Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 14 квітня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Пропонуємо увазі користувачів найновіші книжки з психології та соціології, що надійшли у відділ читального залу, які допоможуть дізнатися більше про внутрішній світ себе й оточуючих, почуття, мислення, світогляд й мотивацію поведінки кожного з нас, а також про місце людини у сучасному соціумі та вплив соціуму на сучасну людину.

159.9
Б91
Бурбо, Ліз. Слухай своє тіло найкращого друга у всьому світі / Л. Бурбо ; пер. з фр. К. Кізуб. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 256 с.
Зміни тіло — зміни себе
Наше тіло знає більше, ніж ми. Воно може стати мудрим порадником та розібратися із труднощами, якщо навчитися правильно тлумачити його мову. Давно мрієте змінити своє життя, але щось уперто стає на заваді? Річ у тім, що ми просто не слухаємо своє тіло та нехтуємо його потребами.
Для того щоб навчитися тлумачити знаки, уникати захворювань та негативних думок, Ліз Бурбо пропонує низку простих вправ і медитацій. Зміцнивши здоров’я ментального, емоційного та фізичного тіла, ми зможемо перепрограмувати свідомість і нарешті стати тим, ким завжди мріяли бути.

316
В14
Вайцзекер, Ернст Ульріх фон. Come On! Капіталізм, недалекоглядність, населення і руйнування планети : доповідь Римського клубу / Е. У. Вайцзекер, А. Війкман ; пер. з англ. Ю. Сірош ; за наук. ред. В. Вовка, В. Бутка. — Київ : Саміт-Книга, 2019. — 260 с.
Із моменту заснування Римського клубу в 1968 році було складено понад 40 доповідей, представлених цій організації. У доповіді «ComeOn!» співпрезиденти Римського Клубу Ернст Ульріх фон Вайцзекер і Андерс Війкман та ще понад 30 співавторів поєднують економіку, політику, екологію та навіть філософію і психологію, протиставляючи новий антропоцентризм віджилому ринковому фундаменталізму. Світ, в якому домінує людина, все ще може мати процвітаюче майбутнє для всіх. Для цього необхідно припинити деградацію нашої планети. Це можливо, однак чим довше ми зволікатимемо з відповідними діями, тим важче буде досягти необхідних результатів. Поточні тенденції в жодному разі не свідчать про сталість. Безперервне традиційне зростання призводить до масових зіткнень з природними межами планети. Економіка під диктатом фінансової системи з її схильністю до спекуляцій, як правило, призводить до зростання розривів у добробуті і доходах. Кількість населення планети необхідно стабілізувати якнайшвидше, і не лише з метою захисту довкілля, але й виходячи із беззаперечних соціальних та економічних міркувань. Чимало людей бачать світ у стані безладу, непорозуміння та непевності. Глибока соціальна нерівність, неблагополучні держави, збройні конфлікти та громадянські війни, безробіття та масова міграція залишили сотні мільйонів людей у стані страху та відчаю.

159.9
Е70
Еріксон, Томас. В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти / Т. Еріксон. — Харків : Фоліо, 2019. — 251 с. : іл.
Науково-популярна книжка про спілкування та поведінку людей «В оточенні ідіотів» — бестселер 2015—2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів.
Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий?
Це видання допоможе краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись.

159.9
Е70
Еріксон, Томас. В оточенні психопатів, або Як уникнути маніпуляцій з боку інших / Т. Еріксон ; пер. з швед. М. Яковлева. — Харків : Фоліо, 2019. — 250 с.
Автор винайшов свою модель поділу людей на психологічні типи, на чотири кольори за логікою поведінки і темпераментом.
Проте є люди, яких не можна віднести до жодного типу. Йдеться про психопатів,  з якими потрібно поводитися вкрай обережно.
Нова книжка Томаса Еріксона дає відповіді на питання: що твориться в голові психопата і чим він відрізняється від інших людей; як «вирахувати» психопата; як захиститися від його маніпуляцій?
Звичайно, не кожен психопат є божевільним серійним убивцею. Але більшість з них — серед нас: у нашому районі, на роботі або навіть у нашій родині. Настав час раз і назавжди дізнатися, як вони маніпулюють нами, — поки не стало надто пізно!

316
Н63
Ніколс, Том. Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими / Т. Ніколс ; пер. з англ. Є. Кузнєцова. — Київ : Наш формат, 2019. — 240 с.
Чому не варто довіряти всьому, що говорять лідери думок.
У наш час кожен вважає себе експертом. Усі дають поради, як керувати країною, реформувати економіку, лікувати хвороби чи правильно харчуватися. Автор цієї книжки вважає, що це колапс експертності, спричинений гуглом, заснований на вікіпедії та підживлений соцмережами. Ніхто більше не розмежовує думок обивателів і фахівців, а головна мета будь-якої розмови — довести, що хтось не має рації.




           316
П32
Пінкер, Стівен. Просвітництво сьогодні : аргументи на користь розуму, науки та прогресу / С. Пінкер ; пер. з англ. О. Любенко. — Київ : Наш формат, 2019. — 560 с.
Люди часто забувають про факти та статистичні дані, піддаючись впливу гучних заголовків і скандальних промов. Песимізм, цинізм і нігілізм пустили міцне коріння в сучасному суспільстві. Політики часто спекулюють тим, що всі ми живемо у злиднях, але завтра буде краще. Когнітивіст, професор Гарвардського університету Стівен Пінкер переконує — ми вже зараз живемо в найкращий період світової історії.
Книжка, що допоможе боротися із тотальним песимізмом та нігілізмом сучасних суспільств.

 
316
С80
Стіллман, Девід. Покоління Z на роботі : як наступне покоління змінює сферу трудових відносин / Д. Стіллман, Й. Стіллман ; пер. з англ. І. Гоял. — Харків : Фабула, 2019. — 304 с.
Час невпинно рухається вперед. Здавалося б, лише вчора ми вперше почули про міленіалів, а сьогодні найстарші з них уже стоять на рубежі 40-річчя і на сцену виходить новий головний персонаж — покоління Z. За розрахунками демографів, у найближчі роки люди, що народилися в 1995–2012 рр., складатимуть третину населення. Тож безумовно настав час, щоб познайомитися з поколінням Z — першим поколінням, що народилося в цифрову еру.

Немає коментарів:

Дописати коментар