / А. Гресь. — Харків : Основа, 2015. — 240 с. : іл. — (Для турботливих батьків).
Батьки зазвичай порівнюють свою дитину з іншими дітьми. Чому Петрик уже вміє читати, а мій Мишко ще ні? Ось Катруся не боїться на уроці відповідати, а ти?.. — такі слова знайомі багатьом батькам. Можливо, краще все-таки не порівнювати, а подумати — у чому унікальність і неповторність вашої дитини. Ця книжка допоможе батькам зрозуміти, як виховувати свою дитину — таку особливу і не схожу на інших.
В книжці ви знайдете безліч ситуацій, в яких впізнаєте себе. Батьки ніби дивляться на них з іншого боку. Під час розгляду чужої ситуації виникає відчуття, ніби все не так погано, що все у стосунках з дитиною можна виправити. Так воно і є. Автор розглядає 40 різних ситуацій, які виникають в процесі виховання.

37
Г80
Гресь, Анна. Як пригорнути кактус? : книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / А. Гресь. — Харків : Основа, 2017. — 201 с.
Ця книжка для тих, у кого вдома є незрозумілий, примхливий, різкий, агресивний підліток, який ще вчора був милим, ласкавим, добрим малюком. І для тих, у кого вдома є замкнута, мовчазна, ображена на весь світ дитина, яка ще вчора була усміхненою, товариською, відкритою.
Завдання цієї книжки — допомогти мамам і татам зрозуміти і прийняти свою «нову», змужнілу дитину. Турботливі батьки навчаться розуміти причини поведінки свого підлітка, щоб не приймати поспішних рішень, знаходити спільну мову з дитиною, використовувати правильні слова. А головне — бачити у своїй дитині гарне, навіть якщо цього зараз зовсім не видно.

37
Д53
Дмітрієва, Вікторія. Це ж дитина! Поради з адекватного виховання / В. Дмітрієва ; пер. В. Басанець. — Київ : BookChef, 2019. — 352 с.
Виховання дитини — справжнє мистецтво. У цій нелегкій справі батькам доводиться знаходити розумні рішення, вимикати емоції, застосовувати краплю фантазії, а інколи — перетворюватися на дитину.
Все це — аби досягти розуміння і гармонії у стосунках із дітьми. Але не завжди легко впоратися із різноманітними ситуаціями самостійно. Щоб бути готовими до труднощів, складних ситуацій, знати відповіді на важливі питання, рекомендуємо озброїтися книгою «Це ж дитина» Вікторії Дмитрієвої. Цей посібник для батьків варто прочитати навіть тим, хто лише готується до появи на світ малюка.
Усе, що ви мали знати про сон, режим, вікові кризи, хвороби, поведінку, безпеку дитини — у одній книзі. Конкретні рішення для тих, в кого обмаль часу на роздуми.

88
Е 45
Екман, Пол. Чому діти брешуть : як батьки можуть заохотити дітей бути чесними / П. Екман. — Київ : КМ Publishing, 2015. — 208 c.
Чи знаєте ви, що майже всі опитані автором діти заявили, що отримали перший досвід безкарної брехні у віці від 5 до 7 років? Чи відомо вам, що діти віком від 3 до 6 років не в змозі розрізнити ненавмисну помилку і навмисний обман? Чи мають дорослі моральне право засуджувати дітей за обман, якщо вони самі відверто брешуть в присутності дітей?
Пол Екман пояснює, чому деякі діти брешуть більше, ніж інші. Ви дізнаєтеся про зв’язок між брехливістю дітей і їх пристосованістю до подальшого життя, а також про те, що обман є частиною більш загального малюнку поведінки дитини, який найчастіше і найбільш вміло демонструють деякі діти. Найважливішими аспектами цієї проблеми є роль батьків, друзів, оточення в школі, а також конкретної спокуси і ймовірності викриття і покарання. Обманюватиме дитина чи ні залежить не тільки від цих факторів, а й від ситуації. В книзі автор висвітлює важливе питання стосовно того, які фактори є найвпливовішими щодо виникнення та подальшого вдосконалення брехні: інтелект, особистість, непристосованість, виховання, вплив друзів, специфіка ситуації, вік тощо. Пол Екман вкаже батькам на правильний спосіб спілкування зі своїми дітьми, допоможе впоратися з дитячою брехнею і навчить, як запобігти її розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар