Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Пропонуємо увазі користувачів книжки зі світової та вітчизняної історії, що надійшли у відділ читального залу у 2020 році. З них зацікавлений читач дізнається про невідомі та маловідомі широкому загалу історичні події.



94(100)

К21
Карг, Барб. 101 таємниця масонів. Правда, яку приховує найзагадковіша спільнота у світі / Б. Карг, Дж. К. Янг ; пер. з англ. А. Климовської. — Харків : Віват, 2019. — 256 с. — (Загадки минулого).
Масони завжди впливали на світову політику, культуру, науку. Серед членів цієї організації були видатні політичні діячі, президенти, відомі науковці, письменники… Проте щодо цього таємного братства існує більше запитань, ніж відповідей.
Отже, дізнайтеся правду про:
— значення символів, обрядів та ритуалів масонів;
— таємну змову масонів і Святий Грааль;
— діяльність масонів у нацистській Німеччині;
— віковічне суперництво масонів із католицькою церквою;
— вплив масонства у світі.
Як одна з найбільших і найстаріших організацій масони продовжують формувати світову політику. Завдяки цій книжці ви дізнаєтесь найцікавіше з історії й сучасності цього братства, найтаємничішого з усіх!


94(477)

Л64
Литвин, Володимир. Президенти. Політичне лідерство: світові реалії, українська практика / В. Литвин. — Київ : Гамазин, 2019. — 464 с.
Які риси повинна мати людина, щоб за нею пішли сотні? А щоб повести за собою мільйони? Чи, можливо, достатньо опинитися в потрібному місці в потрібний час? Відповіді на ці та інші питання спробував дати автор цієї книжки із понад 25-річним політичним стажем, який свого часу обіймав керівні посади найвищого рівня, був учасником і свідком найважливіших віх становлення Української держави, працював із п'ятьма президентами України й усіх шістьох знає особисто. Багаторічне поєднання науково-викладацької і політичної діяльності позначилось на підходах В. Литвина до розгляду теоретичних засад власне поняття політичного лідерства, світового досвіду його функціонування в минулому й сьогодні. І дозволило пропонувати свої бачення української політичної практики, біографій українських президентів, з якими йому довелося працювати, мати службові відносини, спостерігати за ними в різних політичних і життєвих ситуаціях.

94(3)
М91
Мустафін, Олексій. Справжня історія Стародавнього часу / О. Р. Мустафін ; худож. О. А. Гугалова. — Харків : Фоліо, 2018. — 399 с. : іл.
«Справжня історія Стародавнього часу» — нова книжка Олексія Мустафіна, призначена не лише для підлітків, а й для дорослих. Яскравий і захоплюючий пазл, складений із розповідей про події, які відбувалися тисячі років тому, із цікавинок із життя видатних людей мину­лого, з історій окремих країн та народів, на очах читача перетворюється на загальну панораму найдавнішої доби в історії людства. Чому перші цивілізації виникли там, де їжа людей була одноманітнішою? Чим марно­славство перського царя допомогло розшифрувати писемність народу, що зник за два тисячоліття до його народження? Коли відбулася найперша битва в історії і як визначили місце останньої? Навіщо майя фарбували свої храми в червоний колір, а вавилоняни віддавали перевагу синьому? Чи з’явилася б демократія, якщо б у греків не було абетки і металічних грошей? І яке імператорське хобі виявилося привабливішим за владу над державою, що розкинулася на трьох континентах? Відповіді на ці та багато інших питань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й зрозуміти «логіку історії».


94(3)
М91

Мустафін, Олексій. Справжня історія середніх віків / О. Мустафін ; худож.-оформ. Д. О. Самойленко. — Харків : Фоліо, 2014. — 285 с. : іл.
«Справжня історія середніх віків» — це не просто книжка про події, що відбувалися тисячу років тому. В ній йдеться не лише про історію окремих цивілізацій — християнської Європи, мусульманського Сходу, Індії, Китаю чи Мексики, а й про весь Середньовічний світ як цілісну систему. Чим західні рицарі були схожі на раджпутів та самураїв? Де і навіщо почали будувати замки? Як вигнанці, позбавлені власної землі, створили найбільші імперії Євразії та Америки? Чи могла маленька блоха знищити усе людство? Чому індійські цифри стали арабськими, а порох і книгодрукування, винайдені китайцями, перевернули життя європейців? І як з феодального безладу народилися сучасні держави? Відповіді на ці та багато інших питань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й зрозуміти «логіку історії».


94(100)

М91
Мустафін, Олексій. Справжня історія пізнього Нового часу / О. Мустафін ; худож.-оформ. В. М. Карасик. — Харків : Фоліо, 2017. — 429 с.
«Справжня історія пізнього Нового часу» — це книжка про те, як змінився сучасний світ з початком Великої французької революції, появою фабричної промисловості та залізниць. Чому абсолютні монархії поступилися місцем національним державам? Де народилися ідеї лібералізму, націоналізму та соціалізму? Для кого пошили перші джинси і хто створив перший автомобіль? Коли замість вальсу почали танцювати танго? Чим намагалися вразити сучасників імпресіоністи й авангардисти? Чи справді мак та хінін допомогли колоніальним загарбанням? І навіщо винахідник динаміту заснував премію миру? Відповіді на ці та багато інших питань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й зрозуміти «логіку історії».

94(7)
О-29
Обама, Мішель. Становлення / М. Обама ; пер. з англ. М. Гоцацюк. — Київ : BookChef, 2019. — 480 с. : фот.
Мішель Обама стала однією з найзнаковіших жінок нашої епохи. Як перша леді Сполучених Штатів Америки — перша афроамериканка, яка виступила в цій ролі, — вона допомогла створити найгостинніший Білий дім в історії, а також зарекомендувала себе як впливову захисницю жінок і дівчат у США й по всьому світі, кардинально змінюючи способи, завдяки яким сім'ї ведуть здорове й активне життя, паралельно підтримуючи свого чоловіка, коли він вів Америку через кілька її найгостріших моментів. А ще вона розбила Carpool Karaoke і виховала двох невибагливих доньок під пильним наглядом ЗМІ. У мемуарах Мішель Обама запрошує читачів у свій світ, розповідаючи про події, які її сформували — від дитинства в Південному Чикаґо до років її керівництва, поєднуючи роботу і материнство за найвідомішою у світі адресою. Відверто і дотепно вона описує свої тріумфи і розчарування як публічні, так і особисті, розповідає свою яскраву історію, як вона це пережила — своїми словами, невгамовно кидаючи виклик очікуванням, надихаючи нас робити це саме.

Немає коментарів:

Дописати коментар