Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 6 березня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Пропонуємо увазі користувачів найновіші, дуже цікаві книжки, що надійшли на полиці відділу. В нас можна знайти літературу на любий, самий вибагливий смак.

52
Г59
Гокінг, Стівен. Чорні діри і молоді всесвіти та інші лекції / С. Гокінг ; пер. з англ. Я. Лебеденка. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 160 с. — (# 1 New York Bestselling Author).
Це видання — збірка наукових нарисів 1976-1992 років. Уперше лекцію під назвою «Чорні діри і молоді всесвіти» науковець прочитав у Каліфорнійському університеті в Берклі. Згодом доповнена лекція стала частиною повноцінної збірки, до якої ввійшли 13 оповідей та розгорнуте інтерв’ю науковця для передачі «Диски безлюдного острова». Книжка є своєрідним продовженням діалогу з читачем, розпочатого ще у «Короткій історії часу». Найвідоміший астрофізик сучасності тлумачить найбільш імовірні моделі устрою Всесвіту, розмірковує про уявний час, про те, як чорні діри можуть дати життя молодим усесвітам, про теоретичну фізику і продовжує розпочаті ще Альбертом Ейнштейном спроби науковців визначити майбутнє Всесвіту.

60
Д81

Дудна, Дженніфер. Зламати ДНК : редагування генома та контроль на еволюцією / Дж. Дудна, С. Стернберг ; пер. з англ. Г. Литвиненко. — Київ : Наш формат, 2019. — 296 с.
Кoжнoї ceкунди людинa зaзнaє пpиблизнo мiльйoн piзнoмaнiтниx мутaцiй. A щo як нaукoвцям удaлocя взяти кoнтpoль нaд нeбeзпeчними змiнaми в opгaнiзмi? Зa дoпoмoгoю peдaгувaння гeнoму вчeнi мoжуть зaпoбiгaти xвopoбaм, викopiнювaти збудникiв cмepтeльниx зaxвopювaнь i вiдpoджувaти вимepлi види твapин. Нинi нaукa cтoїть нa мeжi нoвoї дoби гeннoї iнжeнepiї, якa упpoдoвж нacтупниx poкiв пiдвищить уpoжaї, зpoбить xудoбу здopoвiшoю, a пpoдукти — пoживнiшими. Тa яку пoтeнцiйну нeбeзпeку зaклaдeнo в peдaгувaннi гeнeтичнoгo кoду й чи змoжeмo ми викopиcтoвувaти цeй iнcтpумeнт лишe нa кopиcть людcтву?
У цiй книжцi бioxiмiки Джeннiфep Дуднa тa Ceмюeл Cтepнбepґ poзпoвiдaють зaxoпливу icтopiю винaйдeння пpoгpecивнoї бioтexнoлoгiї, здaтнoї змiнювaти гeнeтичний кoд, який визнaчaє дoлю кoжнoї живoї icтoти нa плaнeтi, зoкpeмa й людини.
53
К36
Керролл, Шон. Частинка на краю Всесвіту : як полювання на Гіггсів бозон веде нас до початку нового світу / Ш. Керролл ; пер. з англ. С. Михаця. — Харків : Фабула, 2019. — 304 с.
Шон Керролл — фізик Каліфорнійського технологічного інституту й визнаний науковий письменник — розкриває таємниці ідей, пошуків та чудес, що підштовхнули до відкриття бозона Гіґґса. Це фундаментальна частинка, яку не можна спостерігати безпосередньо, але існування якої можна припустити завдяки непрямим свідченням у прискорювачі з високими енергіями. Книжка також описує бозон Гіґґса в контексті фізики елементарних частинок, яку Керролл прекрасно роз’яснює, вдаючись до багатьох метафор із повсякденного досвіду, щоб додати певної конкретності дуже абстрактним поняттям. Його стилю притаманне почуття гумору й вміння зацікавити читача.

53
К36


Керролл, Шон. Велика картина : осягнути Всесвіт / Ш. Керролл ; пер. з англ. С. Михаця. — Харків : Фабула, 2019. — 400 с.
Шон Керролл — активний фізик-теоретик — написав чудову книжку про сенс нашого Всесвіту і життя. Елегантно й чітко описуючи найскладніші поняття сучасної фізики, він доступно розповідає не лише про бозон Гіґґза та додаткові виміри, але й допомагає нам зрозуміти, хто ми є і де перебуваємо. Простір і час безмірні, але розуміння цього не повинно знецінювати людське життя — навпаки, йому треба надати нового сенсу.
«Велика картина» — безпрецедентний науковий світогляд, прояв думки високого лету, що зберігатиметься на полицях поряд з роботами Стівена Гокінга, Карла Саґтана, Даніеля Деннета протягом багатьох років.

1
К82
Крістіан, Девід. Велика історія всього / Д. Крістіан ; пер. з англ. І. Ємельянова. — Київ : Наш формат, 2019. — 336 с.
Ми можемо з дивовижною точністю визначити, що приховано за мільярди світлових років від Землі і що відбувалося мільярди років тому. Але що більше ми дізнаємося про Всесвіт, то більше невідомого з’являється. Що трапилося під час Великого вибуху? Чому вимерли динозаври? Як зародилося розумне життя і чому зараз ми живемо в епоху глобалізації? Девід Крістіан є одним з теоретиків комплексної дисципліни — Великої історії, яка пояснює виникнення всього за допомогою фізики, біології, археології, соціології, економіки та інших наук.
У цій книжці автор описує процеси зародження й розвитку космосу, виникнення цивілізацій і місце людини у світі.

53
Л35
Левін, Волтер. Проста фізика. Від атомного ядра до межі Всесвіту / В. Левін, В. Гольдштейн ; пер. з англ. Т. Сахно. — Київ : Наш формат, 2019. — 296 с.
Предмет, який падає на землю, трішки притягує до себе планету. У ліфті ви стрімко втрачаєте та набираєте кілограми. Коли лежите, ваш зріст більший. І чому ви досі цього не знали? Професор Волтер Левін, популяризатор фізики і талановитий викладач, не втомлюватиме вас теоріями та формулами, а проведе далі — у світ експерименту. З ним ви наново відкриєте закони Ньютона, ефект Доплера і рівняння Бернуллі та нарешті зрозумієте різницю між вагою і масою.
Волтер Левін і Воррен Ґольдштейн ставлять за мету показати людям красу та вишуканість фізики, а не математичні подробиці. Перед вами розкриються неймовірні дива фізики, завдяки яким ми живемо, але яких зовсім не помічаємо в побуті. Усе це приправлено гумором, особистими переживаннями та неймовірними дослідами.

52
Ч-42
Чем, Хорхе. Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом / Х. Чем, Д. Вайтсон ; пер. з англ. О. Асташова. — Київ : Наш формат, 2019. — 352 с.
Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на ці запитання. Навіть більше — ви не знайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин, означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.
Ця дотепна книжка проведе крізь ще не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про наш Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

Немає коментарів:

Дописати коментар