Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 17 березня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Від того як організовано наше харчування залежить багато чого: зростання і колір волосся, сексуальна активність, але особливо наше здоров'я. Його треба берегти змолоду, так що зав'язуємо з виснажливими дієтами, неконтрольованою обжерливістю і приступаємо до нового етапу нашого життя під прапором правильного харчування.
Правильне харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.
У відділі читального залу є багато книжок з порадами щодо здорового харчування, хочемо ознайомити користувачів із найновішими виданнями.

613
Г19

Гандрі, Стівен Р. Рослинний парадокс : Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо / С. Р. Гандрі, О. Бел-Буель ; з англ. пер. І. Павленко. — Київ : BookChef, 2018. — 416 с.
«Від того, що ми їмо, залежить усе наше життя, а наше здоров'я — від того, що їсть наша їжа», — стверджує доктор медицини Стівен Р. Ґандрі у своїй новій книжці «Рослинний парадокс: приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо».
Наше здоров'я починається з правильної їжі. Адже кишківник — найбільший орган імунного захисту в людському організмі. Тому в наших інтересах усіляко культивувати внутрішню флору, що складається з мільярдів дружніх бактерій. Як це ліпше зробити — підкаже доктор Ґандрі. Він сам багато років безуспішно боровся з ожирінням, тому на основі своєї дисертації створив власну систему харчування. Програма «Рослинний парадокс» допомогла йому позбутися численних проблем зі здоров'ям, він без зусиль втратив зайві кілограми і тримає здорову вагу вже багато років.
Автор наводить список корисних для здоров'я продуктів, а також рецепти дуже простих у приготуванні страв з них, які сприятимуть досягненню ваших цілей - втратити зайву чи набрати вагу бажану, позбутися хвороб, які заважають повноцінно жити і працювати.

613
Г47

Гільяно, Мірей. Чому француженки не гладшають : приголомшливий вигляд без жодних дієт / М. Гільяно ; гол. ред. В. Александров. — Київ : КМ-БУКС, 2018. — 304 с.
У чому криється секрет французьких жінок, або, інакше кажучи, як пояснити той факт, що вони навіть у поважному віці зазвичай мають статуру двадцятип’ятирічних дівчат? Як їм вдається насолоджуватися такими «забороненими» продуктами харчування, як хліб, шоколад, вино, і при цьому залишатися стрункими?
Автор книжки Мірей Гільяно, яка не один рік вивчала спосіб життя та уподобання представниць прекрасної статі різних країн, пропонує разом із нею проаналізувати основні відмінності у їхньому ставленні до себе і свого життя та на прикладі француженок обрати власний шлях до краси, здоров’я і гармонії.

613
Г79

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно : їжа, яка відвертає та лікує хвороби / М. Грегер, Д. Стоун ; пер. з англ. В. Горбатька. — Київ : КМ-БУКС, 2018. — 512 с.
Страждаєте від високого тиску? Чай з гібіскусу допоможе вам краще за будь-які ліки від гіпертонії, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів. Рак простати — спадкова хвороба у вашій родині? У такому разі відмовтеся від молока, а натомість додайте до свого раціону лляне насіння. А якщо непокоїть серцеве захворювання, переходьте на рослинну дієту.
Всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.
«Було встановлено, що на смертність величезний вплив чинять три фактори, які стосуються способу життя: вживання здорових продуктів харчування, достатній обсяг фізичних вправ та відмова від паління», — стверджує автор.

 
613
М52

Меркола, Джозеф. Жири на дієті. Кетодієта для боротьби з раком, поліпшення роботи мозку та посилення енергійності / Дж. Меркола ; пер. з англ. Т. Семигіна. — Київ : BookChef, 2019. — 416 с.
Ця книжка обов’язкова для прочитання усім, хто хоче привести до ладу своє тіло і не хворіти. Доктор Джозеф Меркола ось уже кілька десятиліть є провідником у здорове життя. Це видання — справжній шедевр, що став результатом багаторічної наукової і практичної діяльності. Доктор Меркола пропонує науково обґрунтовані спростування шаблонів, що склалися, і простягає своїм читачам руку допомоги в боротьбі за міцне здоров’я.

613
М82

Москоні, Ліса. Їжа для мозку : Наука розумного харчування / Л. Москоні ; пер. з англ. В. Глінки. — Київ : Наш формат, 2019. — 336 с.
Наш мозок — особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного — що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?
У цій книжці нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органу й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла.
Автор пропонує пройти тест, щоб визначити свій рівень та скоригувати власний раціон. Нам не доведеться вишукувати рецепти з кулінарних книжок та блогів — Ліса Москоні ділиться своїми улюбленими.

39
Р76

Россі, Паоло. Їсти. Потреба, бажання, одержимість / П. Россі ; пер. з італ. Л. Котляр. — Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. — 152 с.
Як виникають і закріплюються у громадській думці певні ідеї та вірування? І яку ціну заплатило людство, перш ніж у тій чи тій людській цивілізації з’явилася усталена система культурних кодів, які вже вийшли за межі національного розвитку й керують людською поведінкою? Одвічна потреба «їсти» зіграла фундаментальну роль в історії людства, його культах, ритуалах, таємних і явних, традиціях, відмерлих і сучасних, соціальних устроях, загартованих війнами, катаклізмами, еволюціями й революціями, голодом, канібалізмом, епідеміями та хворобами, з якими людство бореться досі. Культура як система правил і табу, до формування яких долучилися найсвітліші уми, водночас збагачуючи людське буття, тож Паоло Россі, італійський філософ культури, автор цієї мандрівки століттями «Їсти» готує свою вишукану й захопливу історію, майстерно компонуючи науку і мистецтво. Він стверджує: епоха, коли питаннями їжі та харчування займалися лише антропологи та психологи з університетськими дипломами, добігла кінця. У постінформаційну еру тілесне й духовне, культура фізичного й інтелектуального споживання – дуальні процеси в нерозривному поєднанні й взаємопроникненні – є невід’ємною частиною нашого життя. Навіть неможливість встановити, де «правильно», а де ні, лише засвідчує, що в лабораторії не існує невдалих експериментів, і ці експерименти тривають, а кожен із нас – їх учасник.
Якщо ви не чули досі про смак №5 – «умамі», то це не означає, що ви його ще не пізнали. Те, що ми з вами називаємо смаком, є формою чуттів, яка управляється окремою системою чуттів і яка лежить в основі смакових відчуттів, як-от: солодке, солоне, кисле та гірке (та інших, у яких немає назв). Але, як стверджує автор книжки, існує ще ціла низка відчуттів, притаманних ротові та носові, які не можна віднести ні до смаків, ані до запахів. Чи є правдою те, що колись їжа була «натуральною», що те, чим харчувалися наші діди та прадіди, було «справжнім» і «смачнішим»? Автор шукає і знаходить відповіді на безліч питань і розвінчує небезпечні міфи масової культури, адже він десятиліттями досліджував історію ідей та культур, тож його надзвичайно цікаві й неординарні міркування на (для когось) буденну тему споживання їжі – голод та ожиріння, піст і святість, їжа як манія, глобалізація й апокаліпсис, «натуральна» та «ненатуральна» їжа, анорексія, фобії, мода – дадуть змогу подивитися на історію цивілізації під іншим кутом, стануть одкровенням і справжнім відкриттям для великого кола читачів.

1 коментар: