Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 23 квітня 2020 р.

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права


23 квітня – важлива для світової літератури дата. Адже саме в цей день народились такі видатні письменники, як Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник, а також померли такі літературні велетні, як Мігель де Сервантес Сааведра, Вільям Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський.
Саме цей день, за пропозицією Міжнародної Асоціації Книговидавництв, був обраний Генеральною конференцією ЮНЕСКО Всесвітнім днем книги. Починаючи з 1995 року, 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги і авторського права.
Авторське право - це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп'ютерні програми. Знаком того, що той чи інший оригінальний твір охороняється авторським правом, служить символ ©. За ним, зазвичай, вказується ім'я власника авторського права та рік створення твору.
Першим нормативним актом авторського права вважається «Статут королеви Анни», прийнятий в Англії у 1709 році. А в 1967 р. в Стокгольмі була підписана Конвенція про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності - спеціалізованої агенції Організації Об'єднаних Націй.  Її мета - розвиток збалансованої та загальнодоступної міжнародної системи охорони інтелектуальної власності. З прийняттям Верховною Радою України Закону № 3792-XII «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 року у нашій країні було створено авторське правове поле, яке весь час удосконалюється і стає ближчим до міжнародних норм.
За ініціативою ЮНЕСКО кожного року обирається Всесвітня столиця книги. Такий великий титул вже отримали багато міст: Мадрид (Іспанія, 2001), Олександрія (Єгипет, 2002), Нью-Делі (Індія , 2003), Антверпен (Бельгія, 2004), Монреаль (Канада, 2005), Турин (Італія, 2006), Богота (Колумбія, 2007), Амстердам (Нідерланди, 2008), Бейрут (Ліван, 2009) , Любляна (Словенія, 2010), Буенос-Айрес (Аргентина, 2011), Єреван (Вірменія, 2012), Бангкок (Таїланд, 2013), Порт-Харкорт (Нігерія, 2014).
Хоч сьогоднішнє суспільство повністю полинуло у світ Інтернету та цифрових технологій і зараз важко уявити своє життя без телефону, комп’ютера, інтернету, все ж таки книга є і залишається головною у культурі кожного народу. Саме відіграє основну роль у духовному  розвитку кожної людини зокрема і цілого суспільства. Книга завжди є невичерпним джерелом мудрості, знань, нашим порадником і помічником. Попри все книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності, сприяє розвитку особистості.
Американський експерт із саморозвитку Жордін Кормьєр назвала чотири безсумнівні переваги читання книг:
З’являється натхнення. Читання книг стимулює розумову діяльність людини, покращує пам’ять і підвищує творчий потенціал. Книжка може надихнути на створення нових проектів, ідей, на подорожі або отримання будь-якого іншого цінного досвіду.
Підвищується впевненість у собі. Читання допомагає розширити словниковий запас і межі інтелекту. Відчуваючи себе більш обізнаною у різних питаннях, людина стає більш впевненою у своїх силах і підготовленою до будь-яких життєвих викликів.
Розвивається розуміння чужих точок зору. Люди, які часто читають, як правило, більш чутливі, ніж ті, хто цього не робить. Читання книг розвиває соціальні навички і здатність до емпатії. Занурюючись в незнайомі ситуації і знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, людина розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.
Зменшується стрес. Читання – це своєрідна форма релаксації. Книга здатна одночасно і активізувати мислення, і розслабити, відволікти від проблем. Читання книг справді бореться зі стресом і поганим настроєм.
Зараз, у такий нелегкий час для кожного з нас, у час карантину, коли ми змушені залишатись вдома, саме книга для багатьох є розрадником і помічником. Тож читайте і черпайте мудріть,  адже саме у книзі можна знайти відповіді на свої запитання, знайти шляхи вирішення проблем, здійснити подорож, побачити світ і пізнати себе.

Головний бібліотекар відділу читального залу, Оксана Содомора

Немає коментарів:

Дописати коментар